Buitenmuur

Buitenmuur Schilderen: beste Schilderen verf, kleur tips en Ideeën. Gemiddelde Kosten & Prijs per m2!

Je buitenmuur schilderen is een prima idee. Het is de ideale manier om je buitenmuur er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Het mooie aan je buitenmuur laten schilderen is dat je dit bij vele bedrijven voor een zachte prijs kunt laten uitvoeren.

Een buitenmuur schilderen is nu eenmaal een flinke klus die bovendien het beste gedijt bij de gespecialiseerde aanpak van een specialist. Je kunt een buitenmuur zelf schilderen, maar de praktijk leert ons dat vakmensen het beste resultaat leveren.

Door een buitenmuur te schilderen, geef je dit oppervlak een nieuwe en frisse look. Bij vele mensen is er de vraag wat de kosten zijn van je buitenmuur laten schilderen.

In deze tekst gaan we antwoord geven op deze vraag en nog veel meer. Zo weet je precies wat je kunt verwachten als je jouw buitenmuur laat verven door een specialist.

De prijzen tussen schildersbedrijven onderling kunnen sterk uiteenlopen. Vaak is men geneigd om te kiezen voor de beste prijs.

Wij raden altijd aan om op zoek te gaan naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zo ontvang je het beste van beide werelden. Bovendien hebben professionele schilders ervaring met vele ondergronden.

Van baksteen tot hout, het kan allemaal van een nieuwe lik verf voorzien worden. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over je buitenmuur schilderen.

Gerelateerde Blog: Muren Sauzen: Kosten & Prijs per m2 voor Sauswerk. Tips & Beste Muurverf

Wat zijn de gemiddelde kosten van een buitenmuur schilderen?

Niet iedereen zal je woning van binnen zien. Voor het uiterlijk van je woning is een buitenmuur dan ook van groot belang. Hierdoor is het logisch dat je wilt dat deze muur er goed uitziet.

Je buitenmuur schilderen is een goede manier om dit oppervlak er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. De meeste schilders zullen voor deze klus een prijs per vierkante meter of een vast uurtarief rekenen.

Hierin worden kosten voor materialen en btw inbegrepen. Qua gemiddelde kosten per vierkante meter moet je rekenen op zo’n 12 tot 25 euro per uur. Dit is met materialen inbegrepen maar nog zonder de btw.

Bovendien zijn er vele factoren van invloed op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen. Hierbij kun je denken aan het soort verf waarvoor gekozen wordt, maar ook de kwaliteit van de verf.

In het geval van verf is goedkoop duurkoop. Zeker omdat het hierbij verf voor buiten betreft. Dergelijke verf moet tegen een stootje kunnen, en ook weersomstandigheden mogen deze verf niet kunnen aantasten.

Als er meer gedetailleerd werk moet plaatsvinden aan een buitenmuur, kan een schilder kiezen voor een uurtarief. Hierbij moet je rekenen op een tarief tussen de 30 en 50 euro per uur. Een vaste kostprijs is een optie.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Buitenmuur schilderen: het belang van onderhoud

Een buitenmuur schilderen is een klus die je met de juiste verf moet uitvoeren. In de buitenlucht krijgt een verflaag namelijk een hoop te voorduren.

Vooral de weersomstandigheden kunnen soms veel vergen van de verf. Elementen zoals regen, sneeuw, vorst en plotselinge schommelingen van de temperatuur kunnen een verflaag aantasten.

Tenminste, als het geen goede verflaag is. De meeste verfsoorten voor buiten zijn hiertegen bestand. Tegelijkertijd zorgen deze elementen ervoor dat de verf niet voor eeuwig mee kan gaan.

Na verloop van tijd zal je woning van een nieuwe verflaag voorzien moeten worden.

De vuistregel die geldt voor de gevels van woningen is dat deze zijdes om de 5 jaar voorzien moeten worden van een nieuwe lik verf.

Het soort woning maakt hierbij vrij weinig verschil, het is een vuistregel die voor vele soorten huizen gehanteerd kan worden. Zo weet je zeker dat jouw woning optimaal beschermd wordt tegen weersomstandigheden van buitenaf.

Anders zal je gevel sneller aan slijtage onderhevig zijn dan nodig is. Bovendien kan het niet onderhouden van de verflaag er voor zorgen dat je last kunt krijgen van vochtproblemen.

Naast de esthetische kwaliteiten van verf vervult de verf dus ook een andere belangrijke functie. Door goed onderhoud blijft de verf deze functie naar behoren uitvoeren.

Gerelateerde Blog: Gevel Schilderen: Kosten en prijs per m2 / uurtarief! Vergunning nodig? Tips, voor en na!

Buitenmuur schilderen met welke verf?

Gerelateerde Blog: Wat kost Buitenschilderwerk? Hoe vaak? Hoeveel kost? Gemiddelde Kosten & Prijs per m2!

Het mooie aan je buitenmuur schilderen is dat er bij de meeste verfwinkels en verkooppunten waar je verf kunt kopen genoeg binnen het assortiment te vinden is dat geschikt is voor deze verfklus.

Dat scheelt een hoop gedoe. Waar je goed op moet letten is dat de buitenverf bestand is tegen zowel vocht als de UV stralen van de zon. Zowel regen als een felle zon kan een negatief effect hebben op de verf.

Diverse bekende merken, van Sikkens tot aan Histor, hebben hiervoor geschikte verf binnen hun aanbod. Je kunt kiezen voor goedkope merken, maar goedkoop is vaak duurkoop als het gaat om verf.

De keuze van een specifiek soort en merk verf kan van grote invloed zijn op niet alleen de look van je buitenmuur, maar ook de algehele duurzaamheid.


Er zijn meerdere factoren die de keuze bepalen voor een bepaald soort verf voor je buitenmuur. Hierboven vertelden we je al dat er rekening gehouden moet worden met de weersomstandigheden.

Zo gaat de verf niet alleen langer mee, maar kan ook het risico op vochtproblemen verkleind worden. Ook het type ondergrond zal voor een groot deel bepalen welke verf je nodig gaat hebben.

Van beton tot aan hout, het is allemaal mogelijk. Gelet op deze factoren wordt er vaak gekozen voor acrylverf. Deze goed ademende verfsoort is uitstekend voor het voorkomen van vochtproblemen.

Ook latexverf is een optie. Er zijn speciale latex verfsoorten voor buiten.

Kun je een buitenmuur wel schilderen?

Over het algemeen is het mogelijk om iedere buitenmuur te schilderen. De ene verfklus is echter wat lastiger dan de andere verfklus.

Je wilt voorkomen dat externe factoren de ondergrond kunnen deren, en vochtproblemen moeten voorkomen worden. Helaas kan het gebeuren dat er al vochtproblemen aanwezig zijn.

Bij een vochtpercentage van meer dan 5% is het niet meer mogelijk om je buitenmuur te schilderen. Gelukkig is het wel mogelijk om dit percentage omlaag te brengen, waardoor de schilderklus alsnog uitgevoerd kan worden.

Overleg met de schilder die je hebt ingeschakeld wat het beste plan van aanpak is. Waarschijnlijk moet er gewacht worden totdat de drogere maanden van het jaar gearriveerd zijn.

Als het percentage dan lager is, kan er wel geschilderd worden. Zo worden de vochtproblemen waar je eerst last van had voorkomen tijdens de nattere maanden van het jaar.


Kan ik buitenmuur zelf verven?

Ja, het is mogelijk om de buitenmuur zelf te verven.

Wat is de volgorde en het stappenplan voor schilderen buitenmuur?

De volgorde en het stappenplan voor het schilderen van een buitenmuur zijn als volgt:

 1. 1. Maak de muur schoon en laat deze drogen
 2. 2. Repareer eventuele beschadigingen aan de muur
 3. 3. Gebruik een primer als voorbereiding voor het verven
 4. 4. Breng de verf aan met een roller of kwast
 5. 5. Laat de verf drogen en breng indien nodig een tweede laag aan

Wat zijn enkele tips voor het verven van buitenmuur?

Enkele tips voor het verven van een buitenmuur zijn:

 • -Kies de juiste verf en primer voor de buitenmuur
 • -Zorg ervoor dat de muur schoon en droog is voordat je begint met verven
 • -Gebruik een verfroller met lange haren voor het aanbrengen van de verf
 • -Werk van boven naar beneden voor een gelijkmatige verflaag
 • -Breng de verf in dunne lagen aan en laat elke laag goed drogen voordat je de volgende laag aanbrengt

Wat moet ik doen voordat ik buitenmuur verf?

Voordat je begint met het verven van een buitenmuur, moet je ervoor zorgen dat de muur schoon en droog is. Eventuele beschadigingen aan de muur moeten worden gerepareerd en je moet een primer aanbrengen om de muur voor te bereiden op het verven.

Is het de moeite waard om buitenmuur zelf te verven?

Dat hangt af van je vaardigheden en ervaring met schilderen. Als je handig bent en ervaring hebt met schilderen, kan het zelf verven van een buitenmuur kostenbesparend zijn. Maar als je geen ervaring hebt of twijfelt over je vaardigheden, kan het verstandig zijn om een professionele schilder in te huren.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Wat zijn de voordelen van schilderen buitenmuur?

Enkele voordelen van het schilderen van een buitenmuur zijn:

 • -Verbetering van de uitstraling van het huis
 • -Bescherming van de muur tegen weersinvloeden en vocht
 • -Verlenging van de levensduur van de muur
 • -Verhoging van de waarde van het huis

Gerelateerde Blog: Nadelen Buitenmuur Verven: Voorzorgsmaatregelen, Tips, Advies en Ideeën

Wat is het nadeel van schilderen buitenmuur?

Een nadeel van het schilderen van een buitenmuur is dat het arbeidsintensief kan zijn en dat er veel tijd en moeite in kan gaan zitten.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van buitenmuur?

Je moet speciale buitenmuurverf gebruiken voor het verven van een buitenmuur. Deze verf is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen de weersomstandigheden en zorgt voor een duurzame bescherming van de muur.

Wat is de beste verf om buitenmuur te verven?

Er zijn verschillende goede merken buitenmuurverf beschikbaar, zoals Sikkens, Sigma, Histor en Flexa. Het beste merk en type verf hangt af van de specifieke eigenschappen van de muur en de gewenste uitstraling.

Wat is beter: buitenmuur verven of spuiten?

Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. Het verven van een buitenmuur met een roller of kwast geeft meer controle over de verf en is geschikt voor kleinere oppervlakken en moeilijk bereikbare plekken. Spuiten is sneller en kan geschikt zijn voor grotere oppervlakken, maar vereist wel meer expertise en apparatuur. Het beste is om te overleggen met een professionele schilder welke methode het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Wat zijn de kosten en prijs voor het schilderen van buitenmuur?

De kosten voor het schilderen van een buitenmuur zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van de muur, de staat van de muur, het type verf dat wordt gebruikt en of je het zelf doet of een professionele schilder inschakelt. De prijs kan variëren van €10 tot €50 per vierkante meter.

Hoeveel vraagt een schilder om buitenmuur te schilderen?

De kosten voor het inhuren van een professionele schilder voor het schilderen van een buitenmuur zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van de muur, de staat van de muur en het type verf dat wordt gebruikt. De prijs kan variëren van €20 tot €50 per vierkante meter.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Hoe vaak moet ik buitenmuur schilderen?

Hoe vaak een buitenmuur opnieuw geschilderd moet worden hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van de muur en de weersomstandigheden. Over het algemeen wordt aangeraden om de buitenmuur eens in de vijf tot tien jaar opnieuw te schilderen.

Hoe lang duurt schilderen buitenmuur?

De duur van het schilderen van een buitenmuur hangt af van de oppervlakte van de muur, de staat van de muur, het type verf dat wordt gebruikt en of je het zelf doet of een professionele schilder inschakelt. Het kan variëren van enkele dagen tot enkele weken.

Hoeveel verflagen heeft buitenmuur nodig?

De meeste buitenmuren hebben twee verflagen nodig voor een goede dekking en bescherming. Maar het kan zijn dat de muur in zo’n slechte staat is dat er meer lagen nodig zijn om een goede bescherming te bieden.

Wat zijn enkele kleurideeën om buitenmuur te schilderen?

Enkele kleurideeën om een buitenmuur te schilderen zijn:

 • Wit: geeft een frisse uitstraling en is tijdloos
 • Grijs: geeft een moderne uitstraling en past goed bij natuurlijke elementen
 • Blauw: geeft een rustige uitstraling en past goed bij water en lucht
 • Groen: geeft een natuurlijke uitstraling en past goed bij groene omgevingen
 • Rood: geeft een warme uitstraling en past goed bij baksteen
 • Het is belangrijk om de kleur af te stemmen op de omgeving en architectuur van het huis.

Kan ik buitenmuur in de zomer schilderen?

Ja, het is mogelijk om een buitenmuur in de zomer te schilderen. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de temperatuur niet te hoog is en dat er geen direct zonlicht op de muur schijnt tijdens het schilderen.

Kan ik buitenmuur in de winter schilderen?

Ja, het is mogelijk om een buitenmuur in de winter te schilderen. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de temperatuur niet te laag is en dat er geen vorst op de muur zit tijdens het schilderen.

Wanneer is de beste tijd om buitenmuur te schilderen?

De beste tijd om een buitenmuur te schilderen is in het voorjaar of in de nazomer, wanneer de temperaturen mild zijn en er weinig neerslag is. Het is belangrijk om te vermijden om te schilderen tijdens extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, hevige regenval of vorstperiodes.

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ