Is je buitenmuur schilderen een goed idee?

Je buitenmuur schilderen is een prima idee. Het is de ideale manier om je buitenmuur er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Het mooie aan je buitenmuur laten schilderen is dat je dit bij vele bedrijven voor een zachte prijs kunt laten uitvoeren. Een buitenmuur schilderen is nu eenmaal een flinke klus die bovendien het beste gedijt bij de gespecialiseerde aanpak van een specialist. Je kunt een buitenmuur zelf schilderen, maar de praktijk leert ons dat vakmensen het beste resultaat leveren. Door een buitenmuur te schilderen, geef je dit oppervlak een nieuwe en frisse look. Bij vele mensen is er de vraag wat de kosten zijn van je buitenmuur laten schilderen.


In deze tekst gaan we antwoord geven op deze vraag en nog veel meer. Zo weet je precies wat je kunt verwachten als je jouw buitenmuur laat verven door een specialist. De prijzen tussen schildersbedrijven onderling kunnen sterk uiteenlopen. Vaak is men geneigd om te kiezen voor de beste prijs. Wij raden altijd aan om op zoek te gaan naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zo ontvang je het beste van beide werelden. Bovendien hebben professionele schilders ervaring met vele ondergronden. Van baksteen tot hout, het kan allemaal van een nieuwe lik verf voorzien worden. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over je buitenmuur schilderen.


Wat zijn de gemiddelde kosten van een buitenmuur schilderen?

Niet iedereen zal je woning van binnen zien. Voor het uiterlijk van je woning is een buitenmuur dan ook van groot belang. Hierdoor is het logisch dat je wilt dat deze muur er goed uitziet. Je buitenmuur schilderen is een goede manier om dit oppervlak er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. De meeste schilders zullen voor deze klus een prijs per vierkante meter of een vast uurtarief rekenen. Hierin worden kosten voor materialen en btw inbegrepen. Qua gemiddelde kosten per vierkante meter moet je rekenen op zo’n 12 tot 25 euro per uur. Dit is met materialen inbegrepen maar nog zonder de btw.

Bovendien zijn er vele factoren van invloed op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen. Hierbij kun je denken aan het soort verf waarvoor gekozen wordt, maar ook de kwaliteit van de verf. In het geval van verf is goedkoop duurkoop. Zeker omdat het hierbij verf voor buiten betreft. Dergelijke verf moet tegen een stootje kunnen, en ook weersomstandigheden mogen deze verf niet kunnen aantasten. Als er meer gedetailleerd werk moet plaatsvinden aan een buitenmuur, kan een schilder kiezen voor een uurtarief. Hierbij moet je rekenen op een tarief tussen de 30 en 50 euro per uur. Een vaste kostprijs is een optie.Buitenmuur schilderen: het belang van onderhoud

Een buitenmuur schilderen is een klus die je met de juiste verf moet uitvoeren. In de buitenlucht krijgt een verflaag namelijk een hoop te voorduren. Vooral de weersomstandigheden kunnen soms veel vergen van de verf. Elementen zoals regen, sneeuw, vorst en plotselinge schommelingen van de temperatuur kunnen een verflaag aantasten. Tenminste, als het geen goede verflaag is. De meeste verfsoorten voor buiten zijn hiertegen bestand. Tegelijkertijd zorgen deze elementen ervoor dat de verf niet voor eeuwig mee kan gaan. Na verloop van tijd zal je woning van een nieuwe verflaag voorzien moeten worden.

 

De vuistregel die geldt voor de gevels van woningen is dat deze zijdes om de 5 jaar voorzien moeten worden van een nieuwe lik verf. Het soort woning maakt hierbij vrij weinig verschil, het is een vuistregel die voor vele soorten huizen gehanteerd kan worden. Zo weet je zeker dat jouw woning optimaal beschermd wordt tegen weersomstandigheden van buitenaf. Anders zal je gevel sneller aan slijtage onderhevig zijn dan nodig is. Bovendien kan het niet onderhouden van de verflaag er voor zorgen dat je last kunt krijgen van vochtproblemen. Naast de esthetische kwaliteiten van verf vervult de verf dus ook een andere belangrijke functie. Door goed onderhoud blijft de verf deze functie naar behoren uitvoeren.Buitenmuur schilderen met welke verf?

Het mooie aan je buitenmuur schilderen is dat er bij de meeste verfwinkels en verkooppunten waar je verf kunt kopen genoeg binnen het assortiment te vinden is dat geschikt is voor deze verfklus. Dat scheelt een hoop gedoe. Waar je goed op moet letten is dat de buitenverf bestand is tegen zowel vocht als de UV stralen van de zon. Zowel regen als een felle zon kan een negatief effect hebben op de verf. Diverse bekende merken, van Sikkens tot aan Histor, hebben hiervoor geschikte verf binnen hun aanbod. Je kunt kiezen voor goedkope merken, maar goedkoop is vaak duurkoop als het gaat om verf. De keuze van een specifiek soort en merk verf kan van grote invloed zijn op niet alleen de look van je buitenmuur, maar ook de algehele duurzaamheid.


Er zijn meerdere factoren die de keuze bepalen voor een bepaald soort verf voor je buitenmuur. Hierboven vertelden we je al dat er rekening gehouden moet worden met de weersomstandigheden. Zo gaat de verf niet alleen langer mee, maar kan ook het risico op vochtproblemen verkleind worden. Ook het type ondergrond zal voor een groot deel bepalen welke verf je nodig gaat hebben. Van beton tot aan hout, het is allemaal mogelijk. Gelet op deze factoren wordt er vaak gekozen voor acrylverf. Deze goed ademende verfsoort is uitstekend voor het voorkomen van vochtproblemen. Ook latexverf is een optie. Er zijn speciale latex verfsoorten voor buiten.


Kun je een buitenmuur wel schilderen?

Over het algemeen is het mogelijk om iedere buitenmuur te schilderen. De ene verfklus is echter wat lastiger dan de andere verfklus. Je wilt voorkomen dat externe factoren de ondergrond kunnen deren, en vochtproblemen moeten voorkomen worden. Helaas kan het gebeuren dat er al vochtproblemen aanwezig zijn. Bij een vochtpercentage van meer dan 5% is het niet meer mogelijk om je buitenmuur te schilderen. Gelukkig is het wel mogelijk om dit percentage omlaag te brengen, waardoor de schilderklus alsnog uitgevoerd kan worden. Overleg met de schilder die je hebt ingeschakeld wat het beste plan van aanpak is. Waarschijnlijk moet er gewacht worden totdat de drogere maanden van het jaar gearriveerd zijn. Als het percentage dan lager is, kan er wel geschilderd worden. Zo worden de vochtproblemen waar je eerst last van had voorkomen tijdens de nattere maanden van het jaar.