Gevel Schilderen: Kosten en prijs per m2, uurtarief! Vergunning nodig? Tips, voor en na!

Dit artikel, gewijd aan Gevel Schilderen, biedt gedetailleerde inzichten in de kosten en prijs per m2, inclusief het uurtarief voor gevelschilderwerk. We bespreken ook of je een vergunning nodig hebt en delen waardevolle tips voor en na het schilderen van je gevel.

Of je nu een professionele schilder inhuurt of zelf aan de slag wilt gaan, hier vind je essentiële informatie om je gevel op te frissen en te beschermen. Lees verder voor praktische richtlijnen en advies.

Wat zijn de kosten en prijs voor het schilderen van gevel?

Gemiddeld kunnen de kosten variëren van €25 tot €50 per m².

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇
SchilderwerkGemiddelde prijsPrijs m2Prijs per uur
gevel€25 en €50 per vierkante meter€25 en €50€35 en €50

Allereerst speelt de omvang van de gevel een essentiële rol bij het bepalen van de kosten, omdat een grotere gevel logischerwijs meer verf en arbeid vereist.

Daarnaast is het type verf dat wordt gebruikt van invloed op de prijs, omdat er verschillende kwaliteitsniveaus en soorten verf beschikbaar zijn, elk met hun eigen prijskaartje.

Hoogwaardige verf kan duurder zijn, maar het kan zorgen voor een betere duurzaamheid en betere resultaten op lange termijn. Evenzo zijn de arbeidskosten van de schilder van belang, aangezien ervaren vakmensen mogelijk hogere tarieven in rekening brengen dan minder ervaren schilders.

Andere factoren, zoals eventuele reparatiewerkzaamheden die voorafgaand aan het schilderen moeten worden uitgevoerd, kunnen ook de totale kosten beïnvloeden.

Het is raadzaam om meerdere offertes van verschillende schildersbedrijven te verkrijgen en rekening te houden met de kwaliteit van hun werk en beoordelingen van eerdere klanten om een weloverwogen keuze te maken die zowel binnen het budget past als kwaliteit garandeert.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Gevel schilderen: Wat kost het?

Het eerste wat men ziet aan uw woning is de gevel. Daarmee is dit dus eigenlijk het visitekaartje van uw woning.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Het is dan ook belangrijk dat uw gevel er netjes en verzorgd uitziet. Om te zorgen dat dit zo is en blijft, is het belangrijk dat het schilderen van de buitenmuur een schilderklus is die om de paar jaar wordt uitgevoerd.

Schakel een professioneel schilder in als u het beste eindresultaat wilt bereiken. Niet alleen schildert de schilder uw gevel perfect tot in de details, hij doet dit ook nog eens in een snel tempo.

U profiteert hiermee niet alleen van een perfect geschilderde gevel, maar kunt ook uw vrije dagen behouden voor het doen van leukere activiteiten.

Bent u benieuwd wat het laten schilderen van de gevel u zou gaan kosten? Voor het schilderen van de buitenmuur wordt door de meeste schilders de volgende prijs per m2 gehanteerd:

Buitenschilder Prijs per m2, inclusief btw en verf: € 35 – € 40

Heeft u bijvoorbeeld een gevel van 60m2 en woont u in een rijtjeshuis? De totale kosten zullen dan tussen de 2100 en 2400 zijn.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Doordat schilders echter verschillende tarieven hanteren kan de uiteindelijke prijs voor uw situatie afwijken.

Vind de beste prijs

Wilt u er zeker van zijn dat u uw gevel laat schilderen tegen de scherpste prijs? Om een goed inzicht te krijgen in de prijsverschillen doet u er goed aan om de prijzen van meerdere schilders te vergelijken.

Dit hoeft u gelukkig niet veel van uw tijd te kosten: Vraag bij ons, binnen slechts 2 minuten, geheel vrijblijvend en gratis offertes aan van tot wel 6  vakkundige schilders in uw regio.

Vergelijk de offertes en u ziet in een oogopslag welke schilder u de scherpste prijs kan bieden voor het schilderen van uw buitenmuur. Heeft u nog twijfels? Niet nodig, u vraagt de offertes gratis en vrijblijvend bij ons aan.

U zit nergens aan vast en kan er dus alleen maar voordeel uit halen door de offertes bij ons aan te vragen.

Schilderen gevel

Het schilderen van de gevel is belangrijk voor een nette uitstraling van uw woning. Wat echter nog veel belangrijker aan een goed onderhouden buitenmuur is, is de beschermende functie die deze heeft.

Een buitenmuur beschermt uw woning tegen alle soorten weersomstandigheden, of het nou gaat om vrieskou, storm, harde regen of hagel of juist extreem warm weer met tropische temperaturen en de zon die volop op uw woning brandt.

De gevel krijgt dus behoorlijk wat te verduren en verdient dan ook een goed onderhoud. Uw gevel moet daarom ongeveer eens in de 6 à 10 jaar geschilderd worden.

Doordat de verf voor uw gevel UV-bestendig en waterdicht is, is uw gevel door een goede verflaag aan te brengen weer bestand tegen eerder genoemde, barre weersomstandigheden.

Bijkomend pluspunt is dat u hiermee de levensduur van uw gevel aanzienlijk verlengt en daarnaast ook nog het risico op nare vochtproblemen verkleint.

Is uw gevel geschikt voor een nieuwe verflaag?

Een gevel is vrijwel altijd geschikt om geverfd te worden. Er is echter een uitzondering: Als de vochtigheidsgraad van uw gevel hoger is dan 5%. Is dit het geval dan zal de verf niet goed hechten aan de gevel en kunt u de klus beter niet direct uitvoeren.

Controleer daarom altijd eerst met een vochtmeter de vochtigheid van uw buitenmuur of laat dit doen door een professionele schilder. Is deze geschikt voor schilderwerk?

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Tref dan de juiste voorbereidingen voordat u aan de schilderklus begint, zoals:

 • repareer beschadigingen en dicht gaatjes
 • vervang poederende of losse voegen
 • verwijder mossen en andere aanslag
 • maak de gevel stofvrij

Nu is uw gevel helemaal klaar voor de eerste schilderlaag.

Wat is een geschikte verfsoort?

Binnenshuis schilderen kan vrijwel heel het jaar door. Voor buitenschilderwerk heeft u echter wel rekening te houden met de weersomstandigheden.

De minimum buitentemperatuur die moet worden aangehouden om een gevel te kunnen schilderen is 10 graden en de maximum buitentemperatuur is 25 graden.

Wanneer de  buitentemperatuur boven de 25 graden stijgt droogt de verf te snel en wanneer de buitentemperatuur daalt naar onder de 10 graden dan droogt de verf juist niet meer.

Een buitenschilder kunt u daarom over het algemeen het beste inhuren in de periode vanaf half april tot oktober. Is uw buitenmuur in de winterperiode toch echt dringend aan een schilderbeurt toe?

Dan bestaat nog de mogelijkheid om een winterschilder in te schakelen. Winterschilders werken met een speciale verfsoort waarmee zelfs bij vrieskou uw gevel nog geschilderd kan worden.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Schilderen: Wel of geen vergunning nodig?

Wilt u uw gevel van een totaal andere kleur voorzien? Heel leuk en gedurfd, maar vraag altijd eerst na bij uw gemeente of dit zomaar mag of dat u hier een vergunning voor moet aanvragen.

De regels omtrent vergunningen hiervoor verschillen per gemeente. Voorkom vervelende verrassingen achteraf door dit vooraf goed uit te zoeken.

Geen zin in veel gedoe? Kies voor een professioneel schilder

U heeft jarenlang plezier van een stralende gevel als u een professionele schilder inhuurt. Laat u alle zorgen uit handen nemen door de schilder.

Deze heeft immers niet alleen al de kennis en ervaring in huis, maar beschikt ook nog eens over alle benodigde materialen.

U kunt uw vakantiedagen dan lekker opmaken aan leuke dingen in plaats van dagenlang met de verfkwast in de weer te moeten, en bespaart uzelf spierpijn en stress van de schilderklus.

Dit klinkt toch wel erg aantrekkelijk?! Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om een voordelige schilder bij u in de regio te vinden.

Hoe u dat snel en eenvoudig doet? Heel simpel: Vraag bij ons geheel gratis en vrijblijvend offertes aan van tot maximaal 6 schilders bij u in de buurt. U heeft de offertes al binnen 2 werkdagen in huis. Iedere schilder hanteert zijn eigen tarieven.

Door de offertes van 6 schildersbedrijven in uw omgeving te vergelijken krijgt u een goed inzicht in de verschillende prijzen en ziet u al snel welke schilder u de scherpste prijs kan bieden.

Door de prijzen te vergelijken bespaart u  al snel tot wel 40% op de kosten voor het schilderen van uw buitenmuur.


Kan ik gevel zelf schilderen?

Ja, u kunt de gevel zeker zelf schilderen! Het schilderen van uw gevel kan een lonende en kosteneffectieve manier zijn om het uiterlijk van uw huis te verbeteren en het te beschermen tegen weersinvloeden.

Voordat u begint, is het echter belangrijk om enkele overwegingen in gedachten te houden. Ten eerste moet u de juiste voorbereidingen treffen, zoals het reinigen van de gevel om vuil en losse verf te verwijderen.

Vervolgens moet u de juiste verf en gereedschappen kiezen om ervoor te zorgen dat u een duurzaam en esthetisch resultaat krijgt.

Het kan ook handig zijn om kennis op te doen over de beste schildertechnieken en om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het werken op hoogte.

Als u twijfelt over uw schildervaardigheden of als de gevel in slechte staat verkeert, is het wellicht verstandiger om professionele schilders in te schakelen.

Met zorg en aandacht voor detail kunt u echter met succes uw gevel een frisse uitstraling geven en er trots op zijn dat u het zelf heeft gedaan!

Wat zijn de stappen om gevel zelf te schilderen?

De stappen om de gevel zelf te schilderen zijn:

 • Reinig de gevel grondig
 • Verwijder losse verfresten en repareer beschadigingen
 • Breng primer aan
 • Schilder de gevel met verf

Het zelf schilderen van de gevel kan een bevredigend project zijn, maar het vereist wel een zorgvuldige planning en uitvoering. De eerste stap is om de gevel grondig te reinigen door vuil, stof, en eventuele vlekken te verwijderen.

Een schone ondergrond zorgt ervoor dat de verf goed hecht en een gelijkmatige afwerking krijgt. Daarna is het belangrijk om losse verfresten te verwijderen en eventuele beschadigingen, zoals scheuren of gaten, te herstellen.

Dit helpt om een glad oppervlak te creëren en voorkomt dat de verf gaat bladderen. Vervolgens moet een primer worden aangebracht om de hechting van de verf te verbeteren en een duurzame afwerking te garanderen.

Na het aanbrengen van de primer kan de gevel worden geschilderd in de gewenste verfkleur. Het is belangrijk om de verf gelijkmatig aan te brengen en te werken in meerdere lagen voor een optimale dekking en bescherming.

Het schilderen van de gevel kan een tijdrovende taak zijn, dus zorg ervoor dat u voldoende tijd hebt en de weersomstandigheden geschikt zijn voor het schilderwerk.

Het kiezen van hoogwaardige verf en materialen is ook van groot belang om een duurzaam en aantrekkelijk resultaat te bereiken.

Met aandacht voor detail en nauwkeurig werken, kunt u een frisse, vernieuwde gevel creëren en genieten van het trotse gevoel van het zelf schilderen van uw huis.

Wat zijn enkele tips voor het schilderen van gevel?

Enkele tips voor het schilderen van de gevel zijn:

 • Kies de juiste verf en benodigdheden
 • Reinig de gevel grondig
 • Werk bij droog weer en vermijd direct zonlicht
 • Gebruik een ladder of steiger voor het bereiken van hogere delen

Het zelf schilderen van een gevel is een uitvoerbaar project, maar het vereist wel enige planning en zorgvuldige uitvoering. De eerste stap is om de gevel grondig te reinigen.

Verwijder vuil, stof en eventuele andere verontreinigingen om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Gebruik indien nodig een hogedrukreiniger, maar wees voorzichtig om de gevel niet te beschadigen.

Daarna is het belangrijk om losse verfresten te verwijderen en eventuele beschadigingen te repareren. Vul scheuren en gaten op met geschikte vulmiddelen en zorg ervoor dat het oppervlak glad en gelijkmatig is.

Vervolgens is het tijd om primer aan te brengen. Primer zorgt voor een goede hechting van de verf en verbetert de duurzaamheid van het eindresultaat. Kies een primer die geschikt is voor het type gevelmateriaal dat u heeft.

Hierna kunt u beginnen met het schilderen van de gevel met verf. Gebruik een kwaliteitsverf die geschikt is voor buitengebruik en het type gevelmateriaal dat u heeft.

Werk zorgvuldig en gelijkmatig, bij voorkeur met een verfroller, voor een professioneel resultaat. Het is belangrijk om te wachten op geschikt weer om te schilderen en om alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, vooral als u op hoogte werkt.

Door deze stappen te volgen en geduldig te zijn, kunt u uw gevel een nieuwe uitstraling geven en de schoonheid en bescherming van uw huis verbeteren.

Wat moet ik doen voordat ik gevel schilder?

Voordat u de gevel gaat schilderen, moet u de gevel grondig reinigen, losse verfresten verwijderen en eventuele beschadigingen repareren.

Voordat u aan het schilderproject begint, is het van essentieel belang om een solide basis te leggen voor een succesvolle en duurzame verfbeurt. De eerste stap is om de gevel grondig te reinigen.

Verwijder al het vuil, stof, mos, en andere onzuiverheden van het oppervlak, zodat de verf goed kan hechten. Een grondige reiniging kan worden gedaan met een hogedrukreiniger, een borstel en water of met behulp van speciale reinigingsmiddelen voor gevels.

Zorg ervoor dat u alle delen van de gevel goed schoonmaakt, inclusief hoeken en kieren. Nadat de gevel is gereinigd, controleert u deze op losse verfresten en beschadigingen.

Schraap voorzichtig alle losse verf weg met een verfkrabber en repareer eventuele scheuren, gaten of beschadigd pleisterwerk met geschikte vulmiddelen.

Laat de reparaties goed drogen en schuur het oppervlak indien nodig glad om een gelijkmatige ondergrond te creëren.

Door deze voorbereidende stappen zorgvuldig uit te voeren, bereid u de gevel optimaal voor op de schilderbeurt en zorgt u ervoor dat de verf mooi en gelijkmatig zal hechten, wat resulteert in een langdurige en professioneel ogende afwerking.

Wat moet ik doen na het schilderen van gevel?

Na het schilderen van de gevel moet u de verf laten drogen en uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Verwijder de tape en dekzeilen en ruim het gereedschap op.

Nadat u de gevel heeft geschilderd, is het belangrijk om geduldig te zijn en de verf voldoende tijd te geven om te drogen en uit te harden.

Volg hierbij altijd de aanwijzingen van de fabrikant op het verfblik, aangezien de droogtijd kan variëren op basis van het type verf en de omgevingsomstandigheden. Meestal duurt het enkele uren tot enkele dagen voordat de verf volledig is uitgehard.

Tijdens het droogproces is het raadzaam om te voorkomen dat er stof, vuil of vocht in contact komt met de verse verflaag om een glad en onberispelijk eindresultaat te behouden.

Na de droogperiode kunt u voorzichtig de tape en dekzeilen verwijderen die u hebt gebruikt om de omliggende gebieden te beschermen tijdens het schilderen.

Controleer ook nog eens zorgvuldig of er geen verfspatten op ramen, deuren of andere oppervlakken zijn gekomen en verwijder deze indien nodig voorzichtig met een vochtige doek.

Als u klaar bent met opruimen, berg dan alle gebruikte schildergereedschappen goed op en zorg ervoor dat verfresten op een milieuvriendelijke manier worden afgevoerd.

Door deze stappen na het schilderen te volgen, zorgt u ervoor dat de gevelverf zijn maximale duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht behoudt, en kunt u genieten van een prachtig vernieuwd uiterlijk van uw huis.

Is het de moeite waard om gevel zelf te schilderen?

Ja, het kan de moeite waard zijn om de gevel zelf te schilderen, omdat u mogelijk flink wat geld bespaart op arbeidskosten.

Door zelf aan de slag te gaan, vermijd u de kosten van het inhuren van professionele schilders, wat aanzienlijk kan zijn, vooral als de gevel van uw huis een aanzienlijke oppervlakte heeft.

Bovendien geeft zelf schilderen u ook een gevoel van voldoening en trots, omdat u direct betrokken bent bij het opknappen en verbeteren van uw eigen woning.

Het is een project waar u tijd en moeite in steekt, wat kan leiden tot een hechtere band met uw huis. Daarnaast kunt u ook zelf de controle hebben over het hele schilderproces, van het kiezen van de verfkleur tot het bepalen van de schildertechniek.

Echter, het is belangrijk om realistisch te zijn over uw schildervaardigheden en de staat van de gevel.

Als u niet zeker bent van uw schilderkunsten of als de gevel in slechte staat verkeert, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen om de klus tot een succesvol einde te brengen.

Met de juiste voorbereiding, toewijding en aandacht voor detail kan het zelf schilderen van de gevel een lonende ervaring zijn en een opvallende transformatie aan uw huis toevoegen.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Wat zijn de voordelen van schilderen gevel?

Enkele voordelen van het schilderen van de gevel zijn:

 • Bescherming van de gevel tegen weersinvloeden en vuil
 • Verbetering van de uitstraling van het huis
 • Verhoging van de waarde van het huis

Het schilderen van de gevel biedt verschillende voordelen die de moeite waard zijn om te overwegen. Ten eerste is een van de belangrijkste voordelen de bescherming die het biedt tegen weersinvloeden en vuil.

De verflaag fungeert als een beschermende barrière tegen regen, zon, wind en andere externe elementen, waardoor de gevel en het onderliggende materiaal beter bestand zijn tegen slijtage en vroegtijdige veroudering.

Hierdoor blijft de gevel langer in goede staat, waardoor onderhoudskosten op de lange termijn worden verminderd. Een ander voordeel is de verbetering van de uitstraling van het huis.

Een frisse en goed gekozen verfkleur kan het uiterlijk van een woning drastisch veranderen en een positieve indruk geven aan voorbijgangers en potentiële kopers.

Een goed onderhouden en esthetisch aantrekkelijke gevel kan ook bijdragen aan het gevoel van trots en tevredenheid voor de bewoners. Bovendien kan het schilderen van de gevel de waarde van het huis verhogen.

Een goed onderhouden en visueel aantrekkelijke gevel kan de algehele waarde van het onroerend goed verhogen en aantrekkelijker maken voor potentiële kopers als u ooit besluit te verkopen.

Kortom, het schilderen van de gevel is niet alleen een direct zichtbare verbetering, maar het biedt ook praktische voordelen die bijdragen aan het behoud en de verbetering van uw huis als waardevolle investering op de lange termijn.

Wat is het nadeel van schilderen gevel?

Een nadeel van het schilderen van de gevel is dat het een arbeidsintensieve klus kan zijn, vooral als u weinig of geen ervaring hebt met schilderen.

Het vereist geduld, nauwkeurigheid en de juiste technieken om een gelijkmatige en professionele afwerking te bereiken. Als u niet vertrouwd bent met schilderen, kan het resulteren in ongelijke verflagen, druipers of andere onvolkomenheden, wat de esthetische waarde van de gevel kan verminderen.

Bovendien kan het gevaarlijk zijn om op een ladder of steiger te werken, vooral als u geen ervaring hebt met werken op hoogte. Het risico op ongevallen, zoals vallen of uitglijden, kan aanzienlijk zijn.

Het is essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van een veiligheidsharnas en het werken met een partner, maar zelfs dan blijft er een zekere mate van risico.

Voor sommige mensen kan het gebrek aan ervaring en de potentiële risico’s reden genoeg zijn om professionele schilders in te schakelen om de klus veilig en efficiënt uit te voeren.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen en de mogelijkheden en beperkingen van uzelf en uw woning goed in overweging te nemen voordat u aan dit project begint.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van gevel?

U moet een verf kiezen die geschikt is voor buitengebruik en die bestand is tegen weersinvloeden. Raadpleeg het advies van de fabrikant voor de juiste verf voor uw gevelmateriaal.

Voor het verven van de gevel is het essentieel om de juiste verf te kiezen die geschikt is voor buitengebruik en die bestand is tegen de verschillende weersinvloeden waaraan de gevel wordt blootgesteld.

Meestal worden acryl- of latexverven aanbevolen voor buitentoepassingen vanwege hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Deze verven zijn flexibel en kunnen uitzetten en krimpen met temperatuurschommelingen zonder af te bladderen.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de specifieke eigenschappen van de verf, zoals UV-bestendigheid, schimmelwerendheid en ademend vermogen, om ervoor te zorgen dat de verf goed presteert in de specifieke omstandigheden van uw gevel.

De keuze van de verf kan ook afhangen van het type gevelmateriaal dat u heeft, zoals baksteen, beton, hout of stucwerk.

Raadpleeg daarom altijd het advies van de fabrikant en eventueel een professionele schilder om ervoor te zorgen dat u de juiste verf selecteert die niet alleen een mooie afwerking biedt, maar ook de gevel op de lange termijn beschermt tegen weersinvloeden en slijtage.

Wat is de beste verf om gevel te verven?

Er is geen enkele beste verf voor het schilderen van de gevel, omdat de keuze afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het type gevelmateriaal en de lokale weersomstandigheden. Raadpleeg het advies van de fabrikant voor de juiste verf voor uw gevel.

Het is van cruciaal belang om rekening te houden met factoren zoals het type gevelmateriaal, de huidige staat van de gevel, de blootstelling aan weersomstandigheden in uw specifieke regio en de gewenste afwerking.

Elk gevelmateriaal, zoals baksteen, beton, hout of stucwerk, kan een andere soort verf vereisen om de beste hechting en duurzaamheid te garanderen.

Voor gebieden met een vochtig klimaat kan een schimmelwerende en waterafstotende verf geschikt zijn, terwijl voor gebieden met veel zonlicht een UV-bestendige verf kan worden aanbevolen.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij de fabrikant of een professionele schilder om een weloverwogen keuze te maken. Zo zorgt u ervoor dat u de juiste verf selecteert die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook langdurige bescherming biedt aan uw gevel.

Wat is beter: gevel verven of spuiten?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel, de complexiteit van de architectuur en het gewenste resultaat. Over het algemeen is spuiten sneller en kan het een gelijkmatiger resultaat opleveren, maar verven kan beter geschikt zijn voor kleinere gevels of voor gevels met veel details.

Het kiezen tussen de gevel verven of spuiten is een beslissing die afhankelijk is van verschillende factoren. Als de gevel groot is en een eenvoudige architectuur heeft, kan spuiten een efficiënte optie zijn.

Met spuiten kunnen grote oppervlakken snel worden bedekt, wat tijd en arbeid kan besparen. Bovendien kan het resulteren in een meer gelijkmatige en professionele afwerking. Aan de andere kant kan verven een betere keuze zijn voor kleinere gevels of gevels met ingewikkelde details.

Het precisiewerk dat met de hand schilderen mogelijk maakt, kan nuttig zijn om alle hoeken en randen van de gevel volledig te bedekken en een betere dekking te bereiken.

Daarnaast biedt het gebruik van verf meer flexibiliteit bij het kiezen van kleuren en verfsoorten, waardoor het mogelijk is om een specifieke uitstraling te creëren.

Kortom, de keuze tussen verven en spuiten hangt af van de specifieke situatie, en het is essentieel om rekening te houden met de grootte, complexiteit van de gevel en het gewenste eindresultaat om de meest geschikte methode te bepalen.

Hoeveel vraagt een schilder om gevel te schilderen?

De kosten voor een schilder om de gevel te schilderen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel, het type verf dat wordt gebruikt en de locatie. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van €25 tot €50 per m².

Allereerst speelt de omvang van de gevel een essentiële rol bij het bepalen van de kosten, omdat een grotere gevel logischerwijs meer verf en arbeid vereist.

Gerelateerde Blog:

👉 Gevel Schilderen: Ontdek de Kosten per m2, Voorzorgsmaatregelen en Handige Tips voor Succesvolle Resultaten

👉 Wat zijn de Kosten voor het Schilderen van een Huis? Ontdek de Prijs per m2 voor Verschillende Woningtypen!

👉 Gevel Schilderen Nadelen: Voorzorgsmaatregelen, Tips, Advies en Ideeën

👉 Gevel Schilderen Vergunning: Prijs & Kosten voor het verkrijgen van de lokale licenties. Veelvoorkomende Fouten, Do’s en Don’ts

Daarnaast is het type verf dat wordt gebruikt van invloed op de prijs, omdat er verschillende kwaliteitsniveaus en soorten verf beschikbaar zijn, elk met hun eigen prijskaartje.

Hoogwaardige verf kan duurder zijn, maar het kan zorgen voor een betere duurzaamheid en betere resultaten op lange termijn.

Daarnaast zijn de arbeidskosten van de schilder van belang, aangezien ervaren vakmensen mogelijk hogere tarieven in rekening brengen dan minder ervaren schilders.

Andere factoren, zoals eventuele reparatiewerkzaamheden die voorafgaand aan het schilderen moeten worden uitgevoerd, kunnen ook de totale kosten beïnvloeden.

Het is raadzaam om meerdere offertes van verschillende schildersbedrijven aan te vragen en rekening te houden met de kwaliteit van hun werk en beoordelingen van eerdere klanten te lezen om een weloverwogen keuze te maken die zowel binnen uw budget past als kwaliteit garandeert.

Hoe vaak moet ik gevel schilderen?

Hoe vaak u de gevel moet schilderen, hangt af van verschillende factoren, zoals het type verf dat wordt gebruikt, de locatie van het huis en de lokale weersomstandigheden.

Over het algemeen moet de gevel elke vijf tot tien jaar opnieuw worden geschilderd.

De frequentie waarmee u de gevel moet schilderen, kan variëren afhankelijk van verschillende essentiële factoren. Het type verf dat voor de gevel wordt gebruikt, speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid en hoe lang het schilderwerk meegaat.

Hoogwaardige verf kan een langere levensduur hebben en de gevel beter beschermen tegen weersinvloeden en verkleuring.

Daarnaast is de locatie van het huis van belang. Huizen die zich bevinden in gebieden met een mild klimaat en minder extreme weersomstandigheden hoeven mogelijk minder snel opnieuw geschilderd te worden.

Daarentegen, huizen die blootstaan aan zware regenval, zon, wind of andere extreme omstandigheden zullen mogelijk vaker een nieuwe verflaag nodig hebben.

Het is raadzaam om de staat van de verf en de gevel regelmatig te inspecteren om te beoordelen of het tijd is voor een nieuwe schilderbeurt.

Regelmatig onderhoud van de gevel, zoals het schoonmaken van vuil en het repareren van kleine beschadigingen, kan ook helpen om de levensduur van de verf te verlengen.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de gevel om de vijf tot tien jaar opnieuw te schilderen, maar het is altijd verstandig om de specifieke omstandigheden van uw huis en de verf in overweging te nemen om een weloverwogen beslissing te nemen over het schilderschema.

Hoe lang duurt schilderen gevel?

Hoe lang het duurt om de gevel te schilderen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel, het type verf dat wordt gebruikt en de ervaring van de schilder. Gemiddeld kan het enkele dagen tot een week duren.

De tijdsduur voor het schilderen van een gevel kan variëren afhankelijk van diverse cruciale factoren. De omvang van de gevel is een belangrijke overweging, omdat een grotere gevel vanzelfsprekend meer tijd en arbeid vergt dan een kleinere gevel.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Het type verf dat wordt gebruikt, kan ook de schildertijd beïnvloeden. Sommige soorten verf kunnen sneller drogen en meerdere lagen op dezelfde dag toestaan, terwijl andere verfsoorten mogelijk meer tijd nodig hebben om te drogen tussen de lagen.

Bovendien is de ervaring van de schilder van invloed op de efficiëntie en snelheid van het werk. Een ervaren schilder met voldoende personeel kan het project doorgaans sneller afronden dan iemand met minder ervaring.

Andere factoren, zoals het voorbereidende werk en eventuele reparaties die moeten worden uitgevoerd, kunnen ook de tijd die nodig is voor het schilderen van de gevel beïnvloeden.

Over het algemeen kan het schilderen van een gevel enkele dagen tot een week duren, maar het is verstandig om met de gekozen schilder de verwachte duur van het project te bespreken en rekening te houden met eventuele weersomstandigheden die het schilderproces kunnen beïnvloeden.

Hoeveel verflagen heeft gevel nodig?

Hoeveel verflagen de gevel nodig heeft, hangt af van het type verf dat wordt gebruikt en de conditie van de gevel. Over het algemeen wordt twee lagen verf aanbevolen voor de beste dekking en bescherming

Allereerst is het type verf van invloed, omdat sommige hoogwaardige verven mogelijk een betere dekking bieden in één laag, terwijl goedkopere of minder dekkende verven mogelijk meerdere lagen nodig hebben voor een optimale afwerking.

Het is aan te raden om kwaliteitsverf te gebruiken, omdat deze niet alleen de gevel beter beschermt tegen weersinvloeden, maar ook zorgt voor een langere levensduur van het schilderwerk.

Daarnaast is de huidige conditie van de gevel belangrijk. Als de gevel in goede staat verkeert en de oude verflaag nog stevig is, kan het voldoende zijn om een nieuwe laag verf aan te brengen.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld als de oude verflaag is afgebladderd of beschadigd, kan het nodig zijn om de gevel eerst voor te bereiden door te schuren en eventuele reparaties uit te voeren voordat er verf wordt aangebracht.

Over het algemeen wordt twee lagen verf aanbevolen, omdat dit zorgt voor een betere dekking en bescherming van de gevel, vooral bij blootstelling aan de elementen.

Het is altijd verstandig om de instructies van de verffabrikant en de aanbevelingen van de schilder te volgen voor het beste resultaat en duurzaamheid van het schilderwerk.

Wat zijn enkele kleurideeën om gevel te schilderen?

Enkele kleurideeën om de gevel te schilderen zijn:

 • Witte of grijze tinten voor een klassieke uitstraling
 • Aardetinten voor een warme uitstraling
 • Contrasterende kleuren voor een opvallende uitstraling

Er zijn talloze kleurideeën om de gevel van een huis te schilderen, afhankelijk van de gewenste uitstraling en de architectonische stijl van het pand. Voor een tijdloze en klassieke uitstraling kunnen witte of grijze tinten een goede keuze zijn.

Deze kleuren stralen vaak elegantie en eenvoud uit en passen goed bij verschillende bouwstijlen. Aardetinten, zoals beige, bruin of terracotta, kunnen een warme en gezellige uitstraling geven aan de gevel, vooral als het huis in een natuurlijke omgeving staat.

Deze tinten kunnen een harmonieus gevoel creëren en de woning laten opgaan in de omgeving. Voor een meer gedurfde en opvallende uitstraling kunnen contrastrijke kleuren worden gebruikt, bijvoorbeeld door een donkere kleur te combineren met een lichtere accentkleur.

Dit kan de architectonische details benadrukken en een unieke uitstraling geven aan het huis.

Het is altijd raadzaam om kleurstalen op de gevel te testen om te zien hoe ze eruitzien onder verschillende lichtomstandigheden en om eventueel rekening te houden met lokale bouwvoorschriften of buurtverenigingen.

Het kiezen van de juiste kleur kan een groot verschil maken in de algehele uitstraling van de gevel en het huis als geheel.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Kan ik gevel in de zomer schilderen?

Ja, het is mogelijk om de gevel in de zomer te schilderen, maar er zijn enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Schilderen bij extreem hoge temperaturen kan problemen veroorzaken, zoals snelle droging van de verf, wat kan leiden tot ongelijkmatige dekking en strepen.

Daarom is het verstandig om te vermijden om tijdens de heetste delen van de dag te schilderen. Kies liever voor de vroege ochtend of late namiddag wanneer de temperatuur wat lager is.

Daarnaast is het cruciaal om voldoende ventilatie te hebben tijdens het schilderproces, vooral als u met verf op basis van oplosmiddelen werkt. Ventilatie helpt bij het verspreiden van verfdampen en minimaliseert blootstelling aan schadelijke dampen.

Zorg ervoor dat u alle nodige veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van beschermende kleding en het gebruik van een geschikt ademhalingsmasker als dat nodig is.

Het is ook verstandig om de weersverwachting in de gaten te houden, omdat regen de verf kan beschadigen als het nog niet volledig is opgedroogd.

Door rekening te houden met deze aspecten, kunt u succesvol uw gevel schilderen en een bevredigend eindresultaat behalen.

Kan ik gevel in de winter schilderen?

Het is mogelijk om de gevel in de winter te schilderen, maar vermijd schilderen bij temperaturen onder de 5°C en zorg voor voldoende droogtijd voordat het gaat regenen of sneeuwen.

U kunt de gevel in de winter schilderen, maar er zijn enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Schilderen bij koude temperaturen kan de droogtijd van de verf verlengen en de kwaliteit van het schilderwerk beïnvloeden.

Het wordt aanbevolen om niet te schilderen bij temperaturen onder de 5°C, omdat de verf mogelijk niet goed hecht en kan bevriezen, wat kan leiden tot ongelijkmatige dekking en een onbevredigend eindresultaat.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende droogtijd voordat het begint te regenen of te sneeuwen, omdat vocht de verf kan beschadigen als het nog niet volledig is opgedroogd.

Het kiezen van de juiste verf voor koude weersomstandigheden en het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals het beschermen van de verf tegen directe wind en vorst, kan helpen om succesvol te schilderen in de winter.

Als de temperaturen echter te laag zijn of de weersomstandigheden te extreem, is het misschien verstandiger om te wachten tot de lente of herfst, wanneer de omstandigheden meer geschikt zijn voor schilderwerk.

Wanneer is de beste tijd om gevel te schilderen?

De beste tijd om de gevel te schilderen is wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn voor een succesvol schilderproject. Het ideale moment is tijdens droog weer met een gematigde temperatuur, bij voorkeur in het voor- of najaar.

In deze seizoenen is de luchtvochtigheid vaak minder hoog en zijn de temperaturen milder, waardoor de verf beter kan drogen en hechten. Het vermijden van extreem hete of koude temperaturen is van belang omdat het de kwaliteit van het schilderwerk kan beïnvloeden.

Bij zeer warm weer droogt de verf mogelijk te snel, wat kan leiden tot ongelijkmatige dekking en strepen. In koude omstandigheden kan de verf juist langzamer drogen, waardoor het schilderproces langer duurt.

Eveneens is het van belang om regenachtige of vochtige dagen te vermijden, omdat vocht de verf kan aantasten en het resultaat kan compromitteren.

Het kiezen van de juiste tijd voor het schilderproject verhoogt de kans op een succesvolle en duurzame afwerking van de gevel.

Hoe kies je een betrouwbare schilder voor je gevel?

Een betrouwbare schilder voor uw gevel kiezen kan gedaan worden door:

 • Referenties en recensies van eerdere klanten te controleren
 • Offertes te vergelijken van verschillende schilders
 • Te vragen naar ervaring en kwalificaties van de schilder
 • Te controleren of de schilder een geldige verzekering heeft

Het kiezen van een betrouwbare schilder voor uw gevel is essentieel om kwalitatief hoogwaardig werk en een positieve ervaring te garanderen.

Het controleren van referenties en recensies van eerdere klanten kan waardevol inzicht bieden in de reputatie en het vakmanschap van de schilder. Het is ook verstandig om offertes te verkrijgen van verschillende schilders om prijzen en diensten te vergelijken.

Het vragen naar ervaring en kwalificaties van de schilder kan u helpen om te bepalen of ze bekwaam zijn in het uitvoeren van het specifieke werk waarvoor u ze wilt inhuren. Een ervaren schilder heeft vaak een portfolio van eerdere projecten om te laten zien.

Het controleren van een geldige verzekering is ook belangrijk, omdat dit u beschermt in geval van ongevallen of schade tijdens het schilderproces.

Daarnaast kan het waardevol zijn om te controleren of de schilder lid is van een beroepsvereniging of vakorganisatie, aangezien dit kan aangeven dat ze zich houden aan professionele normen en ethiek.

Door grondig onderzoek te doen en met de schilder te praten voordat u een beslissing neemt, kunt u de juiste vakman vinden om uw gevel te schilderen met voldoende vertrouwen in de kwaliteit en betrouwbaarheid van het geleverde werk.

Hoe bereid je de gevel voor op schilderwerk?

De gevel voorbereiden op schilderwerk omvat de volgende stappen:

 • Grondig reinigen en ontvetten van het oppervlak
 • Eventuele schade repareren, zoals scheuren en gaten
 • Oude verflagen verwijderen als dat nodig is
 • Het oppervlak schuren voor een goede hechting van de nieuwe verf

Het goed voorbereiden van de gevel voordat u begint met schilderwerk is van cruciaal belang om een duurzame en professionele afwerking te verkrijgen.

Allereerst moet het oppervlak grondig gereinigd en ontvet worden om vuil, stof, vet en andere verontreinigingen te verwijderen die de hechting van de verf kunnen belemmeren.

Vervolgens is het belangrijk om eventuele schade, zoals scheuren, gaten of beschadigingen, te repareren met geschikte vulmiddelen.

Het herstellen van deze gebreken voorkomt dat vocht de gevel binnendringt en zorgt voor een egale en stevige basis voor het schilderwerk. Indien nodig moeten oude verflagen worden verwijderd om een glad en gelijkmatig oppervlak te creëren.

Dit kan worden gedaan door te schuren, afbijtmiddelen of andere geschikte methoden, afhankelijk van het type verf en de staat ervan.

Tot slot is het belangrijk om het oppervlak lichtjes op te schuren om de hechting van de nieuwe verflaag te verbeteren. Een goede voorbereiding van de gevel legt de basis voor een succesvol schilderproject en helpt om de levensduur van de verf te verlengen.

Hoe belangrijk is de kwaliteit van de verf bij het schilderen van de gevel?

De kwaliteit van de verf speelt een cruciale rol bij het schilderen van de gevel, en dit mag zeker niet worden onderschat. Hoogwaardige verf biedt meerdere voordelen die een aanzienlijke impact hebben op de duurzaamheid en het uiterlijk van het schilderwerk.

Ten eerste biedt kwaliteitsverf een betere bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen, zonlicht, wind en temperatuurschommelingen.

Dit voorkomt dat vocht de gevel binnendringt, wat schade en verkleuring kan veroorzaken, en het helpt om de structurele integriteit van het gebouw te behouden.

Daarnaast zorgt hoogwaardige verf voor een betere hechting op het oppervlak, waardoor het minder snel zal afbladderen of barsten. Hierdoor blijft het schilderwerk er langer fris en mooi uitzien.

Ook heeft kwaliteitsverf vaak een hoger pigmentgehalte, wat resulteert in een rijkere en diepere kleur en een gelijkmatigere dekking.

Hoewel hoogwaardige verf mogelijk duurder is, kan het op de lange termijn kostenbesparend zijn, omdat het minder vaak hoeft te worden bijgewerkt of opnieuw geschilderd.

Al met al is investeren in kwaliteitsverf van essentieel belang voor een langdurig en esthetisch bevredigend schilderresultaat van de gevel.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van het schilderen van een gevel?

De prijs van het schilderen van een gevel kan worden beïnvloed door:

 • De omvang en moeilijkheidsgraad van het project
 • Het type verf en de kwaliteit ervan
 • De staat van de gevel en eventuele reparaties die nodig zijn
 • De bereikbaarheid van de gevel

De kosten voor het schilderen van een gevel kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt de omvang van het project een belangrijke rol, omdat een grotere gevel logischerwijs meer verf en arbeid vereist.

Daarnaast is de complexiteit van de gevel van invloed op de prijs, omdat gevels met veel details, hoeken en architectonische elementen meer tijd en precisie vergen tijdens het schilderen.

Het type verf dat wordt gebruikt en de kwaliteit ervan kunnen ook de prijs beïnvloeden. Hoogwaardige verf kan duurder zijn, maar het kan zorgen voor een betere duurzaamheid en esthetisch resultaat op lange termijn.

Bovendien speelt de staat van de gevel een rol bij het bepalen van de kosten, omdat eventuele reparaties, zoals het vullen van scheuren en gaten, extra tijd en materiaalkosten met zich meebrengen.

Ten slotte kan de bereikbaarheid van de gevel van invloed zijn op de prijs, vooral als er speciale apparatuur of steigers nodig zijn om moeilijk toegankelijke delen van de gevel te schilderen.

Het is essentieel om offertes te verkrijgen van verschillende schildersbedrijven en rekening te houden met deze factoren om een duidelijk beeld te krijgen van de totale kosten en om een weloverwogen beslissing te nemen voor het schilderproject van de gevel.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Hoe lang duurt het om een gevel te schilderen?

De tijd die nodig is om een gevel te schilderen, hangt af van de grootte van de gevel, de staat ervan en het aantal lagen verf dat aangebracht moet worden. Over het algemeen kan het schilderen van een gevel enkele dagen tot een week duren.

De tijdsduur om een gevel te schilderen kan variëren afhankelijk van verschillende belangrijke factoren. De omvang van de gevel speelt een invloedrijke rol, omdat een grotere gevel uiteraard meer tijd en arbeid vergt dan een kleinere gevel.

De staat van de gevel is ook van invloed, omdat eventuele reparaties, het vullen van scheuren en het voorbereiden van het oppervlak extra tijd kunnen vergen voordat de daadwerkelijke verflagen kunnen worden aangebracht.

Daarnaast beïnvloedt het aantal lagen verf dat moet worden aangebracht de duur van het project. Als er meerdere lagen nodig zijn voor een optimale dekking en bescherming, zal het schilderproces langer duren.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden, omdat regen of vochtigheid het drogen van de verf kan vertragen en het schilderproces kan verlengen.

Over het algemeen kan het schilderen van een gevel enkele dagen tot een week duren, maar het is raadzaam om met de gekozen schilder te praten over de specifieke omstandigheden en tijdsramingen voor het project.

Hoe kan het schilderen van de gevel de waarde van je woning verhogen?

Het schilderen van de gevel kan de waarde van uw woning verhogen door het verbeteren van de esthetische uitstraling en het geven van een verzorgde indruk. Een goed onderhouden en aantrekkelijke gevel kan potentiële kopers positief beïnvloeden en de verkoopwaarde van de woning verhogen.

Het schilderen van de gevel kan een positieve impact hebben op de waarde van uw woning door verschillende belangrijke aspecten.

Allereerst draagt een frisse verflaag bij aan het verbeteren van de esthetische uitstraling van de woning, waardoor het aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers.

Een goed onderhouden gevel geeft een verzorgde indruk en wekt vertrouwen bij potentiële kopers dat de woning goed is onderhouden.

Het schilderen van de gevel kan ook eventuele veroudering of slijtage van de buitenkant van het huis verdoezelen en het er als nieuw laten uitzien.

Daarnaast kan een gevel die goed is beschermd door kwaliteitsverf, de invloed van weersinvloeden beter weerstaan, wat de levensduur van het pand verlengt.

Dit kan ook van invloed zijn op de waarde van de woning, aangezien potentiële kopers graag investeren in een huis dat in goede staat verkeert en waarvan de gevel er verzorgd uitziet.

Al met al kan het schilderen van de gevel een slimme investering zijn om de waarde van uw woning te verhogen en een positieve indruk te maken op potentiële kopers.

Hoe bescherm je een pas geschilderde gevel tegen het weer?

Om een pas geschilderde gevel te beschermen tegen het weer, moet u:

 • Wachten tot de verf volledig is uitgehard voordat u de gevel blootstelt aan regen of vocht
 • Indien mogelijk schilderen tijdens droog weer met matige temperaturen
 • Gebruikmaken van kwalitatief hoogwaardige verf die weerbestendig is

Het beschermen van een pas geschilderde gevel tegen het weer is van essentieel belang om de duurzaamheid en het uiterlijk van het schilderwerk te waarborgen.

Allereerst is het belangrijk om te wachten tot de verf volledig is uitgehard voordat u de gevel blootstelt aan regen of vocht. Dit kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van het type verf dat is gebruikt en de weersomstandigheden.

Het is verstandig om de droogtijd aan te houden die wordt aanbevolen door de verffabrikant. Schilderen tijdens droog weer met matige temperaturen is ook cruciaal, omdat extreme hitte of kou de droogtijd en hechting van de verf kunnen beïnvloeden.

Bij voorkeur plant u het schilderproject tijdens een periode waarin er weinig kans is op regen, zodat de verf de tijd heeft om volledig uit te harden voordat deze wordt blootgesteld aan vocht.

Tot slot is het gebruik van kwalitatief hoogwaardige verf die weerbestendig is, van groot belang. Hoogwaardige verf biedt betere bescherming tegen weersinvloeden en zal langer meegaan zonder afbladderen, barsten of verkleuren.

Door deze maatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw pas geschilderde gevel goed beschermd is tegen het weer en er langdurig mooi en verzorgd uitziet.

Welke technieken worden er gebruikt bij het schilderen van een gevel?

De technieken die worden gebruikt bij het schilderen van een gevel zijn onder andere:

 • Rollen: Voor grotere vlakken
 • Kwasten: Voor precisiewerk en moeilijk bereikbare gebieden
 • Spuiten: Snelle en gelijkmatige toepassing van verf op grote oppervlakken

Bij het schilderen van een gevel worden verschillende technieken gebruikt om het beste resultaat te bereiken. Rollen is een veelgebruikte techniek voor het aanbrengen van verf op grotere vlakken van de gevel.

Het gebruik van een verfroller zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de verf en is efficiënt voor het bedekken van grote oppervlakken zoals muren en gevelpanelen.

Kwasten worden gebruikt voor precisiewerk en voor het bereiken van moeilijk toegankelijke gebieden waar een verfroller niet goed kan komen.

Met een kwast kunnen schilders zorgvuldig randen, hoeken, en andere details schilderen, waardoor een nette en strakke afwerking wordt verkregen, vooral bij ramen, deuren en architectonische versieringen.

Spuiten is een andere techniek die wordt gebruikt bij het schilderen van een gevel. Met behulp van een verfspuit kan verf snel en gelijkmatig op grote oppervlakken worden aangebracht, wat vooral handig is bij gevels met veel vlakken of complexe architectonische elementen.

Elk van deze technieken heeft zijn eigen voordelen en toepassingen, en vaak worden meerdere technieken gecombineerd om een gevel op de best mogelijke manier te schilderen.

De keuze van de techniek hangt af van de aard van het project, de grootte en complexiteit van de gevel, en de voorkeuren en ervaring van de schilder.

Hoe vaak moet je de gevel van je huis schilderen?

De frequentie van het schilderen van de gevel hangt af van verschillende factoren, zoals het type verf dat is gebruikt, de blootstelling aan weerselementen en de algemene staat van de gevel. Over het algemeen wordt aanbevolen om de gevel eens in de 5 tot 10 jaar opnieuw te schilderen.

Hoe vaak u de gevel van uw huis moet schilderen, hangt af van verschillende factoren. Allereerst speelt het type verf dat is gebruikt een rol.

Hoogwaardige en duurzame verf kan langer meegaan en minder frequent schilderonderhoud vereisen dan goedkopere en minder duurzame verfsoorten.

Daarnaast is de blootstelling aan weerselementen van invloed op de frequentie van het schilderen. Gevels die meer worden blootgesteld aan intense zon, regen, wind of andere weersomstandigheden, kunnen sneller slijten en vaker moeten worden geschilderd.

Ook de algemene staat van de gevel is belangrijk. Als de gevel beschadigd is, veel scheuren of bladders vertoont, kan het nodig zijn om eerder opnieuw te schilderen om verdere schade te voorkomen.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de gevel elke 5 tot 10 jaar opnieuw te schilderen om het huis goed beschermd te houden en een frisse uitstraling te behouden.

Het is altijd verstandig om de instructies van de verffabrikant en de aanbevelingen van een professionele schilder te volgen om te bepalen wat het beste tijdschema is voor het schilderonderhoud van uw gevel.

Hoe beïnvloedt het weer het proces van het schilderen van de gevel?

Ongunstig weer, zoals regen, harde wind of extreme temperaturen, kan het schilderproces negatief beïnvloeden. Het kan de hechting en droogtijd van de verf belemmeren, waardoor het resultaat minder duurzaam kan zijn.

Daarom is het belangrijk om bij het schilderen van de gevel te kiezen voor gunstige weersomstandigheden.

Hoe vaak u de gevel van uw huis moet schilderen, hangt af van verschillende factoren. Allereerst speelt het type verf dat is gebruikt een rol.

Hoogwaardige en duurzame verf kan langer meegaan en minder frequent schilderonderhoud vereisen dan goedkopere en minder duurzame verfsoorten.

Daarnaast is de blootstelling aan weerselementen van invloed op de frequentie van het schilderen. Gevels die meer worden blootgesteld aan intense zon, regen, wind of andere weersomstandigheden, kunnen sneller slijten en vaker moeten worden geschilderd.

Ook de algemene staat van de gevel is belangrijk. Als de gevel beschadigd is, veel scheuren of bladders vertoont, kan het nodig zijn om eerder opnieuw te schilderen om verdere schade te voorkomen.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de gevel elke 5 tot 10 jaar opnieuw te schilderen om het huis goed beschermd te houden en een frisse uitstraling te behouden.

Het is altijd verstandig om de instructies van de verffabrikant en de aanbevelingen van een professionele schilder te volgen om te bepalen wat het beste tijdschema is voor het schilderonderhoud van je gevel.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Hoe beïnvloedt het seizoen de beslissing om de gevel te schilderen?

Het seizoen speelt een belangrijke rol bij het beslissen wanneer de gevel van een huis te schilderen.

De weersomstandigheden kunnen sterk variëren tussen seizoenen, en dit kan van invloed zijn op de kwaliteit en duurzaamheid van het schilderwerk.

Over het algemeen wordt het schilderen van de gevel tijdens de lente, zomer of vroege herfst als ideaal beschouwd. In deze seizoenen zijn de temperaturen doorgaans gematigd, wat gunstig is voor het drogen en uitharden van de verf.

Te hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de verf te snel droogt, waardoor het moeilijk kan zijn om een gelijkmatige laag aan te brengen.

Daarnaast is het belangrijk om schilderwerk te vermijden bij lage temperaturen, omdat het drogen van de verf langzamer kan gaan en de hechting kan beïnvloeden.

Bovendien zijn de lente, zomer en vroege herfst meestal drogere seizoenen, met minder kans op regen of vochtigheid, wat gunstig is voor het schilderproces en helpt om de verf goed te laten uitharden.

Als het schilderen van de gevel tijdens het regenseizoen of de winter niet kan worden vermeden, moeten er extra voorzorgsmaatregelen worden genomen om het schilderwerk te beschermen, zoals het gebruik van afdekmaterialen en het kiezen van een geschikte verf voor de weersomstandigheden.

Het kiezen van het juiste seizoen om de gevel te schilderen, kan bijdragen aan een succesvol en duurzaam schilderproject.

Wat is het effect van het schilderen van de gevel op de levensduur van de gevel?

Het schilderen van de gevel kan de levensduur van de gevel verlengen doordat de verf beschermt tegen vocht, UV-straling en andere weersinvloeden. Goed onderhouden verf kan de gevel helpen om langer mee te gaan voordat er ernstige tekenen van verval optreden.

De verflaag fungeert als een schild en beschermt de onderliggende bouwmaterialen tegen vocht, UV-straling, hitte, kou, en andere externe elementen.

Hierdoor wordt voorkomen dat vocht binnendringt en het hout of andere bouwmaterialen aantast, wat kan leiden tot rot en structurele schade.

De UV-bescherming van de verf voorkomt dat de gevel verbleekt en verkleurt door langdurige blootstelling aan de zon. Bovendien helpt de verf om het oppervlak te verzegelen en het gemakkelijker te reinigen en te onderhouden.

Regelmatig onderhoud, zoals opnieuw schilderen om de paar jaar, verlengt de levensduur van de gevel nog verder.

Over het algemeen kan het schilderen van de gevel een effectieve manier zijn om de levensduur van een gebouw te verlengen en deze er esthetisch aantrekkelijk uit te laten zien, waardoor het een waardevolle investering is op de lange termijn.

Is het beter om de gevel te schilderen of te laten schilderen?

Het schilderen van een gevel is vaak een complexe taak die vakmanschap en ervaring vereist.

Als u niet over de juiste expertise en apparatuur beschikt, is het meestal beter om de gevel door een professionele schilder te laten schilderen om een kwalitatief hoogwaardig resultaat te garanderen.

Of u de gevel zelf schildert of deze laat schilderen, hangt af van verschillende factoren. Het schilderen van een gevel is een complexe taak die vakmanschap en ervaring vereist.

Als u niet bekend bent met schildertechnieken, het voorbereiden van de gevel, het kiezen van de juiste verfsoorten en het werken met specifieke apparatuur, kan het eindresultaat teleurstellend zijn en de duurzaamheid van het schilderwerk negatief beïnvloed worden.

In deze gevallen is het vaak beter om de gevel door een professionele schilder te laten schilderen om een kwalitatief hoogwaardig resultaat te garanderen.

Professionele schilders hebben de expertise, kennis en ervaring om de gevel grondig voor te bereiden, de juiste verfsoorten te kiezen en de technieken toe te passen voor een duurzame en esthetisch aantrekkelijke afwerking.

Dit kan de levensduur van het schilderwerk verlengen en u geld en moeite besparen op de lange termijn.

Echter, als u vertrouwd bent met schilderen, beschikt over de juiste materialen en gereedschap en u zich er comfortabel bij voelt om de taak zelf aan te pakken, kan het zelf schilderen van de gevel een bevredigend project zijn.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van uw vaardigheden en het gewenste resultaat.

Wat is het belang van de kleurkeuze bij het schilderen van de gevel?

De kleurkeuze bij het schilderen van de gevel is van groot belang, omdat het de algehele uitstraling en stijl van uw huis beïnvloedt.

De juiste kleur kan de architectonische kenmerken benadrukken en de esthetiek van het gebouw verbeteren, terwijl een verkeerde kleurkeuze het uiterlijk negatief kan beïnvloeden.

Het is belangrijk om rekening te houden met de architectuur en de omgeving van het huis bij het kiezen van een kleur, zodat het harmonieus in de omgeving past en een visueel aantrekkelijk geheel vormt.

Daarnaast kan de kleur van de gevel ook invloed hebben op de warmte-absorptie en energie-efficiëntie van het gebouw.

Donkere kleuren absorberen meer warmte, wat voordelig kan zijn in koudere klimaten, maar minder wenselijk is in warme zomerse omstandigheden. Lichtere kleuren daarentegen weerkaatsen meer warmte en kunnen het huis koeler houden in warme klimaten.

Overweeg ook de locatie en ligging van het huis bij het kiezen van de kleur, omdat zonlicht en schaduwen de perceptie van de kleur kunnen beïnvloeden.

Kortom, een weloverwogen kleurkeuze bij het schilderen van de gevel is van groot belang om een esthetisch aantrekkelijk, passend en energie-efficiënt resultaat te bereiken.

Wat is het effect van het schilderen van de gevel op de energie-efficiëntie van het huis?

Het effect van het schilderen van de gevel op de energie-efficiëntie van het huis is significant en kan een merkbaar verschil maken in het comfort en de energiekosten.

De kleurkeuze van de verf heeft invloed op hoeveel zonlicht en warmte de gevel absorbeert of weerkaatst. Lichte kleuren, zoals wit, beige, of pastelkleuren, hebben een hoger reflectievermogen, wat betekent dat ze meer zonlicht en warmte weerkaatsen in vergelijking met donkere kleuren.

Dit resulteert in een koeler huis, omdat minder warmte wordt geabsorbeerd door de gevel. Hierdoor kunnen de airconditioningkosten tijdens warme zomerdagen aanzienlijk verminderd worden, omdat het huis van nature koeler blijft.

Aan de andere kant kunnen donkere kleuren warmte vasthouden, wat gunstig kan zijn in koudere klimaten, maar minder wenselijk is tijdens warme zomerdagen.

Bij het schilderen van de gevel is het dus belangrijk om rekening te houden met de lokale klimaatcondities en de ligging van het huis om de juiste kleur te kiezen die de energie-efficiëntie optimaliseert en het binnenklimaat comfortabeler maakt.

Wat zijn de nadelen van het niet schilderen van je gevel?

Het niet schilderen van uw gevel kan leiden tot de volgende nadelen:

 • Verminderde bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht en UV-straling
 • Verhoogde kans op schade aan de gevel door barsten en afschilfering
 • Verminderde esthetische waarde en mogelijk lagere woningwaarde

Het niet schilderen van uw gevel kan aanzienlijke nadelen met zich meebrengen. Een van de belangrijkste nadelen is een verminderde bescherming tegen weersinvloeden.

De verflaag fungeert als een beschermende barrière en voorkomt dat vocht in het metselwerk of hout binnendringt, waardoor schade aan de structuur van het gebouw kan worden voorkomen.

Daarnaast beschermt de verf de gevel ook tegen schadelijke UV-straling, die kan leiden tot verkleuring en degradatie van het oppervlak.

Het ontbreken van een verflaag vergroot de kans op barsten en afschilfering van het metselwerk of hout, wat kan leiden tot verdere schade en hogere reparatiekosten.

Bovendien heeft het niet schilderen van de gevel een negatieve invloed hebben op de esthetische waarde van het huis, waardoor het er verwaarloosd en onaantrekkelijk uit kan zien.

Dit kan de algehele woningwaarde beïnvloeden en het moeilijker maken om het huis te verkopen in de toekomst.

Het schilderen van de gevel is een essentieel onderdeel van het onderhoud van uw huis en kan helpen om de levensduur van het huis te verlengen, de waarde te behouden en een aantrekkelijk uiterlijk te behouden.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Hoe onderhoud je een geschilderde gevel?

Om een geschilderde gevel goed te onderhouden, moet u:

 • Regelmatig inspecteren op schade en slijtage
 • Kleine reparaties direct uitvoeren om verdere schade te voorkomen
 • Periodiek reinigen om vuil en aanslag te verwijderen
 • Overwegen om na enkele jaren een nieuwe verflaag aan te brengen voor optimale bescherming

Om een geschilderde gevel goed te onderhouden en de duurzaamheid van het schilderwerk te waarborgen, zijn er enkele belangrijke stappen die u kunt volgen. Regelmatige inspecties van de gevel zijn essentieel om eventuele schade, scheuren of slijtage tijdig te ontdekken.

Het uitvoeren van kleine reparaties zodra ze worden opgemerkt, zoals het vullen van scheuren of het bijwerken van beschadigde verfgebieden, voorkomt verdere verslechtering en beschermt de onderliggende materialen.

Periodieke reiniging van de gevel is ook belangrijk om vuil, stof, aanslag, en andere verontreinigingen te verwijderen die zich in de loop der tijd kunnen ophopen.

Dit helpt niet alleen om het uiterlijk van de gevel te behouden, maar ook om te voorkomen dat vuil zich in de verflaag ophoopt en schade veroorzaakt.

Ten slotte is het aanbrengen van een nieuwe verflaag na enkele jaren een goede methode om de beschermende eigenschappen van het schilderwerk te vernieuwen en de levensduur van de gevel te verlengen.

Door deze onderhoudsstappen regelmatig uit te voeren, kunt u ervoor zorgen dat uw geschilderde gevel er goed uitziet en goed beschermd is tegen weersinvloeden, waardoor uw investering in het schilderwerk op de lange termijn wordt beschermd.

Wat zijn de stappen om de gevel opnieuw te schilderen?

De stappen om de gevel opnieuw te schilderen zijn als volgt:

 • Voorbereiden van de gevel door reinigen en eventuele reparaties
 • Aanbrengen van een primer om de hechting van de verf te verbeteren
 • Het aanbrengen van de verf in meerdere lagen voor een gelijkmatige dekking
 • Laat elke laag goed drogen voordat u de volgende aanbrengt

Het opnieuw schilderen van de gevel is een proces dat zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor detail vereist.

De eerste stap is het voorbereiden van de gevel door deze grondig te reinigen en eventuele beschadigingen te herstellen, zoals het opvullen van scheuren of het vervangen van beschadigd hout.

Het is essentieel dat het oppervlak schoon en glad is voordat de nieuwe verflaag wordt aangebracht. Vervolgens wordt een primer aangebracht om de hechting van de verf te verbeteren en een goede basis te creëren voor de nieuwe verflaag.

Na het aanbrengen van de primer kan de verf worden aangebracht in meerdere lagen om een gelijkmatige dekking en een duurzaam resultaat te bereiken.

Elke laag moet goed drogen voordat de volgende wordt aangebracht om te voorkomen dat de verf gaat bladderen of barsten.

Het is belangrijk om de instructies van de verffabrikant te volgen met betrekking tot droogtijden en het aantal aanbevolen verflagen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen en hoogwaardige materialen te gebruiken, kunt u de gevel opnieuw schilderen en een frisse, beschermende afwerking bereiken die de levensduur van het huis verlengt en er aantrekkelijk uit laat zien.

Welke fouten moeten worden vermeden bij het schilderen van de gevel?

Om fouten te voorkomen bij het schilderen van de gevel, moet u:

 • Zorgen voor een goede voorbereiding van de gevel
 • Kwalitatief hoogwaardige verf en materialen gebruiken
 • De juiste weersomstandigheden kiezen om te schilderen
 • Nauwkeurig werken en eventuele verfdruppels direct verwijderen

Bij het schilderen van de gevel zijn er enkele veelvoorkomende fouten die vermeden moeten worden om een succesvol en duurzaam resultaat te bereiken.

Een van de belangrijkste aspecten is het zorgen voor een goede voorbereiding van de gevel. Dit omvat het grondig reinigen van het oppervlak, het herstellen van eventuele schade, en het aanbrengen van een geschikte primer.

Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige verf en materialen is ook van cruciaal belang, omdat dit een grote invloed heeft op de duurzaamheid en het uiterlijk van het schilderwerk.

Het is essentieel om te schilderen onder de juiste weersomstandigheden, bij voorkeur tijdens droog weer met matige temperaturen, om de verf goed te laten drogen en uitharden.

Nauwkeurig werken is belangrijk om een gelijkmatige en professionele afwerking te bereiken. Het vermijden van verfdruppels en het direct verwijderen ervan voorkomt ongewenste vlekken en verfverspilling.

Door aandacht te besteden aan deze aspecten en zorgvuldig te werken, kunt u veelvoorkomende fouten bij het schilderen van de gevel vermijden en een bevredigend resultaat behalen.

Wat zijn de veiligheidsmaatregelen bij het schilderen van de gevel?

Veiligheidsmaatregelen bij het schilderen van de gevel zijn onder andere:

 • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsbril en werkhandschoenen
 • Het zorgen voor een stevige en veilige ladder of steiger
 • Werken op een stabiele ondergrond en voorkomen van overmatig moeten reiken
 • Werken in een goed geventileerde omgeving bij gebruik van verfoplossingen

Bij het schilderen van de gevel is veiligheid van het grootste belang om ongelukken en verwondingen te voorkomen.

Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril om de ogen te beschermen tegen verfspatten, en werkhandschoenen om de handen te beschermen, is essentieel.

Zorg ervoor dat u werkt op een stevige en veilige ladder of steiger die goed is geplaatst en vastgemaakt om stabiliteit te garanderen tijdens het schilderen op hoogte.

Probeer overmatig reiken te voorkomen en vermijd het werken op onstabiele ondergronden om het risico op vallen te minimaliseren.

Het is ook belangrijk om in een goed geventileerde omgeving te werken als u met verfoplossingen of chemicaliën werkt om de dampen te verminderen. Neem regelmatig pauzes, vooral op warme dagen, om uitdroging en oververhitting te voorkomen.

Als u onzeker bent over het werken op hoogte of andere veiligheidsaspecten van het schilderen van de gevel, overweeg dan om een professionele schilder in te huren die ervaring heeft met de juiste veiligheidsprocedures en die het juiste gereedschap heeft om de klus veilig en efficiënt uit te voeren.

Door de genoemde veiligheidsmaatregelen serieus te nemen, kunt u ervoor zorgen dat het schilderproces zonder incidenten verloopt en dat u het beste resultaat behaalt zonder uzelf in gevaar te brengen.

Conclusie

Stelt u zich eens voor dat uw huis een verhaal zou vertellen. Een verhaal dat gaat over karakter en schoonheid en dat uw persoonlijkheid weerspiegelt en u trots maakt.

Een van de cruciale hoofdstukken in dat verhaal is de gevel – het eerste wat mensen zien en waar ze hun eerste indruk van uw thuis vormen. Maar hoe geeft u die gevel de aantrekkelijke uitstraling die het verdient?

Nou, wij hebben de antwoorden voor u gevonden! Van het kiezen van de juiste schilder tot het rekening houden met de juiste weersomstandigheden. Het juiste kleurenpalet kan uw huis bovendien omtoveren van gewoon naar verbluffend.

En als u denkt dat schilderen een dure en onnodige klus is, denk nog eens goed na. Een goed geschilderde gevel is als een magneet voor huizenkopers en kan de waarde van uw huis aanzienlijk verhogen.

Dus, neem deze gids ter harte, kies zorgvuldig en schilder met liefde – u zult versteld staan van het onweerstaanbare verhaal dat uw gevel te vertellen heeft!

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ