Kun je MDF verven?

MDF is een houtsoort die in vele huizen voorkomt. Het is goed mogelijk dat je MDF wilt verven. Echter verschilt MDF in een aantal opzichten van andere houtsoorten. Dit maakt het verven van MDF tot een uitdaging. Een eigenschap van MDF die het moeilijker maakt om dit hout te verven is de hoge mate waarin het geperste hout vocht opneemt. Verf wordt hierdoor ook sneller op gezogen, wat het een uitdaging maakt om MDF te verven. Toch kunnen er vele objecten binnen je woning gemaakt zijn van MDF. Dingen zoals kasten, tafels, stoelen en vensterbanken wil je desalniettemin van een nieuwe kleur voorzien, ook al zijn ze van MDF. Daarom vertellen we je hieronder hoe je het beste MDF kunt verven en hoeveel dit je gaat kosten als je een professionele vakman inhuurt voor deze klus.


Meer info over MDF

MDF is een houtsoort die vaak gebruikt wordt. Deze houtvariant valt op doordat het hout is samengeperst tot een vezelplaat. Hierbij wordt de boel bij elkaar gehouden door lijm. Door deze opzet is de kans op versplintering bij MDF minimaal. Tevens is dit een duurzame variant, MDF is niet snel aan slijtage onderhevig. MDF kan alleen binnen gebruikt worden, want weersomstandigheden zoals regen zijn funest hiervoor. Hierboven heb je al kunnen lezen dat MDF voor diverse dingen gebruikt kan worden. MDF kun je zelf verven, maar dit vereist wel de juiste aanpak. MDF kun je namelijk niet zo gemakkelijk schilderen als andere hout varianten.


Hoe kun je het beste MDF verven?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je MDF wilt verven. Vaak wordt hiervoor gekozen als men deze ondergrond wil voorzien van een nieuwe kleur. MDF verven kan een uitdaging zijn. Dit kan een reden zijn om een professional in te schakelen, maar aan de hand van een duidelijk stappenplan is het mogelijk om zelf MDF te verven. Hieronder zetten we de belangrijkste stappen voor je op een rij.


Voorbereiding op MDF verven

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor diverse schilderklussen geldt dat een goede voorbereiding bijdraagt aan een mooier eindresultaat. Ten eerste zul je een MDF plaat stofvrij en vetvrij moeten maken. Daarnaast kunnen er beschadigingen aanwezig zijn op de plaat. Deze beschadigingen kun je het beste vooraf opvullen. Ook het schuren van de plaat is een aanrader. MDF is van nature al vrij glad, dus je hoeft maar lichtjes de boel op te schuren. Vergeet niet om de plaat na het schuren nog even vrij van stof te maken. Nadat deze voorbereidingen zijn uitgevoerd, kan de eerste laag worden aangebracht.


Voorbehandeling of niet?

MDF platen hebben een enorm zuigende werking. Gewone verf zal door deze platen opgezogen worden. Daarom is het gebruik van een voorstrijk een aanrader. Je kunt ook een primer gebruiken zodat de verf minder opgezogen wordt door de plaat. Een water gedragen grondverf kan een goede oplossing zijn. Deze eerste grondverf is van groot belang. Dit voorkomt dat de verf gaat bladderen. Dankzij de grondverf ontstaat er dus een duurzamere laag. Bovendien kan het je tijd besparen, want dankzij de grondverf hoeft een verflaag vaak maar twee keer aangebracht te worden om dekking te geven. Veelal zul je de grondverf in twee lagen aanbrengen, waarna de dekkende verf in één of twee lagen wordt aangebracht.


Waar wordt de verf het hardst opgezogen?

Over het algemeen zijn de kopse kanten en de zijkanten van een MDF plaat het moeilijkst om te schilderen. Deze zijdes zuigen het snelst verf op. In de meest extreme gevallen lijkt het er zelfs op alsof je niet het geschilderd. In sommige situaties kun je daarom het beste eerst een grondverf aanbrengen op deze zijdes, waarna je een laag plamuur plaatst op deze kanten. Vervolgens breng je nog een laag grondverf aan, waarna deze zijdes van verf kunnen worden voorzien. Door deze zijdes kan het verven van MDF een hoop gedoe geven. Verwonderlijk is het dan ook niet dat vele mensen er voor kiezen om een professional in te schakelen voor deze klus. De kans op fouten is groter dan gemiddeld. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het echter wel mogelijk om deze klus naar behoren zelf uit te voeren.


Kan een schilder MDF voor mij verven?

MDF verven is een schilderklus die je zelf kunt uitvoeren, maar tegelijkertijd is het ook een taak die moeilijker is dan gemiddeld. Vele ondergronden kun je verven zonder gedoe. MDF verven is echter een grotere uitdaging dan dat. Door de opzet van deze platen heeft MDF een krachtige zuigende werking. Zonder de juiste stappen te ondernemen kun je niet of nauwelijks zien dat deze platen door je geverfd zijn. Naast een goede voorbereiding, wat altijd een noodzakelijkheid is bij een verfklus, is het aanbrengen van voorstrijk en grondverf van essentieel belang van een goed resultaat. Ook heb je hierboven kunnen lezen wat je het beste kunt doen als je de kopse kant en de zijkanten van een MDF plaat van verf gaat voorzien. Durf je het toch niet aan? In dat geval kun je altijd een professional inschakelen. Zij hebben meer dan genoeg ervaring om te weten hoe je deze klus het beste kunt aanpakken.


Als je zeker wilt zijn van een goed resultaat, is het inschakelen van een vakman een aanrader. Door hun jaren aan ervaring weten zij precies hoe ze deze klus moeten aanpakken. Het kost misschien wat meer dan zelf MDF verven, maar het levert je wel het beste resultaat op. Bij vele schilders kun je sowieso terecht voor advies. Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat je wilt bereiken met je project. Ook MDF verven is geen probleem voor een vakman.

De kosten van MDF schilderen zullen uiteenlopen per aanbieder. Het is dan ook moeilijk om een exact tarief te geven. Wel kunnen we je de gemiddelde kosten laten zien. Daarnaast zijn er andere factoren van invloed op de prijs. Zo kan het type ondergrond bepalend zijn. Het verven van een MDF eettafel is bijvoorbeeld veel duurder dan het verven van een MDF keukendeurtje. Voor de duidelijkste indicatie van wat de uiteindelijke kosten voor jou zullen zijn, kun je het beste een offerte aanvragen bij een schilder.