Waarom je behang laten verven een goede optie is

Nog altijd realiseren veel mensen niet dat je behang verven een optie is. Het is een uitstekende wijze om je behang van een nieuwe look te voorzien. Bovendien voorkomt dit dat je jouw behang hoeft te verwijderen en te vervangen. Dit is een vervelend klusje, zeker als je een type behang op de muur hebt dat lastiger te verwijderen is dan gemiddeld. Als je uitgekeken bent op je behang, kan je behang verven de oplossing zijn voor jou. Hierbij maakt de locatie weinig verschil. Van je woonkamer tot aan de slaapkamer, overal kun je behang schilderen. Je kunt er voor kiezen om zelf je behang te verven, maar het is ook mogelijk om je behang te laten verven door een professionele schilder. Deze keuze is geheel aan jou.De voordelen van over behang heen verven

Door behang te verven voorkom je dat je het behang moet vervangen en vervolgens weer nieuw behang moet plaatsen. Dit is best een lastige klus, wat nog lastiger gemaakt wordt als er behang hangt dat lastig te verwijderen valt. Waar je behang van papier veelal zonder moeite weg kunt halen, geldt dit bijvoorbeeld niet voor vinylbehang of glasvezelbehang. Dit levert een hoop gedoe op waar je niet op zit te wachten. Vaak moet je in zulke gevallen een professional inschakelen om het behang weg te halen. Je kunt jezelf dus tijd, moeite en kosten besparen door over je behang te verven. Zo voorzie je het behang van een nieuwe kleur en een frisse look. Het overschilderen van behang is de optie die je het minste geld kost. Je kunt deze klus zelf uitvoeren, maar je kunt hiervoor ook een professionele schilder inhuren.


Kan ik iedere soort behang verven?

Je kunt zelf een check uitvoeren om er achter te komen of je het behang in jouw woning kunt verven of niet. Niet iedere soort behang kun je namelijk van een nieuwe lik verf voorzien. Je wilt niet halverwege een schilderklus ontdekken dat het niet mogelijk is om je behang te verven. Dit geeft niet alleen een hoop rommel, maar het kan ook leiden tot vlekken op de onderliggende muur. Gelukkig is het mogelijk om vooraf te testen of het behang beschilderd kan worden of niet. De aanwezigheid van weekmakers is funest voor het kunnen verven van behang. Weekmakers voorkomen dat papierbehang gemakkelijk scheurt. Check of weekmakers aanwezig zijn door een klein gedeelte vochtig te maken. Komt het behang los, dan houdt dit in dat je het behang niet kunt schilderen.


Hoe kun je behang verven?

Voorbereidingen zijn essentieel om het beste schilder resultaat te behalen. Voor ieder stappenplan dat we opstellen voor een verfklus vertellen we je hoe belangrijk de voorbereidingen zijn. Dit doen we niet voor niets. Een slechte voorbereiding zie je terug een het eindresultaat. Om te beginnen zul je behang altijd grondig moeten reinigen. Zo haal je vlekken en dergelijke weg. Ook kan het lonen om het behang goed te ontvetten. Een vette ondergrond kun je minder goed schilderen. Check tevens of er eventueel nog reparaties uitgevoerd moeten worden. Als er oppervlakken in de buurt zijn waar je geen verf op wilt hebben, dien je deze af te plakken aan de hand van tape.Het schilderen van het behang

Voordat je het behang gaat verven, is het een goed idee om een primer aan te brengen. Een primer heeft als doel om de verf beter te laten hechten. Dit leidt tot een beter eindresultaat. Daarnaast zijn er sommige soorten behang die een sterkere zuigende werking hebben. Primer voorkomt dat de verf wordt opgezogen. Nadat de primer goed heeft kunnen drogen, kan de bovenste verflaag aangebracht worden. Bespaar niet op de verf, maar kies altijd verf van merken die voor kwaliteit staan. Bekende voorbeelden hiervan zijn Sikkens, Sigma, Histor of Wijzenol. Je kunt diverse soorten verf hiervoor gebruiken, maar in de praktijk wordt het vaakst gekozen voor latex muurverf. Bij deze verfsoort is het extra van belang dat het behang goed aan de muur zit bevestigd.

Latex muurverf is niet de enige optie die je hebt. Tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor krijtverf. Deze verfsoort creƫert een bijzonder effect en geeft je behang een speciale uitstraling. Voor welke verfsoort je ook kiest, het aanbrengen van de verf zal op dezelfde manier verlopen. Omdat behang vrijwel altijd een groot oppervlak betreft, zul je de verf aanbrengen aan de hand van een roller. Moeilijk bereikbare plekken en hoeken kun je verven aan de hand van een kwast. De verf doe je in een bak en breng je aan de hand van de roller gelijkmatig aan. Het verven doe je in banen. Zorg er voor dat de banen goed overlappen. Zo voorkom je dat in het eindresultaat duidelijke banen en strepen zichtbaar zijn.

Ben je klaar met het behang verven? Geef de verf ruim de tijd om goed op te drogen. Hierna volgen enkele afrondende taken. Als je tape hebt aangebracht, kun je de tape nu verwijderen. In sommige gevallen kan het behang hier en daar wat los komen. Geef in dat geval het behang ruim de tijd om te drogen en hierna werk je de ontstane bobbels weg. Daarnaast is er speciale behanglijm om plekken die los zijn gekomen weer aan de muur te bevestigen. Als al deze problemen verholpen zijn, is het mogelijk om nog een verflaag aan te brengen. Het aanbrengen van een tweede laag op het behang zorgt voor het mooiste en best dekkende resultaat.Het behang laten verven door een professionele schilder

De meeste soorten behang, van vinylbehang tot aan glasvezelbehang, kun je voorzien van een nieuwe lik verf aan de hand van latex verf. Het kan zijn dat sommige soorten behang niet geschikt zijn om geschilderd te worden, maar we hebben je hierboven uitgelegd hoe je dit kunt testen. Laat je deze verfklus toch liever aan een ander over? Het is mogelijk om een professionele schilder in te huren voor het verven van behang. De gemiddelde kosten van behang laten verven door een professionele schilder komen vaak uit tussen de 30 en 50 euro per uur. De btw hebben we hierbij nog niet meegerekend. Voor meer info over de prijzen van professionele schilders kun je een offerte aanvragen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten qua prijzen, maar ook qua de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Wil je wat geld besparen op de prijs? Het is mogelijk om meerdere verfklussen tegelijk uit te laten voeren. Naast het verven van behang kun je bijvoorbeeld ook de trap of het plafond laten schilderen.