Is je badkamer verven een goede optie?

Een badkamer verven is een goede optie als je dit vertrek binnen je woning van een nieuwe en frisse look wilt voorzien. Muren, plafond en zelfs tegels kunnen van een nieuwe lik verf worden voorzien. Vroeger werd vaak gekozen voor het opnieuw betegelen van een badkamer, maar dit is dus helemaal nog niet nodig als je tegels in een goede conditie zijn. Het verven van je badkamer geeft dit vertrek een mooie uitstraling. Het is een relatief betaalbare manier om je badkamer een opknapbeurt te geven. Schilderen is immers een stuk goedkoper dan de boel in zijn geheel renoveren. Het is ook een goede manier om onderhoud te plegen aan diverse ondergronden binnen je badkamer. Hierbij kun je denken aan muren, plafonds, kozijnen en meer.


Het verven van een vochtige ruimte

Het verven van een badkamer pak je net wat anders aan dan het schilderen van een ander vertrek binnen je woning. De badkamer is namelijk wat vochtiger dan gemiddeld, onder meer door de aanwezigheid van een bad en/of douche. Voor zulke vertrekken heb je verf nodig die bestand is tegen vocht en die water afstoot. Het is mogelijk om zelf je badkamer te verven. Waterafstotende verf is namelijk gewoon verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en verfwinkels. Tegelijkertijd ben je gegarandeerd van het beste resultaat als je gebruik maakt van de diensten van een professionele schilder. Onderling kunnen de kosten voor een badkamer verven enorm verschillen tussen bedrijven. Logischerwijs wil je hier meer over weten voordat je een professionele schilder in de arm neemt.


Wat zijn de gemiddelde kosten van een badkamer verven?

Het liefst wil je een zo goed mogelijk overzicht van de kosten die gepaard gaan met een badkamer laten verven. Exacte kosten zijn moeilijk om weer te geven, aangezien hier vele factoren een invloed op hebben. Als je voor jouw specifieke situatie meer info wilt, kun je het beste een offerte aanvragen bij een schildersbedrijf. Vaak kan dit gratis en geheel vrijblijvend. Natuurlijk kunnen we wel de gemiddelde kosten weergeven die gepaard gaan met het verven van de badkamer. Van grote invloed op de kosten zijn de muren en de plafonds. Als je beide laat schilderen, zullen de algehele kosten hoger zijn maar zal de prijs per vierkante meter lager zijn. Naast een prijs per vierkante meter kan er ook gekozen worden voor een uurtarief. Hier wordt vaak voor gekozen als het schilderwerk meer gedetailleerd is.

Wat kun je verwachten van de gemiddelde kosten van een badkamer verven? Een ander element dat een impact heeft op de uiteindelijke prijs is of je kiest voor sauswerk of spuitwerk. Spuitwerk is goedkoper omdat het sneller aangebracht kan worden. Vooral voor erg grote ruimtes is dit handig. Daarentegen staat sauswerk er wel om bekend dat deze methode het beste resultaat oplevert. Deze keuze is dus geheel aan jou. Spuitwerk, waarbij gebruik gemaakt wordt van latex verf, kost je gemiddeld tussen de 4 en 9 euro per vierkante meter. Het sauzen van de muren en plafonds in je badkamer kost gemiddeld per vierkante meter tussen de 13 en 20 euro. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van latex verf.


Welke verf gebruik je om je badkamer te laten verven?

Je badkamer verven is je beste optie wanneer de verf op ondergronden begint af te bladderen. Als de ondergronden verder nog in goede conditie zijn, kun je ze er weer zo goed als nieuw uit laten zien door ze te voorzien van een nieuwe lik verf. Schilderwerk kun je eenvoudig opnieuw laten uitvoeren. De oude laag wordt verwijderd, waarna een nieuwe laag geplaatst wordt. Latex muurverf is een prima optie voor een dergelijke vochtige ruimte. Wel is het de bedoeling dat het schilderen naar behoren wordt uitgevoerd, want je wilt voorkomen dat vocht en schimmel een probleem kunnen worden in deze ruimte. Voor de tegels van je badkamer kun je het beste gebruik maken van een epoxyverf of een twee componenten verf. Wat je ook kiest, het is van belang dat de verf tegen vocht bestand is en een schimmelwerende werking heeft.


De voorbereiding op je badkamer verven

Er zijn een aantal voorbereidingen die je moet treffen voordat je tot het schilderen over gaat. Ten eerste is het aan te raden om de ondergronden in je badkamer goed te controleren. Er moet namelijk gecheckt worden of deze oppervlakken er wel klaar voor zijn om geverfd te worde. Specifiek gaat het hierbij om de ondergronden die niet van tegels voorzien zijn. Voorbereidende stappen die je misschien moet ondernemen zijn het verwijderen van de oude verflaag, het weghalen van aanwezige schimmel en reparaties uitvoeren aan oneffenheden en kleine beschadigingen aan de muur of het plafond.


Daarnaast is een onmisbare stap in de voorbereidingen op een verfklus dat je het geheel grondig schoonmaakt. Hiermee bedoelen we niet alleen het verwijderen van vuil en stof, maar ook het weghalen van vet. Ontvetten is een belangrijke stap om te ondernemen voor iedere verfklus, dus dat geldt ook voor schilderen in de badkamer. Sla je deze stappen over, dan zal dit een negatief effect hebben op het eindresultaat. Zo voorkom je dat de verf sneller dan gepland begint met afbladderen. Vergeet niet om de ondergronden waar je geen verf op wilt krijgen af te plakken. Maak je gebruik van een twee componenten verf voor de ondergronden van je badkamer, dan zal het aanbrengen van een primer niet nodig zijn. Tegelijkertijd is een primer nooit een overbodige luxe. Het ondersteunt altijd de hechting van de verf, voor een beter eindresultaat.

Er kunnen andere problemen aanwezig zijn in de badkamer. Een vaak voorkomend probleem in deze ruimte is schimmel. De kans op schimmel is in de badkamer nu eenmaal groter omdat dit vertrek vochtiger is dan andere ruimtes binnen je woning. Als schimmel al aanwezig is, dan zul je dit eerst moeten verwijderen voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt. Is schimmel niet aanwezig, dan is het aanbrengen van vochtwerende en schimmelbestendige verf een uitstekende manier om de vorming van schimmel te voorkomen. Zo blijft je badkamer mooi en zullen er geen vochtproblemen ontstaan. Vele professionele schilders kiezen altijd voor schimmelwerende verf voor de badkamer.