Schilderwerk: Gemiddelde Kosten, Prijs per m2 & btw tarief, Volgorde Schilderen & Stappenplan! Beste verf, tips en Ideeën.

Schilderwerk kan op diverse manieren tot uiting komen. Van het verven van de gehele buitenzijde van je woning tot aan het sauzen van een muur, alleen zijn het voorbeelden van schilderwerk.

Diverse soorten schilderwerk kun je zelf uitvoeren. Wie van ons heeft er niet de muren van zijn eigen woning voorzien van een nieuwe lik verf? Schilderwerk is er in allerlei soorten en maten.

Je kunt er ook voor kiezen om het schilderwerk over te laten aan een professionele schilder. Zij kunnen klusjes niet alleen effectief uitvoeren, maar zij leveren ook het beste resultaat.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Gerelateerde Blog:

👉 Hoeveel Kost het Sauzen van Muren per m2? Ontdek de Beste Muurverf en Tips

👉 Kies de Top Schilder en Toonaangevend Schildersbedrijf in Tilburg – Gemiddelde Prijzen per m2 / uur & Kosten voor Schilderwerken

Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je banen of strepen in het eindresultaat ziet als je muren of plafonds gaat verven. Benieuwd naar de kosten van schilderwerk? Lees dan snel verder.

Gerelateerde Blog:

👉 Kosten voor het Witten van een Plafond: Prijs per m2 voor Spuiten & Sauzen – Leer de Correcte Volgorde van Schilderen en Volg een Efficiënt Stappenplan voor een Prachtige Afwerking!

👉 Wit Schilderen van Jouw 2 Onder 1 Kap Woning: Tips, Kosten & Prijs per m2, Stappenplan, en Inspiratie voor een Nieuwe Start!

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Wat kost schilderwerk je gemiddeld?

Om diverse redenen kan er schilderwerk uitgevoerd worden. Soms wil je simpelweg een ondergrond van een andere kleur voorzien.

Andere keren kan er sprake zijn van onderhoud. Laten we de buitenzijdes van je woning nemen. Gemiddeld moet je de buitenkant om de 5 tot 7 jaar van nieuw schilderwerk laten voorzien.

Het verven van je huis is een grote klus die veel tijd en moeite kost.

Het is specialistisch werk dat luister uit te voeren is voor een leek. In dat geval is het een goed idee om een professioneel bedrijf in te schakelen voor dit werk.

Zij weten precies hoe ze deze taak moeten uitvoeren. Dit zul je terugzien aan het resultaat.

Schildersbedrijven staan er om bekend dat ze effectief werken. Ze weten precies welke materialen ze nodig hebben voor een klus en hoe de verf toegepast moet worden.

Zelfs een grote schilders taak zoals het verven van een woning kunnen zij relatief snel uitvoeren, waarbij je huis voorzien wordt van een formidabele verflaag.

Het zal je niet verbazen dat het inhuren van een schildersbedrijf je meer kost dan wanneer je zelf aan de slag gaat.

Gerelateerde Blog:

👉 Ontdek het Beste Schilder & Schildersbedrijf van Lelystad – Gemiddelde Prijzen per m2 / uur & Kosten voor Vakkundig Schilderwerk

👉 Expert Schilderwerk in Leeuwarden: Vergelijk Prijzen per M2 en Uur van Ervaren Schilders

👉 Professionele Schilders in Utrecht: Kosten, Tarieven per m2 en Uur – Vergelijk en Bespaar

Tegelijkertijd zien we vaak dat mensen een grote klus zoals het schilderen van een woning op zich nemen en dat het fout gaat.

Uiteindelijk ben je dan alsnog duurder uit dan wanneer je meteen een professionele schilder had ingeschakeld.

Stof om over na te denken dus.Je weet dat er kosten verbonden zitten aan het inschakelen van een schildersbedrijf. Maar wat zijn de kosten die met schilderwerk gepaard gaan?

De kosten voor schilderwerk kunnen zowel per vierkante meter als in een uurtarief uitgedrukt worden. Er zijn twee soorten schilderwerk.

Je kunt binnen aan de slag gaan met verven, maar ook buiten en rondom je woning kan er een hoop geschilderd worden. Beide categorieën gaan met eigen tarieven gepaard.

Bij een binnenschilder moet je gemiddeld rekenen op een prijs tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter. Dit is gelijk aan een uurtarief van 25 tot 35 euro.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Het maakt een verschil of je kiest voor spuitwerk of sauswerk. Spuitwerk kost gemiddeld tussen de 4 en 11 euro, terwijl je gemiddeld 9 tot 16 euro kwijt bent aan sauswerk.

Deze kosten zijn per vierkante meter.

Daarnaast zijn er de buitenschilders. Zoals de term al aangeeft, gaan deze schilders buiten voor je aan de slag. Buiten schilderen kost iets duurder dan binnen schilderen.

Voor een buitenschilder betaal je per vierkante meter gemiddeld tussen de 25 en 35 euro. Per uur is dit ongeveer gelijk aan zo’n 25 tot 40 euro.

Het verschilt per schilder en per situatie of er een prijs per vierkante meter of een uurtarief wordt gehanteerd. Voor grotere oppervlakken wordt vaak gekozen voor een prijs per vierkante meter.

Voor specialistisch en gedetailleerd werk wordt vaak een uurtarief gerekend. Hierbij zijn de schilders namelijk lang bezig op een relatief kleiner oppervlak. Vandaar dat een uurtarief logischer is.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Wat kun je nog meer verwachten van de schilderwerk kosten?

Gemiddelde kosten van schilderwerk kunnen afwijken van de werkelijkheid. Voor een beste blik op de prijzen voor jouw situatie kun je het beste een offerte aanvragen.

Vaak wordt aan je gevraagd om een foto mee te sturen, zodat een schildersbedrijf je de beste indicatie van de kosten kan geven. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Bovendien kun je bij meerdere bedrijven gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen. Zo kun je de offertes onderling vergelijken en vind je snel de beste prijs.

Verlies hierbij niet de kwaliteit van het geleverde werk uit het oog. Een optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit is een must als je het beste schildersbedrijf voor jou wilt vinden.

Op de kosten voor schilderwerk zijn er diverse factoren van invloed. Daarom verschilt het per situatie wat je kunt verwachten qua prijzen.

Stel je eens voor dat je de muren van je woning wilt laten sauzen. Hoe groter het oppervlak dat van verf voorzien moet worden, hoe duurder de prijs in totaal zal zijn.

Tegelijkertijd is het goed mogelijk dat de prijs per vierkante meter lager uitvalt. Schildersbedrijven delen nog wel eens kortingen uit voor grote klussen.

Ook zaken zoals de materialen die gebruikt worden zijn van invloed op de prijs.

Daarom is het alleen mogelijk om gemiddelde prijzen te geven. Voor exacte prijzen kun je dus het beste een offerte aanvragen bij een schildersbedrijf.

Gerelateerde Blog: Volgorde Schilderen: Stappenplan voor Binnen en Buitenshuis, Deuren, Kozijnen, Muren, Plafond, Vloer / Grond, Trap, Kamer, Behangen & Houtwerk

Welke soorten schilderwerk zijn er?

Schilderwerk wordt vaak ingedeeld in twee categorieën. Ten eerste is er het schilderwerk binnen.

Binnen je woning zijn er genoeg oppervlakken te vinden die van tijd tot tijd wel een nieuwe laag verf kunnen gebruiken. Zo waren muren geregeld gesausd, bijvoorbeeld omdat je een andere kleur wil.

Maar er zijn ook ondergronden binnen je woning die vaker onderhoud nodig hebben, zoals bijvoorbeeld je houten trap. Dankzij dit schilderwerk zien deze ondergronden er weer zo goed als nieuw uit.

Gerelateerde Blog: 👉 Alles wat je Moet Weten over Trap Schilderen: Kleur Ideeën voor Open, Houten en 2-Kleuren Trappen, plus Advies over Kosten en Prijs per m2!

Muren, plafonds, trappen, deuren, kozijnen en meubels worden binnen het vaakst voorzien van een nieuwe lik verf.

Daarnaast is er het schilderwerk buiten. Ook buiten zijn er vele oppervlakken die een nieuwe verflaag kunnen gebruiken.

Zelfs de gehele buitenkant van je woning kan van een nieuwe verflaag voorzien worden.

Bij het schilderen buiten is het belangrijk dat er goede verf gekozen wordt die rekening houdt met de externe factoren, bijvoorbeeld weersomstandigheden zoals regen en vorst.

Om de 4 tot 5 jaar moet er onderhoud gepleegd worden aan deze schilderwerken. Goede verf kan de levensduur van je deuren en kozijnen buiten significant verlengen.

Het belang van goed werk is dan ook groot. Gelukkig zit je bij een professioneel schildersbedrijf altijd goed hiervoor.


Kan ik zelf verven?

Ja, het is mogelijk om zelf te verven.

Wat is de volgorde en het stappenplan voor schilderen?

Het algemene stappenplan voor schilderen is als volgt:

 • Voorbereiding: afplakken, schuren, stofvrij maken en ontvetten
 • Grondverf aanbrengen
 • Tussenlaag aanbrengen (indien nodig)
 • Aflakken

Wat zijn enkele tips voor het verven?

Enkele tips voor het verven zijn:

 • Zorg voor een goede voorbereiding (schoon, droog en stofvrij)
 • Kies de juiste verfsoort voor de ondergrond
 • Breng dunne lagen aan en verdeel de verf goed
 • Gebruik een goede kwaliteit kwasten en rollers
 • Laat de verflagen goed drogen tussen de verschillende stappen

Wat moet ik doen voordat ik verf?

Voordat je begint met verven is het belangrijk om de ondergrond goed schoon te maken, te schuren en te ontvetten. Eventuele beschadigingen moeten gerepareerd worden en de omgeving moet afgeplakt worden.

Is het de moeite waard om zelf te verven?

Dit hangt af van persoonlijke voorkeur en ervaring. Zelf verven kan kosten besparen, maar het kan ook tijdrovend en lastig zijn.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Wat zijn de voordelen van schilderen?

Enkele voordelen van schilderen zijn:

 • Verfraaiing van het interieur of exterieur
 • Bescherming van het oppervlak tegen weersinvloeden en slijtage
 • Verlenging van de levensduur van het oppervlak

Wat is het nadeel van schilderen?

Een nadeel van schilderen is dat het oppervlak regelmatig opnieuw geschilderd moet worden om het mooi te houden.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van een ondergrond?

De keuze van de verf hangt af van de ondergrond die je wilt schilderen. Voor hout wordt vaak alkydverf gebruikt, terwijl voor muren acrylverf geschikt is.

Wat is de beste verf om te verven?

De beste verf hangt af van de ondergrond en het doel van het schilderwerk. Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen voor het beste resultaat.

Wat is beter: verven of spuiten?

Dit hangt af van het oppervlak en het gewenste resultaat. Verven is geschikt voor kleinere oppervlakken en spuiten voor grotere oppervlakken en wanneer een egaler resultaat gewenst is.

Wat zijn de kosten en prijs voor het schilderen van een oppervlak?

De kosten voor het schilderen van een oppervlak hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak, de staat van het oppervlak, de moeilijkheidsgraad en het soort verf dat gebruikt wordt. De kosten kunnen variëren van €10 tot €50 per vierkante meter.

Hoeveel vraagt een schilder om te schilderen?

De kosten voor het inhuren van een schilder variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak, de staat van het oppervlak, de moeilijkheidsgraad en het soort verf dat gebruikt wordt. De kosten kunnen variëren van €25 tot €50 per uur.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Hoe vaak moet ik schilderen?

Hoe vaak je moet schilderen hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van het oppervlak en de kwaliteit van de verf die gebruikt is. Over het algemeen wordt aanbevolen om houtwerk om de 5 tot 7 jaar opnieuw te schilderen en muren om de 7 tot 10 jaar.

Hoe lang duurt schilderen?

Hoe lang het duurt om een oppervlak te schilderen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak, de staat van het oppervlak en de moeilijkheidsgraad. Een schilder kan gemiddeld 8 tot 10 vierkante meter per uur schilderen.

Hoeveel verflagen heeft nodig?

Hoeveel verflagen nodig zijn hangt af van het soort verf en de ondergrond. Over het algemeen zijn 2 lagen verf voldoende voor een mooi resultaat.

Wat zijn enkele kleurideeën om te schilderen?

Enkele kleurideeën om te schilderen zijn:

 • Neutrale kleuren zoals wit, beige, grijs en taupe
 • Blauwe en groene tinten voor een rustgevende sfeer
 • Warme kleuren zoals rood en oranje voor een gezellige sfeer
 • Accentmuren in een opvallende kleur

Kan ik in de zomer schilderen?

Ja, het is mogelijk om in de zomer te schilderen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de temperatuur en de luchtvochtigheid. Bij te hoge temperaturen of te veel vocht in de lucht kan de verf niet goed drogen.

Kan ik in de winter schilderen?

Ja, het is mogelijk om in de winter te schilderen. Het is echter belangrijk om zeker in de winter rekening te houden met de temperatuur en de luchtvochtigheid. Bij te lage temperaturen kan de verf niet goed drogen.

Wanneer is de beste tijd om te schilderen?

De beste tijd om te schilderen is wanneer de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius ligt en de luchtvochtigheid tussen de 40% en 70% is. Het voor- en najaar zijn over het algemeen goede periodes om te schilderen, maar het is ook mogelijk om in andere seizoenen te schilderen als de weersomstandigheden geschikt zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de droogtijd van de verf en te zorgen voor voldoende ventilatie tijdens het schilderen.

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ