MDF Schilderen

MDF Verven: Kosten en prijs per m2 / uurtarief! Beste Verf voor Schilderen en Tips. Nadelen & Voordelen

MDF is een houtsoort die in vele huizen voorkomt. Het is goed mogelijk dat je MDF wilt verven. Echter verschilt MDF in een aantal opzichten van andere houtsoorten.

Dit maakt het verven van MDF tot een uitdaging. Een eigenschap van MDF die het moeilijker maakt om dit hout te verven is de hoge mate waarin het geperste hout vocht opneemt.

Verf wordt hierdoor ook sneller op gezogen, wat het een uitdaging maakt om MDF te verven. Toch kunnen er vele objecten binnen je woning gemaakt zijn van MDF.

Dingen zoals kasten, tafels, stoelen en vensterbanken wil je desalniettemin van een nieuwe kleur voorzien, ook al zijn ze van MDF.

Daarom vertellen we je hieronder hoe je het beste MDF kunt verven en hoeveel dit je gaat kosten als je een professionele vakman inhuurt voor deze klus.

Meer info over MDF

MDF is een houtsoort die vaak gebruikt wordt. Deze houtvariant valt op doordat het hout is samengeperst tot een vezelplaat. Hierbij wordt de boel bij elkaar gehouden door lijm.

Door deze opzet is de kans op versplintering bij MDF minimaal. Tevens is dit een duurzame variant, MDF is niet snel aan slijtage onderhevig.

MDF kan alleen binnen gebruikt worden, want weersomstandigheden zoals regen zijn funest hiervoor. Hierboven heb je al kunnen lezen dat MDF voor diverse dingen gebruikt kan worden.

MDF kun je zelf verven, maar dit vereist wel de juiste aanpak. MDF kun je namelijk niet zo gemakkelijk schilderen als andere hout varianten.

Hoe kun je het beste MDF verven?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je MDF wilt verven. Vaak wordt hiervoor gekozen als men deze ondergrond wil voorzien van een nieuwe kleur. MDF verven kan een uitdaging zijn.

Dit kan een reden zijn om een professional in te schakelen, maar aan de hand van een duidelijk stappenplan is het mogelijk om zelf MDF te verven. Hieronder zetten we de belangrijkste stappen voor je op een rij.

Voorbereiding op MDF verven

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor diverse schilderklussen geldt dat een goede voorbereiding bijdraagt aan een mooier eindresultaat.

Ten eerste zul je een MDF plaat stofvrij en vetvrij moeten maken. Daarnaast kunnen er beschadigingen aanwezig zijn op de plaat. Deze beschadigingen kun je het beste vooraf opvullen.

Ook het schuren van de plaat is een aanrader. MDF is van nature al vrij glad, dus je hoeft maar lichtjes de boel op te schuren.

Vergeet niet om de plaat na het schuren nog even vrij van stof te maken. Nadat deze voorbereidingen zijn uitgevoerd, kan de eerste laag worden aangebracht.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Voorbehandeling of niet?

MDF platen hebben een enorm zuigende werking. Gewone verf zal door deze platen opgezogen worden. Daarom is het gebruik van een voorstrijk een aanrader.

Je kunt ook een primer gebruiken zodat de verf minder opgezogen wordt door de plaat. Een water gedragen grondverf kan een goede oplossing zijn.

Deze eerste grondverf is van groot belang. Dit voorkomt dat de verf gaat bladderen. Dankzij de grondverf ontstaat er dus een duurzamere laag.

Bovendien kan het je tijd besparen, want dankzij de grondverf hoeft een verflaag vaak maar twee keer aangebracht te worden om dekking te geven.

Veelal zul je de grondverf in twee lagen aanbrengen, waarna de dekkende verf in één of twee lagen wordt aangebracht.

Waar wordt de verf het hardst opgezogen?

Over het algemeen zijn de kopse kanten en de zijkanten van een MDF plaat het moeilijkst om te schilderen. Deze zijdes zuigen het snelst verf op.

In de meest extreme gevallen lijkt het er zelfs op alsof je niet het geschilderd. In sommige situaties kun je daarom het beste eerst een grondverf aanbrengen op deze zijdes, waarna je een laag plamuur plaatst op deze kanten.

Vervolgens breng je nog een laag grondverf aan, waarna deze zijdes van verf kunnen worden voorzien. Door deze zijdes kan het verven van MDF een hoop gedoe geven.

Verwonderlijk is het dan ook niet dat vele mensen er voor kiezen om een professional in te schakelen voor deze klus. De kans op fouten is groter dan gemiddeld.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het echter wel mogelijk om deze klus naar behoren zelf uit te voeren.

Gerelateerde Blog: Keukenkastjes Verven Mdf: Volgorde Schilderen & Stappenplan! Beste verf, tips en Ideeën. Kosten & Prijs per m2, Voor en Na

Kan een schilder MDF voor mij verven?

MDF verven is een schilderklus die je zelf kunt uitvoeren, maar tegelijkertijd is het ook een taak die moeilijker is dan gemiddeld. Vele ondergronden kun je verven zonder gedoe.

MDF verven is echter een grotere uitdaging dan dat. Door de opzet van deze platen heeft MDF een krachtige zuigende werking. Zonder de juiste stappen te ondernemen kun je niet of nauwelijks zien dat deze platen door je geverfd zijn.

Naast een goede voorbereiding, wat altijd een noodzakelijkheid is bij een verfklus, is het aanbrengen van voorstrijk en grondverf van essentieel belang van een goed resultaat.

Ook heb je hierboven kunnen lezen wat je het beste kunt doen als je de kopse kant en de zijkanten van een MDF plaat van verf gaat voorzien.

Durf je het toch niet aan? In dat geval kun je altijd een professional inschakelen. Zij hebben meer dan genoeg ervaring om te weten hoe je deze klus het beste kunt aanpakken.

Als je zeker wilt zijn van een goed resultaat, is het inschakelen van een vakman een aanrader. Door hun jaren aan ervaring weten zij precies hoe ze deze klus moeten aanpakken.

Het kost misschien wat meer dan zelf MDF verven, maar het levert je wel het beste resultaat op. Bij vele schilders kun je sowieso terecht voor advies.

Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat je wilt bereiken met je project. Ook MDF verven is geen probleem voor een vakman.

De kosten van MDF schilderen zullen uiteenlopen per aanbieder. Het is dan ook moeilijk om een exact tarief te geven. Wel kunnen we je de gemiddelde kosten laten zien.


Daarnaast zijn er andere factoren van invloed op de prijs. Zo kan het type ondergrond bepalend zijn. Het verven van een MDF eettafel is bijvoorbeeld veel duurder dan het verven van een MDF keukendeurtje.

Voor de duidelijkste indicatie van wat de uiteindelijke kosten voor jou zullen zijn, kun je het beste een offerte aanvragen bij een schilder.


Kan ik MDF zelf schilderen?

Ja, je kunt MDF zelf schilderen.

Wat zijn de stappen om MDF zelf te schilderen?

De stappen om MDF zelf te schilderen zijn als volgt:

 1. 1. Schuur het MDF oppervlak glad en stofvrij.
 2. 2. Gebruik een primer om het oppervlak voor te bereiden.
 3. 3. Breng de verf aan met een roller of kwast.
 4. 4. Laat de verf drogen en breng indien nodig een tweede laag aan.
 5. 5. Gebruik fijn schuurpapier om het oppervlak glad te maken.

Wat zijn enkele tips voor het schilderen van MDF?

Enkele tips voor het schilderen van MDF zijn:

 • -Gebruik een stofmasker bij het schuren om inademing van stof te voorkomen.
 • -Zorg voor een goede ventilatie tijdens het schilderen en drogen van de verf.
 • -Gebruik een primer om het oppervlak voor te bereiden en een betere hechting te krijgen.
 • -Gebruik verf op waterbasis voor een snellere droogtijd en het gemakkelijker schoonmaken van de kwasten.
 • -Schuur het oppervlak tussen lagen verf voor een glad eindresultaat.

Wat moet ik doen voordat ik MDF schilder?

Voordat je MDF gaat schilderen, moet je het oppervlak glad schuren en stofvrij maken. Gebruik vervolgens een primer om het oppervlak voor te bereiden op het schilderen.

Wat moet ik doen na het schilderen van MDF?

Na het schilderen van MDF moet je de verf volledig laten drogen voordat je het oppervlak aanraakt. Als de verf droog is, kun je indien nodig een tweede laag aanbrengen en het oppervlak vervolgens schuren om het glad te maken.

Is het de moeite waard om MDF zelf te schilderen?

Ja, het is de moeite waard om MDF zelf te schilderen als je kosten wilt besparen en zelf controle wilt hebben over het eindresultaat.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Wat zijn de voordelen van schilderen MDF?

De voordelen van het schilderen van MDF zijn:

 • -Je kunt het uiterlijk van MDF aanpassen aan je eigen stijl en smaak.
 • -Het schilderen beschermt het MDF tegen vocht en slijtage.
 • -Je kunt geld besparen door zelf MDF te schilderen in plaats van het te laten doen.

Wat is het nadeel van schilderen MDF?

Een nadeel van het schilderen van MDF is dat het oppervlak glad moet worden geschuurd voordat je begint, anders zal de verf niet goed hechten.

Ook kan MDF stof bevatten dat schadelijk kan zijn om in te ademen, dus het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het schuren van MDF.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van MDF?

Je kunt verschillende soorten verf gebruiken voor het verven van MDF, zoals acrylverf, latexverf en alkydverf. Het is belangrijk om een verf te kiezen die geschikt is voor houtoppervlakken en die een goede hechting heeft op MDF.

Wat is de beste verf om MDF te verven?

De beste verf om MDF te verven hangt af van je persoonlijke voorkeur en de toepassing. Over het algemeen zijn acrylverf en latexverf populair vanwege hun snelle droogtijd, gemakkelijke toepassing en eenvoudige schoonmaak van de verfkwasten.

Alkydverf is duurzamer en kan beter bestand zijn tegen slijtage, maar heeft een langere droogtijd en kan moeilijker te reinigen zijn. Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen voor de toepassing en om het oppervlak voor te bereiden voordat je begint met schilderen.

Wat is beter: MDF verven of spuiten?

Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en de toepassing. Het spuiten van MDF kan een gladder en gelijkmatiger resultaat opleveren dan verven, maar het kan duurder zijn en vereist meestal professionele apparatuur en expertise.

Het verven van MDF is over het algemeen goedkoper en kan worden gedaan met eenvoudige gereedschappen zoals kwasten en rollers.

Wat zijn de kosten en prijs voor het schilderen van MDF?

De kosten voor het schilderen van MDF hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak, het type verf en de arbeidskosten. Een ruwe schatting voor het schilderen van MDF is ongeveer €15 tot €30 per vierkante meter.

Hoeveel vraagt een schilder om MDF te schilderen?

De kosten voor het schilderen van MDF door een professionele schilder kunnen variëren, maar gemiddeld vraagt een schilder ongeveer €30 tot €50 per uur.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Hoe vaak moet ik MDF schilderen?

Het hangt af van de omgeving en het gebruik van het MDF-oppervlak. Over het algemeen moet MDF om de paar jaar opnieuw worden geschilderd om het oppervlak fris en beschermd te houden.

Hoe lang duurt schilderen MDF?

Het duurt meestal enkele dagen om MDF te schilderen, inclusief het voorbereiden van het oppervlak, het aanbrengen van de primer en de verflagen en het laten drogen van de verf tussen de lagen door.

Hoeveel verflagen heeft MDF nodig?

MDF heeft meestal minimaal twee verflagen nodig voor een goede dekking en duurzaamheid. Het kan nodig zijn om extra lagen aan te brengen, afhankelijk van de toepassing en het gewenste uiterlijk.

Wat zijn enkele kleurideeën om MDF te schilderen?

 • Enkele kleurideeën om MDF te schilderen zijn:
 • Wit, voor een helder en modern uiterlijk
 • Zwart, voor een dramatisch contrast of industriële uitstraling
 • Pastelkleuren, voor een zachte en rustgevende uitstraling
 • Felle kleuren, voor een speelse en vrolijke uitstraling
 • Houttinten, voor een natuurlijke uitstraling

Kan ik MDF in de zomer schilderen?

Ja, je kunt MDF in de zomer schilderen. Het is belangrijk om de verf in de schaduw te houden en te vermijden dat het MDF-oppervlak te warm wordt, omdat dit de hechting en het droogproces van de verf kan beïnvloeden.

Kan ik MDF in de winter schilderen?

Ja, je kunt MDF in de winter schilderen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid, omdat deze factoren de droogtijd van de verf kunnen beïnvloeden.

Het kan langer duren voordat de verf droogt bij koude temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.

Wanneer is de beste tijd om MDF te schilderen?

De beste tijd om MDF te schilderen is wanneer de omgevingstemperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius ligt en de luchtvochtigheid laag is.

Over het algemeen zijn de lente en de herfst goede seizoenen om MDF te schilderen vanwege het milde weer. Het is ook belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke planning en ervan verzekerd te zijn dat je voldoende tijd hebt om het project succesvolaf te ronden.

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ