Gipsplaten Schilderen

Gipsplaten Verven: Kosten & Prijs per m2, voor Spuiten, sauzen en beste verf voor Schilderenwerk. Tips voor voorstrijken stucen!

Gipsplaten Verven? In dit artikel bespreken we de kosten en prijs per m2 voor het schilderen van gipsplaten. We bieden inzicht in de opties voor spuiten en sauzen, evenals de beste verfsoorten voor dit schilderwerk.

Daarnaast delen we handige tips voor het voorstrijken en stucen van gipsplaten, zodat je met vertrouwen aan je schilderproject kunt beginnen. Of je nu een professional bent of een doe-het-zelver, deze gids helpt je om je gipsplaten een professionele afwerking te geven.

Hoeveel vraagt een schilder om gipsplaten te schilderen?

Gemiddeld kan een schilder tussen de €10 en €20 per vierkante meter vragen.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇
SchilderwerkGemiddelde prijsPrijs m2Prijs per uur
Muur €10,- en €22 €10 tot €30 €35 tot €55

Wat zijn gipsplaten precies?

Voor het afwerken van een gebouw of woning wordt er regelmatig gebruik gemaakt van gipsplaten.

Dergelijke platen hebben een kern van gips terwijl de voor-, achter- en zijkanten voorzien zijn van een speciaal soort karton. Je hebt gipskartonplaten en gipsvezelplaten. Gipskartonplaten worden het meest gebruikt.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Beide varianten zijn vochtgevoelig omdat ze een sterke zuigende werking hebben. Dit zul je ook merken wanneer je een gipsplaat gaat schilderen.

Het beste kun je hiervoor gebruik maken van latex verf of structuurverf. Zo kun je jouw gipsplaten van een nieuwe kleur voorzien en beschikken ze over een andere look.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Moet ik gipsplaten laten stucen voor het schilderen?

Het beste schilderresultaat behaal je op een egale ondergrond. Echter is het niet gegarandeerd dat een gipsplaat nog geheel egaal is.

Zeker wanneer de gipsplaat al wat jaartjes meegaat, is de kans aanwezig dat er beschadigingen aanwezig zijn. Het plaatsen van een dun laagje stuc kan hierbij een uitkomst zijn.

Tegelijkertijd zal het niet altijd nodig zijn om je gipsplaten te stucen. Bij kleine oneffenheden volstaat het meestal om een combinatie van vulmiddel en schuurpapier in te zetten.

Je kunt ook de naden en schroefgaten opvullen met dit middel, voor een mooi egaal en effen resultaat. Zo leg je een goed fundament voor deze verfklus, en levert deze taak je een mooier resultaat op.

Welke verfsoort gebruik je om gipsplaten te schilderen?

Zowel verven als stucen is een optie. Stucwerk kan handmatig geplaatst worden, maar je kunt ook kiezen voor spuitpleister. Net zoals spuitwerk bij schilderen goedkoper is, geldt dit ook voor stucwerk.

De verf die je het beste kunt kiezen voor het schilderen van je gipsplaten zijn latex verf en structuurverf. De meeste mensen kiezen in de praktijk voor latex verf.

Dit komt niet alleen omdat deze verf een goed resultaat oplevert, maar ook omdat de prijzen hiervoor relatief laag zijn. Als je bijvoorbeeld latex verf laat spuiten, kost dit je gemiddeld maar tussen de 5 en 10 euro per vierkante meter.

Meestal wordt er gekozen voor het handmatig aanbrengen van de verf. Het mooie aan latexverf is dat je deze verfsoort eenvoudig kunt afnemen.

Dat is handig als er per ongeluk een foutje wordt gemaakt. Latex verf is het meest geschikt voor gipsplaten die compleet effen en glad zijn.

Dit leidt tot de beste dekking en de beste hechting van de verf. De andere optie die je tot je beschikking hebt is structuurverf.

Deze uitstekende dekkende verf is optimaal voor gipsplaten. Bovendien heeft het al voordeel dat het kleine beschadigingen goed kan opvullen.

Zo worden deze oneffenheden compleet verborgen door deze verfsoort. Let hierbij wel op dat je structuurverf, in het geval van een fout, niet zo makkelijk kan verwijderen als latex verf.

Hoe kun je gipsplaten het beste schilderen?

We vermelden het vaak, maar een verfklus valt of staat bij een goede voorbereiding. Dat geldt ook wanneer je gipsplaten gaat schilderen.

Een gipsplaat zul je vooraf altijd goed moeten vrijwaren van stof. Simpelweg schoonmaken met een licht vochtig doekje volstaat meestal.

Let hierbij wel op dat het doekje niet te vochtig is, want op een te natte gipsplaat kan de verf minder goed hechten. Ook kan het zijn dat een gipsplaat wat vettig is.

Het ontvetten van de ondergrond is dan ook een goed idee. Pas nadat je de gipsplaten grondig hebt schoongemaakt, kun je verdergaan. Dit levert een beter eindresultaat op, dus sla deze stappen niet over.

Een vraag die vaak aan ons gesteld wordt is of je voorstrijk nodig hebt wanneer je gipsplaten gaat schilderen. Alhoewel het een optie is om zonder voorstrijk de gipsplaten te verven, raden we dit eigenlijk altijd af.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Gipsplaten hebben een bijzonder sterke zuigende werking. Zonder voorstrijk is de kans groot dat een groot gedeelte van de verf opgezogen wordt en je hier dus weinig tot niets van terugziet.

Dat wil je logischerwijs voorkomen. Voorkom dat je meer verf dan nodig is gebruikt en breng vooraf een voorstrijk aan.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Dit voorkomt gedoe en het leidt tot een mooier resultaat. Bovendien zal de verf beter kunnen hechten aan de ondergrond.

Na het aanbrengen en laten drogen van de voorstrijk kan er begonnen worden met de gipsplaten schilderen. Het is aan te raden om altijd te beginnen met de randen van een gipsplaat.

Dit doe je aan de hand van een kwast. De randen zijn de moeilijkste oppervlakken van een plaat om te verven.

Voor de grotere oppervlakken op de gipsplaat maak je gebruik van een verfroller. Zo gaat het schilderen een stuk sneller en wordt de verf goed over de plaat verspreid.

Na het plaatsen en laten drogen van de verf kun je beginnen met de afronding. Als je bijvoorbeeld schilderstape hebt geplaatst om andere oppervlakken te verwijderen, kun je deze tape nu met beleid verwijderen.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Gipsplaten laten verven

Geen zin in gedoe? Ben je niet zo’n doe-het-zelver? Voor het schilderen van gipsplaten is het mogelijk om een professionele schilder in te schakelen.

Zij weten precies wat nodig is om het beste resultaat te garanderen. Het kost je misschien wat geld, maar je bespaart jezelf wel een hoop tijd en moeite.

Bovendien zijn professionals een garantie voor een mooi resultaat. Om de beste prijs te ontdekken, kun je het beste offertes van meerdere bedrijven vergelijken.

Door ook te kijken naar de kwaliteit van hun offertes en bijvoorbeeld online reviews, ontdek je al snel het schildersbedrijf met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.


Kan ik gipsplaten zelf schilderen?

Ja, je kan gipsplaten zelf schilderen.

Wat zijn de stappen om gipsplaten zelf te schilderen?

De stappen om gipsplaten zelf te schilderen zijn:

 • Reinig en maak de gipsplaten schoon.
 • Repareer eventuele scheuren of gaten.
 • Breng een primer aan.
 • Verf de gipsplaten met een verfroller of kwast.
 • Laat de verf drogen.
 • 6Herhaal de verflagen indien nodig.

Wat zijn enkele tips voor het schilderen van gipsplaten?

Enkele tips voor het schilderen van gipsplaten zijn:

 • Zorg voor een schone ondergrond.
 • Gebruik een primer om de verf beter te laten hechten.
 • Gebruik verf van goede kwaliteit.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte.
 • Gebruik de juiste verfroller of kwast.

Wat moet ik doen voordat ik gipsplaten schilder?

Voordat je gipsplaten gaat schilderen, moet je de oppervlakte reinigen en eventuele scheuren of gaten repareren.

Wat moet ik doen na het schilderen van gipsplaten?

Na het schilderen van gipsplaten moet je de verf laten drogen en eventueel meerdere verflagen aanbrengen indien nodig.

Gerelateerde Blog:

👉 Professionele Schilder Tips voor Deur Schilderen: Kosten, Prijs per m2 en Perfecte Voorbereiding

👉 Deur Schilderen: Verven Tips en Kosten & Prijs per m2. Hoe schilder ik een deur? Hangend of liggend? Nadelen, voor en na!

Is het de moeite waard om gipsplaten zelf te schilderen?

Dit hangt af van je persoonlijke situatie en vaardigheden. Het zelf schilderen van gipsplaten kan kosten besparen, maar het kan ook tijdrovend zijn en het resultaat kan minder professioneel zijn dan wanneer het door een professionele schilder wordt gedaan.

Gerelateerde Blog:

👉 Ervaren Schilder in Groningen: Gemiddelde Prijzen en Uurtarieven voor Kwalitatief Schilderwerk

👉 Profiteer van Deskundig Advies over Schilderwerken in Veenendaal: Gemiddelde Prijzen per m2 / uur & Kosten, plus Aanbevolen Schilders voor een Hoogwaardig Resultaat!

👉 Betrouwbare Schilder en Kwalitatief Schildersbedrijf in Hoofddorp: Gemiddelde Prijzen per m2 / uur & Kosten voor Schilderwerken

👉 Beste Schilder in Zoetermeer: Ontdek de Gemiddelde Prijzen per m2 / uur & Kosten voor Schilderwerken!

👉 Ontdek de Top Schilder & Schildersbedrijf in Eindhoven: Gemiddelde Prijzen per m2 / uur & Kosten voor Schilderwerken

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Wat zijn de voordelen van schilderen gipsplaten?

Enkele voordelen van het schilderen van gipsplaten zijn:

 • Verbetering van de uitstraling van de ruimte.
 • Bescherming van de gipsplaten tegen beschadigingen en vuil.
 • Verhoging van de waarde van het huis.

Wat is het nadeel van schilderen gipsplaten?

Een nadeel van het schilderen van gipsplaten is dat het tijdrovend kan zijn, vooral als je niet veel ervaring hebt met schilderen.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van gipsplaten?

Je moet verf gebruiken die geschikt is voor gipsplaten, zoals latexverf of acrylverf.

Wat is de beste verf om gipsplaten te verven?

De beste verf om gipsplaten te verven is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget. Er zijn veel kwalitatief hoogwaardige merken op de markt, dus het is belangrijk om onderzoek te doen en de juiste verf te kiezen voor jouw specifieke project.

Wat is beter gipsplaten verven of spuiten?

Het spuiten van verf op gipsplaten kan zorgen voor een gelijkmatigere en professionelere afwerking dan het verven met een verfroller of kwast. Het is echter ook duurder en kan meer tijd en expertise vergen.

Wat zijn de kosten en prijs voor het schilderen van gipsplaten?

De kosten en prijs voor het schilderen van gipsplaten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak, de staat van de gipsplaten en de kosten van de verf en materialen. Het schilderen van gipsplaten kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Hoe vaak moet ik gipsplaten schilderen?

Het schilderen van gipsplaten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de verf en de omstandigheden van de ruimte. Over het algemeen moet je gipsplaten om de vijf tot zeven jaar opnieuw schilderen.

Hoe lang duurt schilderen gipsplaten?

De duur van het schilderen van gipsplaten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak en de omvang van het project. Gemiddeld kan het schilderen van gipsplaten enkele dagen tot enkele weken duren.

Hoeveel verflagen hebben gipsplaten nodig?

Gipsplaten hebben meestal twee verflagen nodig voor een goede dekking en bescherming.

Wat zijn enkele kleurideeën om gipsplaten te schilderen?

Enkele kleurideeën voor het schilderen van gipsplaten zijn:

 • Witte verf voor een klassieke en schone uitstraling.
 • Neutrale kleuren, zoals beige of grijs, voor een tijdloze uitstraling.
 • Felle kleuren voor een speelse en vrolijke uitstraling.

Kan ik gipsplaten in de zomer schilderen?

Ja, je kunt gipsplaten in de zomer schilderen, maar houd er rekening mee dat hoge temperaturen en de luchtvochtigheid de droogtijd van de verf negatief kunnen beïnvloeden.

Kan ik gipsplaten in de winter schilderen?

Ja, je kunt gipsplaten in de winter schilderen, maar houd er rekening mee dat lage temperaturen en de luchtvochtigheid de droogtijd van de verf negatief kunnen beïnvloeden.

Wanneer is de beste tijd om gipsplaten te schilderen?

De beste tijd om gipsplaten te schilderen is tijdens de lente, zomer of vroege herfst, wanneer de temperaturen en luchtvochtigheid ideaal zijn voor het drogen van verf. Het is echter nog steeds mogelijk om gipsplaten in andere seizoenen te schilderen, zolang je rekening houdt met de weersomstandigheden en de droogtijd van de verf.

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ