Alles wat je moet weten over je huis verven

Je huis verven is een goede manier om je woning van een frisse look te voorzien. Je huis kan door een dergelijke opknapbeurt er weer zo goed als nieuw uitzien. Je huis verven is een flinke klus. Je kunt dit zelf uitvoeren, maar voor het beste resultaat is het altijd aan te raden om een professionele schilder in te schakelen. Een huis verven is namelijk ook een best intensieve klus die veel tijd en moeite kost. Er zijn vele onderdelen van je woning die een nieuwe lik verf kunnen gebruiken. Van de buitenzijde tot aan de woonkamer, een professionele schilder kan het allemaal voor je uitvoeren. In dit artikel vertellen we je meer over de gemiddelde kosten van je huis verven, wat de verschillen zijn tussen verven binnen en buiten, waar je op moet letten en hoe je een schilder met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit kunt vinden.


Wat zijn de gemiddelde kosten van een huis verven?

Voordat je een dergelijke klus laat ondernemen, wil je wel weten wat de gemiddelde kosten van een huis verven ongeveer gaan zijn. Gemiddelde kosten kunnen afwijken van de werkelijke kosten die je moet betalen. Elke situatie is namelijk anders. Voor het beste zicht op jouw situatie is het aan te raden om een offerte aan te vragen bij het schildersbedrijf dat je op het oog hebt. De meeste schildersbedrijven hebben een eigen website waar je gratis en geheel vrijblijvend een offerte kunt aanvragen. Zo krijg je het beste beeld van wat je kunt verwachten qua kosten. Maar ook de gemiddelde kosten geven je dit inzicht. Zolang je in het achterhoofd houdt dat deze kosten hoger of lager uit kunnen vallen, en dat de prijzen tussen bedrijven onderling flink kunnen verschillen, scheelt dat een hoop.

Je huis verven kost gemiddeld tussen de 1.800 en 3.500 euro. Hierbij hebben we het materiaal en de btw inbegrepen. Andere kosten zoals het repareren van eventuele beschadigingen en het huren van een steiger zitten hier ook bij inbegrepen. Je huis schilderen is een flinke klus, waarbij het soort woning dat je hebt van grote invloed kan zijn op de prijs. Laten we eens per woning soort de gemiddelde kosten bekijken. Stel dat je in een tussenwoning woont. Laat je de buitenzijde van je huis verven zonder dakkapel inbegrepen kost dit je tussen de 900 en 2.400 euro. Met dakkapel kost dit je tussen de 1.300 en 3.300 euro. Bij een hoekwoning kost de buitenkant van je verven zonder dakkapel inbegrepen je tussen de 1.100 en 2.600 euro. Met dakkapel kost die je tussen de 1.600 en 3.600 euro. Zo zie je maar wat de invloed van het soort woning heeft op de prijs.

Daarnaast kan er voor gekozen worden om alleen de buitenmuur van je woning te schilderen. Laten we hierbij een gemiddelde oppervlakte van 50 vierkante meter aanhouden. In dat geval zijn de gemiddelde kosten van deze verfklus ongeveer 1.800 tot 2.200 euro. Andere oppervlakken in en rondom je woning die je kunt laten verven zijn bijvoorbeeld de kozijnen. Vooral van invloed op de prijs zijn de grootte en het aantal kozijnen. De gemiddelde prijs ligt tussen de 300 en 1.450 euro. Ook het verven van deuren is een mogelijkheid. De hoeveelheid deuren is de meest bepalende factor voor de prijs. De gemiddelde kosten lopen dan ook uiteen, van 200 tot aan 1.000 euro. Tot slot zijn er nog diverse kleine schilderklusjes die je kunt laten uitvoeren. Hierbij moet je rekenen op een prijs tussen de 25 en 35 euro per uur.


De pluspunten van je huis laten verven

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je jouw huis laat verven door een professional. Zo kunnen er ondergronden in en rondom je woning zijn die aan het verkleuren zijn. Hoe goed je ook onderhoud pleegt, hier zul je op een gegeven moment niet aan ontkomen. Daarnaast kan het zijn dat er schade aan de verflaag is ontstaan of dat de laag aan slijtage onderhevig is. Dit merk je bijvoorbeeld doordat de verf begint af te bladderen. Bij een buitenkant van een woning zijn het vooral de externe factoren die een verflaag kunnen deren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de weersomstandigheden. Alhoewel vele verfsoorten hier bescherming tegen bieden, kan de regen of de felle zon alsnog een verflaag aantasten na verloop van tijd. Ook deeltjes van roet kunnen dit effect hebben.


Aan slijtage en dergelijke ontkom je nu eenmaal niet. Daarom hanteren professionele schilders de vuistregel dat je om de 5 jaar je huis moet laten verven. Verf is meer dan uiterlijk vertoon. Een goede verf kan ook bescherming bieden aan het exterieur van je woning. Dit voorkomt onder meer vochtproblemen, houtrout en de vorming van schimmel. Het is dus erg van belang dat deze klus naar behoren wordt uitgevoerd. Anders levert dit problemen op die je alleen maar meer kosten. Dit maakt een investering zoals het inhuren van een professionele schilder meer dan de moeite waard. Let hierbij wel op dat het verven van oppervlakken buiten alleen gedaan kan worden als er sprake is van goed weer. Vorst, regen of een te warme temperatuur zijn funest. Een professionele schilder kan je helpen bij deze klus.


Het opnieuw laten verven van je huis

Het is mogelijk om je gehele woning opnieuw te laten verven. Dit is een grote schilderklus waarbij het vooraf van belang is dat je goed zicht hebt op de gemiddelde kosten die je hierbij kunt verwachten. Elementen zoals de ondergrond en de variant verf waarvoor gekozen wordt hebben een impact op de uiteindelijke prijs. Het soort werk heeft ook een impact op de prijs. Verven binnen kost een stuk minder dan verven buiten. Laten we dit illustreren aan de hand van de gemiddelde kosten voor je huis verven. Schilderwerk dat binnen uitgevoerd wordt kost je gemiddeld tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Bij schilderwerk dat buiten uitgevoerd wordt komt deze prijs tussen de 30 en 35 euro per vierkante meter uit. Daarnaast heb je de optie om te kiezen tussen spuitwerk of sauswerk. Spuitwerk is het goedkoopst met een prijs tussen de 6 en 11 euro. Sauswerk kost wat meer, met een prijs die gemiddeld tussen de 9 en 14 euro uitkomt. Dit zijn indicatieve kosten die kunnen afwijken van de realiteit.