Kun je Jouw Radiator Verven? Kosten & Prijs en Nadelen & Voordelen

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je een radiator wilt verven. Misschien ben je recent in een nieuwe woning getrokken en vind je het uiterlijk van je radiator niks.

Door de jaren heen kan een radiator nu eenmaal gaan vergelen, zeker wanneer er niet vaak onderhoud aan gepleegd wordt.

Mocht je jezelf afvragen of het mogelijk is om een radiator te verven, dan kunnen we je gelijk geruststellen: een radiator verven behoort tot de mogelijkheden. Hierbij kun je kiezen tussen verven of spuiten.

Je kunt deze klus zelf uitvoeren, maar je kunt er ook voor kiezen om een professionele schilder in de arm te nemen.

Hoeveel dit je gaat kosten, zal per aanbieder verschillen. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over het verven van je radiator.

Radiator laten verven: wat zijn de kosten?

Je kunt er voor kiezen om je radiator te laten verven door een professionele schilder. Zo ziet je radiator er weer zo goed als nieuw uit.

Zeker wanneer er verder niets mis is met je radiator, is dit een prima optie. De kosten van het verven van een radiator zullen sterk afhankelijk zijn van factoren zoals de grootte van de radiator en de materialen die nodig zijn.

De verf moet namelijk wel geschikt zijn voor een radiator.

Daarom kan er het beste gebruik gemaakt worden van warmtebestendige verfsoorten die temperaturen tot maar liefst 90 graden Celsius aan kunnen.

Gelet op deze factoren, kom je op een gemiddelde prijs tussen de 75 en 150 euro uit voor het laten verven van je radiator.

Radiator verven of vervangen: wat is de beste optie?

Het hangt per situatie af of het een goed idee is om radiator te verven dan wel te vervangen. Er zijn indicatoren dat een radiator soms beter vervangen kan worden.

Soms doet een radiator het simpelweg niet meer goed. De vergeling van het uiterlijk is dan louter een extra symptoom van de algehele verslijting hiervan.

Sommige radiator zijn al behoorlijk op leeftijd. Ook in dat geval kun je soms beter kiezen voor vervangen dan verven.

Daarnaast kan er aan de buitenzijde van de radiator te erge roest aanslag aanwezig zijn. In zulke gevallen kun je beter de hulp van een loodgieter inschakelen om je radiator te vervangen.

Je kunt je radiator wel verven natuurlijk, maar in dat geval schiet het weinig op en zul je waarschijnlijk alsnog binnen afzienbare tijd je radiator moeten vervangen.

Let op: het is mogelijk om over roest heen te schilderen. Hier is speciale verf voor.

Kun je ook de leidingen van je CV verven?

Een radiator wordt omgeven door leidingen. Het is mogelijk om je radiator te verven en tegelijkertijd ook de CV leidingen van een nieuwe kleur te voorzien.

Verfsoorten zoals bijvoorbeeld latex verf zijn prima te gebruiken op dergelijke ondergronden. De mate van hechting is prima.

Bovendien kun je deze mate van hechting nog wat verbeteren door vooraf de leidingen licht op te schuren. Vergeet niet om vooraf een grondverf aan te brengen.

Dit levert je het beste resultaat op. Laat de grondverf drogen. Hierna breng je twee lagen latex verf aan op de leidingen. Geef de boel de tijd om te drogen, en het resultaat mag er zijn.

Waarom een radiator verven?

Een radiator verven is een verfklus die niet door iedereen uitgevoerd wordt. Vele mensen laten hun radiator er gewoon basic uitzien in de kleur die hij van nature bezit.

Natuurlijk is dat een optie. Een radiator verven doe je vooral voor jezelf. Het oog wil ook wat. Ook een radiator kan je van een mooie kleur voorzien.

Dat is leuk om te zien. Daarnaast kan het zijn dat de vorige bewoner van je woning de radiator al van een kleur heeft voorzien, maar dat je deze kleur helemaal niets vindt.

Logischerwijs ga je hiervoor niet de hele radiator vervangen. Een radiator verven is dan een prima optie. Zo kun je zelf de look van je radiator bepalen.

Hoe kun je het beste je radiator verven?

Vrijwel iedere verfklus begin je met het uitvoeren van een aantal voorbereidingen. We hameren er op bij ieder stappenplan dat we maken, maar dat doen we met een reden.

Deze voorbereidingen zijn misschien niet de leukste klusjes om uit te voeren, maar ze leiden wel tot een beter eindresultaat. Ten eerste raden we altijd aan om de radiator een dag voordat je deze gaat verven uit te zetten.

Dit voorkomt strepen en banen in het eindresultaat. Daarnaast raden we je aan om de ondergrond vetvrij te maken.

Ook zorgt een schoon oppervlak er voor dat de verf beter kan hechten en dat je geen oneffenheden in de verflaag ziet. Ook het opschuren van een radiator met korrel 200 is een aanrader.

Vergeet niet om na het schuren de boel nog even grondig stofvrij te maken. Zijn er ondergronden in de buurt waar je geen verf op wilt krijgen? Plak deze oppervlakken in dat geval af.


Na deze voorbereidingen kan er begonnen worden met het aanbrengen van de grondverf. Deze tussenlaag is van groot belang.

Het verbetert de hechting van de verf en je kunt het over een oude verflaag heen plaatsen. Je hoeft een oude verflaag op een radiator dus niet per se weg te halen, je kunt hier overheen verven.

Grondverf breng je dik aan, waarbij je een roller of kwast kunt gebruiken. De grondverf moet je minstens twee dagen laten drogen. Schuur het geheel hierna lichtjes op.


Hierna kan er begonnen worden met het afschilderen van de radiator. Voor het schilderen van een radiator kun je het beste twee lagen aanbrengen.

Dit levert de beste dekking op. Laat 24 uur zitten tussen het aanbrengen van deze twee lagen, zodat de eerste laag ruim de tijd krijgt om op te drogen.

Bij verfwinkels, zowel online als offline, kun je op maat gemaakte radiatorverf kopen. Deze verf is beter bestand tegen de omstandigheden rondom een radiator, zoals de hitte.

Dergelijke speciale verven zijn vaak wat duurder dan gemiddeld, waardoor vele mensen alsnog voor gewone verfsoorten kiezen.

Let hierbij wel op dat de kans op scheuren bij dergelijke verfsoorten groter is dan bij speciale radiatorverf.

Dit hoeft niet te gebeuren, maar het kan dus wel. Er kleeft simpelweg net iets meer risico aan gewone verf.

Radiator laten verven door een specialist

Alhoewel we hierboven hebben laten zien dat het prima mogelijk is om zelf je radiator te verven, is het goed mogelijk dat je deze klus liever uitbesteedt aan een specialist.

Een professionele schilder weet precies welke materialen nodig zijn en hoe het verven van een radiator aangepakt moet worden.

De praktijk leert ons tevens dat een professional het beste resultaat levert. Door de omstandigheden rondom een radiator kan speciale verf nodig zijn.

Een specialist zal hier een inschatting van maken. Als je inzicht wilt krijgen in de kosten die hiermee gepaard gaan, kun je het beste een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen.

Scroll to Top
BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!
PROFITEER NU!
BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!
PROFITEER NU!