Plafond witten

Een plafond witten is een schilderklus die vaak uitgevoerd wordt. Dit kan diverse redenen hebben. Misschien trek je in een nieuwe woning maar ben je van mening dat het plafond nog wel wat witter kan. Maar het kan ook zijn dat je al een tijdje in een huis woont, maar dat je begint te merken dat je plafond aan het verkleuren is. In de slechtste gevallen kan je plafond er zelfs wat gelig uitzien. Maar het kan ook simpelweg zo zijn dat de stralende witte kleur van je plafond verdwenen is en dat het geheel wat grauw oogt. In dat geval is een plafond witten de beste oplossing. Je kunt zelf je plafond witten, maar voor het witten van je plafond kan je ook een professioneel schildersbedrijf inhuren.


Wat zijn de kosten van een plafond witten?

Een plafond witten is een klus die je prima kunt overlaten aan een professional. Zo bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite. Bovendien staat een professionele schilder garant voor een goed resultaat. Dat is ten slotte wat je wil, toch? Je wilt graag af zijn van dat verkleurde plafond dat overduidelijk verouderd is. Een plafond witten is de beste oplossing hiervoor. Een professionele schilder helpt je graag uit de brand, en als je het slim aanpakt kun je deze vakman ook nog eens inschakelen voor een goede prijs. Omdat een plafond een relatief groot oppervlak is, zal de prijs per vierkante meter lager uitvallen dan wanneer je een kleiner oppervlak laat verven. De tarieven zijn dus vaak in jouw voordeel.

Maar wat zijn nu de gemiddelde kosten van een plafond laten witten? Naast de hoeveelheid vierkante meters zal er ook een hoop afhangen van de schildertechniek die gebruikt wordt. Spuitwerk is over het algemeen de goedkoopste manier om een plafond te witten. Zoals de naam al aangeeft wordt hierbij de verf op de ondergrond gespoten. Hierdoor kan er sneller gewerkt worden. Dit heeft een invloed op de prijs per vierkante meter. Gemiddeld komt deze prijs uit tussen de 5 en 11 euro per vierkante meter inclusief verf en btw. Daarnaast kan er gekozen worden voor sauswerk. Hierbij wordt de verf handmatig op het plafond aangebracht. Dit duurt iets langer maar levert vaak een mooier resultaat op. Sauswerk kost je gemiddeld tussen de 9 en 16 euro per vierkante meter inclusief verf en btw.


Hoe vind ik de beste prijs voor een plafond witten?

Hierboven zijn de gemiddelde kosten beschreven. De kosten voor het plafond witten binnen jouw woning kunnen hiervan afwijken. De kosten kunnen lager of hoger uitvallen. Dat zal afhankelijk zijn van een aantal factoren, van de gebruikte materialen tot aan het aantal vierkante meter dat van verf voorzien moet worden. Ook tussen schildersbedrijven zelf kunnen de prijzen flink verschillen. Voor de meest accurate prijsindicatie kun je het beste een offerte aanvragen bij een schildersbedrijf. Als je op zoek bent naar de beste prijs, is het een goed idee om bij meerdere bedrijven een offerte aan te vragen. Zo vind je de laagste prijs van dit moment. Het is een slim idee om van minstens vier schildersbedrijven de offertes te vergelijken.

Offertes kun je aanvragen via de site van een schildersbedrijf. Offertes zijn niet alleen gratis, maar ze zijn ook nog eens vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast, maar je hebt nu wel een betere indicatie wat je kunt verwachten van de kosten van deze schilderklus. Over het algemeen ontvang je een offerte vrij snel nadat je deze hebt aangevraagd. Sommige bedrijven vragen om meer info, bijvoorbeeld het aantal vierkante meter dat geverfd moet worden. Tevens kan het zijn dat je een foto mee moet sturen, zodat het bedrijf een goed beeld krijgt van de situatie. Hoe beter een bedrijf op de hoogte is van de situatie, hoe meer accuraat de offerte kan zijn qua kosten en ingeschatte werkzaamheden.Wanneer laat je een plafond witten?

Alhoewel het mogelijk is om je plafond in verschillende kleuren te laten verven, kiezen de meeste mensen er nog altijd voor om een plafond wit te maken. Wit is een kleur met vele voordelen. Het maakt een ruimte niet alleen lichter, maar optisch gezien lijkt een ruimte met zowel witte muren als een wit plafond groter. Bovendien is wit een kleur die echt kan stralen. Het ziet er altijd goed uit. Na enkele jaren is de kleur aan slijtage onderhevig. Verkleuring heb je altijd, hoe goed de gebruikte verf ook is. Bovendien kunnen er factoren aanwezig zijn die een negatief effect hebben op de kleur van het plafond. Denk hierbij aan een rokende inwoner of veel vocht in een ruimte. Dit heeft een negatief effect op de kleur van je plafond. In dit geval, maar ook in het geval van beschadigingen of wanneer je simpelweg de kleur zat bent, kan een plafond witten de oplossing zijn.


Wit plafond sauzen of spuiten?

Toen we hierboven de kosten bespraken, lieten we je al zien dat je twee methodes hebt om een plafond te witten. Je kunt een plafond sauzen of een plafond spuiten. Een plafond sauzen is de meest gekozen methode. Alhoewel spuitwerk sneller een resultaat oplevert, zijn vele mensen van mening dat een plafond sauzen het mooiste resultaat oplevert. Met de hand, of beter gezegd aan de hand van rollers en kwasten, wordt de verf op de ondergrond aangebracht. Door de kleinere kans op knoeien hoeft een vertrek niet geheel ontruimd te worden. Je moet je meubilair alsnog afdekken, maar verder is het veilig. Plafonds sauzen is arbeidsintensiever en duurt langer om uit te voeren, maar het resultaat liegt er niet om.

Daarnaast kan er gekozen worden voor het spuiten van een plafond. Ondanks het iets mindere eindresultaat, ziet het resultaat er alsnog goed uit. Bij het spuiten van een plafond wordt er gebruik gemaakt van een spuitmachine. De verflaag wordt op gelijkmatige wijze aangebracht. Er is een kleinere kans op strepen en banen in het eindresultaat. Als er grote oppervlakken van witte verf moeten worden voorzien, is de spuitmachine de gekozen methode. Bij deze methode ontstaat er wel nevel, dus het ontruimen van een vertrek is vaak nodig.

 

Welke verf wordt gebruikt voor een plafond witten?

Goede verf is van belang voor iedere verfklus. Het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop’ gaat zeker op voor verfsoorten. Of je nu zelf je plafond gaat witten of dit laat doen, het belang van kwalitatief goede verf moet niet onderschat worden. Voor verfklussen binnen wordt verf op waterbasis gebruikt. Het meest wordt gekozen voor latex verf en acrylverf. Latex verven zijn zowel betaalbaar als dat ze eenvoudig schoon zijn te houden. Acrylverf is wat duurder. Deze verfsoort is dampdoorlatend, waardoor het ook een goede optie is voor vochtige ruimtes zoals je badkamer of je keuken.