Alles wat je moet weten over gipsplaten schilderen

Gipsplaten schilderen is een verfklus die je zelf kunt uitvoeren, maar je kunt er ook voor kiezen om je gipsplaten te laten schilderen door een professional. Gipsplaten zie je in sommige woning terug, waarbij ze als tussenmuur of voorzetwand worden ingezet. Gipsplaten schilderen kan een goede manier zijn om bijvoorbeeld gipsplaat naden weg te werken. Daarnaast kan het simpelweg zo zijn dat je een gipsplaat van een nieuwe kleur wilt voorzien. Tevens is het stucen van een gipsplaat een optie, maar dit zal je wel behoorlijk wat meer kosten dan gipsplaten verven. Hieronder vertellen we je meer over hoe je een gipsplaat kunt verven, welke soort verf hiervoor geschikt is en of je een professional kunt inschakelen voor het schilderen van gipsplaten.


Wat zijn gipsplaten precies?

Voor het afwerken van een gebouw of woning wordt er regelmatig gebruik gemaakt van gipsplaten. Dergelijke platen hebben een kern van gips terwijl de voor-, achter- en zijkanten voorzien zijn van een speciaal soort karton. Je hebt gipskartonplaten en gipsvezelplaten. Gipskartonplaten worden het meest gebruikt. Beide varianten zijn vochtgevoelig omdat ze een sterke zuigende werking hebben. Dit zul je ook merken wanneer je een gipsplaat gaat schilderen. Het beste kun je hiervoor gebruik maken van latex verf of structuurverf. Zo kun je jouw gipsplaten van een nieuwe kleur voorzien en beschikken ze over een andere look.

Moet ik gipsplaten laten stucen voor het schilderen?

Het beste schilderresultaat behaal je op een egale ondergrond. Echter is het niet gegarandeerd dat een gipsplaat nog geheel egaal is. Zeker wanneer de gipsplaat al wat jaartjes meegaat, is de kans aanwezig dat er beschadigingen aanwezig zijn. Het plaatsen van een dun laagje stuc kan hierbij een uitkomst zijn. Tegelijkertijd zal het niet altijd nodig zijn om je gipsplaten te stucen. Bij kleine oneffenheden volstaat het meestal om een combinatie van vulmiddel en schuurpapier in te zetten. Je kunt ook de naden en schroefgaten opvullen met dit middel, voor een mooi egaal en effen resultaat. Zo leg je een goed fundament voor deze verfklus, en levert deze taak je een mooier resultaat op.Welke verfsoort gebruik je om gipsplaten te schilderen?

Zowel verven als stucen is een optie. Stucwerk kan handmatig geplaatst worden, maar je kunt ook kiezen voor spuitpleister. Net zoals spuitwerk bij schilderen goedkoper is, geldt dit ook voor stucwerk. De verf die je het beste kunt kiezen voor het schilderen van je gipsplaten zijn latex verf en structuurverf. De meeste mensen kiezen in de praktijk voor latex verf. Dit komt niet alleen omdat deze verf een goed resultaat oplevert, maar ook omdat de prijzen hiervoor relatief laag zijn. Als je bijvoorbeeld latex verf laat spuiten, kost dit je gemiddeld maar tussen de 5 en 10 euro per vierkante meter.

 

Meestal wordt er gekozen voor het handmatig aanbrengen van de verf. Het mooie aan latexverf is dat je deze verfsoort eenvoudig kunt afnemen. Dat is handig als er per ongeluk een foutje wordt gemaakt. Latex verf is het meest geschikt voor gipsplaten die compleet effen en glad zijn. Dit leidt tot de beste dekking en de beste hechting van de verf. De andere optie die je tot je beschikking hebt is structuurverf. Deze uitstekende dekkende verf is optimaal voor gipsplaten. Bovendien heeft het al voordeel dat het kleine beschadigingen goed kan opvullen. Zo worden deze oneffenheden compleet verborgen door deze verfsoort. Let hierbij wel op dat je structuurverf, in het geval van een fout, niet zo makkelijk kan verwijderen als latex verf.Hoe kun je gipsplaten het beste schilderen?

We vermelden het vaak, maar een verfklus valt of staat bij een goede voorbereiding. Dat geldt ook wanneer je gipsplaten gaat schilderen. Een gipsplaat zul je vooraf altijd goed moeten vrijwaren van stof. Simpelweg schoonmaken met een licht vochtig doekje volstaat meestal. Let hierbij wel op dat het doekje niet te vochtig is, want op een te natte gipsplaat kan de verf minder goed hechten. Ook kan het zijn dat een gipsplaat wat vettig is. Het ontvetten van de ondergrond is dan ook een goed idee. Pas nadat je de gipsplaten grondig hebt schoongemaakt, kun je verdergaan. Dit levert een beter eindresultaat op, dus sla deze stappen niet over.

Een vraag die vaak aan ons gesteld wordt is of je voorstrijk nodig hebt wanneer je gipsplaten gaat schilderen. Alhoewel het een optie is om zonder voorstrijk de gipsplaten te verven, raden we dit eigenlijk altijd af. Gipsplaten hebben een bijzonder sterke zuigende werking. Zonder voorstrijk is de kans groot dat een groot gedeelte van de verf opgezogen wordt en je hier dus weinig tot niets van terugziet. Dat wil je logischerwijs voorkomen. Voorkom dat je meer verf dan nodig is gebruikt en breng vooraf een voorstrijk aan. Dit voorkomt gedoe en het leidt tot een mooier resultaat. Bovendien zal de verf beter kunnen hechten aan de ondergrond.

Na het aanbrengen en laten drogen van de voorstrijk kan er begonnen worden met de gipsplaten schilderen. Het is aan te raden om altijd te beginnen met de randen van een gipsplaat. Dit doe je aan de hand van een kwast. De randen zijn de moeilijkste oppervlakken van een plaat om te verven. Voor de grotere oppervlakken op de gipsplaat maak je gebruik van een verfroller. Zo gaat het schilderen een stuk sneller en wordt de verf goed over de plaat verspreid. Na het plaatsen en laten drogen van de verf kun je beginnen met de afronding. Als je bijvoorbeeld schilderstape hebt geplaatst om andere oppervlakken te verwijderen, kun je deze tape nu met beleid verwijderen.


Gipsplaten laten verven

Geen zin in gedoe? Ben je niet zo’n doe-het-zelver? Voor het schilderen van gipsplaten is het mogelijk om een professionele schilder in te schakelen. Zij weten precies wat nodig is om het beste resultaat te garanderen. Het kost je misschien wat geld, maar je bespaart jezelf wel een hoop tijd en moeite. Bovendien zijn professionals een garantie voor een mooi resultaat. Om de beste prijs te ontdekken, kun je het beste offertes van meerdere bedrijven vergelijken. Door ook te kijken naar de kwaliteit van hun offertes en bijvoorbeeld online reviews, ontdek je al snel het schildersbedrijf met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.