Behang Verven: Kosten & Prijs per m2, Beste sauzen, muurverf over behang, schilderen tips & Nadelen. Volgorde & Stappenplan

Behang Verven – Kosten, Prijs per m2 en Handige Tips

Overweeg je om je behang een nieuwe look te geven? In ons artikel over “Behang Verven” vind je alle informatie die je nodig hebt. Ontdek de kosten en prijs per vierkante meter voor het verven van behang, leer hoe je behang succesvol kunt schilderen en krijg inzicht in de beste manier om muurverf over behang aan te brengen. We delen praktische tips, de volgorde van de werkzaamheden en een stappenplan voor een geslaagde transformatie van je interieur.

Of je nu behang met een patroon wilt aanpassen aan je nieuwe interieur of gewoon een frisse uitstraling wilt creëren, ons artikel helpt je bij het nemen van de juiste beslissingen en het behalen van de gewenste resultaten. Lees alles over “Behang Verven” en maak van je behang een prachtige blikvanger in huis.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Wat zijn de kosten en prijs voor het schilderen van behang?

Over het algemeen kunt u een prijs verwachten van ongeveer €15 tot €30 per vierkante meter voor het schilderen van behang.

SchilderwerkGemiddelde prijsPrijs m2Prijs per uur
Behang €10 en €20€15 en €30€25 en €45

Het is echter belangrijk om te weten dat dit slechts een schatting is en de daadwerkelijke prijs kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de tarieven van de schilder die u inhuurt.

Het is altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende schilders en eventueel een bezoek ter plaatse te regelen, zodat ze een nauwkeurige prijsopgave kunnen maken op basis van de specifieke kenmerken van uw project.

De voordelen van over behang heen verven

Door uw behang te verven voorkomt u dat u het behang moet vervangen en u vervolgens weer nieuw behang moet plaatsen. Het verwijderen is best een lastige klus, wat nog lastiger gemaakt wordt als het om behang gaat dat lastig te verwijderen is.

Waar u behang van papier veelal zonder moeite weg kunt halen, geldt dit bijvoorbeeld niet voor vinylbehang of glasvezelbehang. Dit levert een hoop gedoe op waar u misschien helemaal niet op zit te wachten.

Vaak moet u in zulke gevallen een professional inschakelen om het behang weg te halen. U kunt uzelf dus tijd, moeite en kosten besparen door over uw behang heen te verven.

Zo voorziet u zonder al te veel moeite het behang van een nieuwe kleur en een frisse look. Het overschilderen van behang is bovendien de optie die u het minste geld kost.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

U kunt deze klus zelf uitvoeren, maar u kunt hiervoor ook een professionele schilder inhuren.

Kan ik iedere soort behang verven?

U kunt zelf een check uitvoeren om er achter te komen of u het behang in uw woning kunt verven of niet. Niet iedere soort behang kan namelijk van een nieuwe lik verf voorzien worden.

Het laatste wat u wilt is halverwege een schilderklus ontdekken dat het toch niet mogelijk blijkt te zijn om uw behang te verven. Dit geeft naast frustratie een hoop rommel en kan ook leiden tot vlekken op de onderliggende muur. Voorkomen dus!

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Gelukkig is het mogelijk om vooraf te testen of het behang beschilderd kan worden of niet. De aanwezigheid van weekmakers is bijvoorbeeld funest om behang te kunnen verven.

Weekmakers voorkomen dat papierbehang gemakkelijk scheurt. Check of weekmakers aanwezig zijn door een klein gedeelte vochtig te maken.

Komt het behang los, dan houdt dit in dat u het behang niet kunt schilderen.

Hoe kun je behang verven?

Voorbereidingen zijn essentieel om het beste schilderresultaat te behalen. Voor ieder stappenplan dat we opstellen voor een verfklus vertellen we u hoe belangrijk de voorbereidingen zijn.

Dit doen we niet voor niets. Een slechte voorbereiding zie je terug in het eindresultaat. Om te beginnen zult u het behang altijd grondig moeten reinigen.

Zo haalt u vlekken en dergelijke weg. Ook kan het lonen om het behang goed te ontvetten. Een vette ondergrond kunt u namelijk minder goed schilderen.

Check tevens of er eventueel nog reparaties uitgevoerd moeten worden. Als er oppervlakken in de buurt zijn waar u geen verf op wilt hebben, plak deze dan zorgvuldig af met tape.

Het schilderen van het behang

Voordat u het behang gaat verven, is het een goed idee om een primer aan te brengen. Een primer heeft als doel om de verf beter te laten hechten.

Dit leidt tot een beter eindresultaat. Daarnaast zijn er sommige soorten behang die een sterkere zuigende werking hebben. Primer voorkomt dat de verf wordt opgezogen.

Nadat de primer goed heeft kunnen drogen, kan de bovenste verflaag aangebracht worden. Bespaar niet op de verf, maar kies altijd verf van merken die voor kwaliteit staan. Bekende voorbeelden hiervan zijn Sikkens, Sigma, Histor of Wijzenol.

U kunt diverse soorten verf gebruiken, maar in de praktijk wordt het meest gekozen voor latex muurverf. Bij deze verfsoort is het extra van belang dat het behang goed aan de muur zit bevestigd.

Latex muurverf is niet de enige optie die u heeft. Tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor krijtverf. Deze verfsoort creëert een bijzonder effect en geeft uw behang een speciale uitstraling.

Voor welke verfsoort u ook kiest, het aanbrengen van de verf zal op dezelfde manier verlopen. Omdat behang vrijwel altijd een groot oppervlak betreft, kunt u de verf het beste aanbrengen met behulp van een roller.

Moeilijk bereikbare plekken en hoeken kunt u verven met een kwast. Doe de verf in een bak en deze met behulp van de roller gelijkmatig aan. Verf altijd in banen.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Zorg er voor dat de banen goed overlappen. Zo voorkomt u dat in het eindresultaat duidelijke banen en strepen zichtbaar zijn.

Bent u klaar met het behang verven? Geef de verf dan ruim de tijd om goed op te drogen. Hierna volgen enkele afrondende taken. Als u tape hebt aangebracht, kunt u de tape nu verwijderen.

In sommige gevallen kan het behang hier en daar wat los komen. Geef in dat geval het behang ruim de tijd om te drogen en hierna kunt u de ontstane bobbels wegwerken.

Eventueel kunt u ook een speciale behanglijm gebruiken om plekken die los zijn gekomen weer aan de muur te bevestigen. Als al deze problemen verholpen zijn, is het mogelijk om nog een verflaag aan te brengen.

Het aanbrengen van een tweede laag op het behang zorgt voor het mooiste en best dekkende resultaat.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Het behang laten verven door een professionele schilder

De meeste soorten behang, van vinylbehang tot aan glasvezelbehang, kunt u voorzien van een nieuwe lik verf met latex verf. Het kan zijn dat sommige soorten behang niet geschikt zijn om geschilderd te worden. Eerder in ons artikel hebben we al uitgelegd hoe u dit het beste kunt testen.

Laat u deze verfklus toch liever aan een ander over? Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een professionele schilder in te huren voor het verven van uw behang.

De gemiddelde kosten van behang laten verven door een professionele schilder komen vaak uit tussen de 30 en 50 euro per uur. De btw hebben we hierbij nog niet meegerekend.

Voor meer info over de prijzen van professionele schilders kunt u een offerte aanvragen. Zo weet u precies wat u kunt verwachten qua prijzen, maar ook qua werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Wilt u wat geld besparen op de prijs? Het is mogelijk om meerdere verfklussen tegelijk uit te laten voeren. Naast het verven van uw behang kunt u bijvoorbeeld ook gelijk de trap of het plafond laten schilderen.


Kan ik behang zelf verven?

Ja, u kunt behang zelf verven. Het verven van behang kan een geweldige manier zijn om een frisse uitstraling aan een ruimte te geven.

Voordat u begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het behang in goede staat verkeert en goed is vastgelijmd aan de muur. Controleer op eventuele losse randen of beschadigingen en repareer ze indien nodig.

Het is ook raadzaam om het behang licht te schuren voordat u begint met verven, zodat de verf beter hecht. Kies een geschikte verf voor het behang, bij voorkeur een primer en een hoogwaardige acryl- of latexverf.

Breng de verf gelijkmatig aan met een roller of kwast en laat het goed drogen voordat u eventueel een tweede laag aanbrengt.

Houd er rekening mee dat sommige soorten behang meer absorberend kunnen zijn dan andere, dus het kan zijn dat u meerdere lagen verf moet aanbrengen voor een goede dekking.

Vergeet niet om tijdens het verven de ruimte goed te ventileren en de nodige beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals een masker en handschoenen.

Met de juiste voorbereiding en zorgvuldigheid kunt u uw behang transformeren en een unieke look aan uw interieur geven.

Wat is de volgorde en het stappenplan voor schilderen behang?

De volgorde en het stappenplan voor het schilderen van behang zijn als volgt:

 • Bereid het oppervlak voor door eventuele scheuren en gaten op te vullen en het oppervlak glad te maken met schuurpapier.
 • Reinig het oppervlak grondig om stof, vuil en vet te verwijderen.
 • Als het behang nog niet eerder geverfd is, is het raadzaam om eerst een primer aan te brengen.
 • Gebruik vervolgens een verfroller om de verf aan te brengen.
 • Werk van boven naar beneden en van links naar rechts in lange, gelijkmatige bewegingen.
 • Laat de eerste laag verf drogen voordat u een eventuele tweede laag aanbrengt.
 • Na het aanbrengen van de laatste laag verf, laat u het oppervlak volledig drogen voordat u het weer gebruikt.

Allereerst is het belangrijk om het oppervlak voor te bereiden. Dit houdt in dat u eventuele scheuren en gaten opvult en het oppervlak glad maakt met schuurpapier.

Daarna is het van belang om het behang grondig te reinigen om stof, vuil en vet te verwijderen, zodat de verf goed kan hechten.

Als het behang nog niet eerder geverfd is, is het raadzaam om een primer aan te brengen. Een primer zorgt voor een goede hechting van de verf en bevordert een gelijkmatige dekking. Zodra de primer droog is, kunt u beginnen met het aanbrengen van de verf.

Gebruik een verfroller om de verf gelijkmatig over het behang aan te brengen. Het is handig om van boven naar beneden en van links naar rechts te werken in lange, gelijkmatige bewegingen.

Dit zorgt voor een egaal resultaat. Laat de verf vervolgens goed drogen voordat u een eventuele tweede laag aanbrengt.

Na het aanbrengen van de laatste laag verf is het belangrijk om het oppervlak volledig te laten drogen voordat u het weer gebruikt. Dit kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de verfsoort en de omgevingsomstandigheden.

Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het droogproces.

Door deze stappen te volgen, kunt u het behang succesvol schilderen en een nieuwe uitstraling aan uw interieur geven. Vergeet niet om de nodige beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals een masker en handschoenen, tijdens het schilderen.

Wat zijn enkele tips voor het verven van behang?

Enkele tips voor het verven van behang zijn:

 • Gebruik verf van goede kwaliteit om het beste resultaat te krijgen. Goedkope verf kan resulteren in een minder duurzame en minder dekkende afwerking. Investeer in kwaliteitsverf die speciaal geschikt is voor behang.
 • Zorg ervoor dat het behang goed is voorbereid voordat u begint met verven. Controleer op losse randen, scheuren of beschadigingen en repareer deze indien nodig. Schuur het behang lichtjes om de verf beter te laten hechten. Een goede voorbereiding zorgt voor een mooier eindresultaat.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte om de dampen te verminderen. Open ramen en deuren om voldoende luchtcirculatie te hebben tijdens het schilderen. Dit helpt bij het afvoeren van de verfdampen en zorgt voor een gezondere werkomgeving.
 • Gebruik een verfroller om de verf op het behang aan te brengen. Een roller zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de verf en een gladde afwerking. Kies een roller met de juiste dikte, afhankelijk van de textuur van het behang.
 • Breng meerdere lagen verf aan voor een betere dekking. Sommige behangsoorten kunnen meer absorberend zijn, waardoor meerdere lagen verf nodig zijn om een goede dekking te krijgen. Laat elke laag volledig drogen voordat u een nieuwe laag aanbrengt.
 • Zorg ervoor dat de verf volledig droog is voordat u het oppervlak weer gebruikt. Het droogproces kan variëren, afhankelijk van de verfsoort en de omgevingsomstandigheden. Geduld is belangrijk om te voorkomen dat de verf beschadigd raakt of vlekken veroorzaakt.

Door deze tips in gedachten te houden, kunt u het verven van behang soepel laten verlopen en een professioneel ogend resultaat bereiken.

Vergeet niet om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en het afdekken van meubels en vloeren, om eventuele spatten of morsen te voorkomen.

Wat moet ik doen voordat ik behang verf?

Voordat u behang gaat verven, zijn er enkele belangrijke stappen die u moet volgen om het beste resultaat te bereiken. Ten eerste is het essentieel om het oppervlak goed voor te bereiden.

Controleer het behang op eventuele scheuren, gaten of beschadigingen en repareer ze indien nodig. Gebruik hiervoor vulmiddel en een plamuurmes om de oneffenheden glad te strijken.

Vervolgens is het raadzaam om het behang lichtjes op te schuren met schuurpapier. Dit creëert een betere hechting van de verf.

Daarnaast is een grondige reiniging van het behang van groot belang. Verwijder stof, vuil en vet van het oppervlak met behulp van een zachte borstel, een vochtige doek en eventueel een mild schoonmaakmiddel.

Zorg ervoor dat het behang volledig droog is voordat u verder gaat met het verven.

Als het behang nog niet eerder geverfd is, is het verstandig om een primer aan te brengen.

Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en verbetert de duurzaamheid van de afwerking. Breng de primer gelijkmatig aan op het behang en laat deze volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

Door deze voorbereidende stappen zorgvuldig uit te voeren, legt u een stevige basis voor het verven van het behang en zorgt u ervoor dat de verf goed hecht en een mooi eindresultaat oplevert.

Vergeet niet om de juiste beschermingsmiddelen te dragen, zoals handschoenen en eventueel een stofmasker, tijdens het schuren en reinigen van het behang.

Is het de moeite waard om behang zelf te verven?

Ja, het kan zeker de moeite waard zijn om behang zelf te verven. Door het behang zelf te verven, heeft u de mogelijkheid om een persoonlijk tintje aan uw interieur toe te voegen en de uitstraling van de ruimte volledig naar uw smaak aan te passen.

Daarnaast kunt u met het zelf verven van behang kosten besparen, aangezien u geen professionele schilder hoeft in te huren.

Het proces van het verven van behang kan ook een creatieve en bevredigende activiteit zijn. Het stelt u in staat om uw eigen ontwerp- en kleurkeuzes te maken, waardoor u een uniek en op maat gemaakt resultaat kunt creëren.

Het zelf schilderen van uw behang geeft u de vrijheid om te experimenteren met verschillende kleuren, patronen en afwerkingen. Op die manier kunt u zelf eenvoudig een nieuwe look aan een ruimte geven zonder het behang volledig te hoeven verwijderen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat het verven van behang enige voorbereiding en zorgvuldigheid vereist om het beste resultaat te bereiken.

Het is essentieel om het behang goed voor te bereiden en de juiste verf- en gereedschapskeuzes te maken. Daarnaast moet u geduld hebben en de nodige tijd nemen om de verflagen te laten drogen voordat u de ruimte weer in gebruik neemt.

Als u bereid bent om de nodige inspanning en tijd te investeren, kan het zelf verven van behang een lonende en bevredigende ervaring zijn.

Het stelt u in staat om een persoonlijk tintje aan uw interieur te geven en het resultaat zal een weerspiegeling zijn van uw eigen creativiteit en stijl.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Wat zijn de voordelen van schilderen behang?

Enkele voordelen van het schilderen van behang zijn:

 • U kunt de kleur van het behang aanpassen aan uw eigen voorkeur.
 • Het is een goedkope manier om een nieuwe look aan een kamer te geven.
 • U kunt beschadigd of verouderd behang een frisse uitstraling geven zonder het te hoeven verwijderen.
 • Het kan helpen om de levensduur van het behang te verlengen.
 • Het kan een gemakkelijke doe-het-zelf klus zijn.

Ten eerste geeft het u de mogelijkheid om de kleur van het behang aan te passen aan uw eigen voorkeur. Hierdoor kunt u de sfeer en uitstraling van een ruimte volledig transformeren en aanpassen aan uw persoonlijke stijl.

U kunt volledig naar eigen wens experimenteren met verschillende kleuren en tinten om de gewenste ambiance te creëren.

Daarnaast is het schilderen van behang een kosteneffectieve manier om een nieuwe look aan een kamer te geven.

In plaats van het volledig vervangen van het behang, kunt u met een likje verf een frisse uitstraling bereiken zonder grote kosten te maken.

Dit is vooral handig als het bestaande behang nog in goede staat verkeert, maar u gewoonweg de kleur of stijl wilt veranderen.

Een ander voordeel is dat het schilderen van behang beschadigd of verouderd behang nieuw leven kan inblazen.

Als het behang scheuren, vlekken of verkleuringen heeft, kunt u deze onvolkomenheden verbergen door er een mooie verflaag overheen aan te brengen. Dit bespaart u de tijd en moeite van het verwijderen en vervangen van het behang.

Bovendien kan het schilderen van behang de levensduur ervan verlengen. Door een beschermende verflaag aan te brengen, wordt het behang beter bestand tegen slijtage, vlekken en verkleuringen.

Dit is vooral nuttig in drukbezochte ruimtes of ruimtes waarin gemakkelijk vlekken kunnen ontstaan, zoals keukens of kinderkamers.

Gerelateerde Blog: 👉 Kinderkamer Verven als Een Pro: Prijzen per m2, Volgorde van Schilderen en Handige Tips voor Ouders!

Tot slot is het schilderen van behang vaak een gemakkelijke doe-het-zelf klus. Met de juiste voorbereiding en instructies is het een project dat de meeste mensen met succes kunnen uitvoeren.

Het verven van behang biedt een gevoel van voldoening en geeft u de vrijheid om uw creativiteit te uiten terwijl u een nieuwe look aan uw interieur geeft.

Wat is het nadeel van schilderen behang?

Een nadeel van het schilderen van behang is dat het resultaat afhankelijk is van de kwaliteit en de staat van het behang. Als het behang beschadigd of verouderd is, kan het moeilijk zijn om het een mooie, egale uitstraling te geven. Bovendien kan de verf in sommige gevallen het behang doen opkrullen of laten loskomen.

Een ander nadeel van het schilderen van behang is dat het proces tijdrovend en arbeidsintensief kan zijn. Voordat u kunt beginnen met schilderen, moet u er eerst voor zorgen dat het behang goed gereinigd en voorbereid is.

Dit kan betekenen dat u oude behanglijm moet verwijderen, eventuele scheuren of gaten moet repareren en het oppervlak glad moet maken.

Dit kost niet alleen veel tijd, maar het kan ook frustrerend zijn als het behang niet goed reageert op de voorbereidende stappen.

Bovendien moet u voorzichtig te werk gaan bij het aanbrengen van de verf om ervoor te zorgen dat u een gelijkmatige dekking krijgt zonder druipers of strepen.

Dit vereist geduld en precisie, wat niet voor iedereen even gemakkelijk is. Daarom kan het schilderen van behang een uitdagende klus zijn die mogelijk meer inspanning vergt dan het schilderen van een gladde muur.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van behang?

Voor het verven van behang kunt u het beste acrylverf gebruiken. Acrylverf is snel drogend, heeft weinig geur en is gemakkelijk schoon te maken.

Als u behang wilt verven, is acrylverf de beste keuze. Acrylverf heeft verschillende voordelen die deze verfsoort geschikt maken voor het schilderen van behang.

Ten eerste droogt acrylverf snel, wat betekent dat u niet lang hoeft te wachten voordat u eventueel een tweede laag kunt aanbrengen of het resultaat kunt bewonderen.

Dit maakt het proces efficiënter en bespaart tijd. Bovendien heeft acrylverf meestal weinig geur, wat prettig is tijdens het schilderen, vooral als u de ruimte wilt blijven gebruiken terwijl u bezig bent.

Een ander voordeel is dat acrylverf gemakkelijk schoon te maken is met water, zolang de verf nog nat is. Hierdoor kunt u eenvoudig penselen en andere gereedschappen reinigen.

Daarnaast hecht acrylverf goed op verschillende oppervlakken, waaronder behang, en biedt het een duurzame afwerking.

Het is belangrijk om te vermelden dat acrylverf in de meeste gevallen geschikt is voor behang, maar het is altijd raadzaam om het etiket op de verpakking te controleren om zeker te zijn dat het geschikt is voor het specifieke behangmateriaal dat u wilt verven.

Wat is de beste verf om behang te verven?

Er zijn verschillende merken en soorten acrylverf die geschikt zijn voor het verven van behang. Het beste is om te kiezen voor een verf van goede kwaliteit die geschikt is voor binnengebruik en een goede dekking biedt.

Enkele voorbeelden van geschikte merken zijn Flexa, Sikkens en Histor.

Als u behang wilt verven, is het belangrijk om te kiezen voor een verf van goede kwaliteit die speciaal geschikt is voor binnengebruik.

Er zijn verschillende merken die hoogwaardige acrylverven aanbieden die geschikt zijn voor deze toepassing. Een bekend merk is Flexa, dat een breed scala aan verven biedt die geschikt zijn voor behang.

Deze verven staan bekend om hun kwaliteit, duurzaamheid en goede dekking. Een ander gerenommeerd merk is Sikkens, dat verfproducten van hoge kwaliteit produceert die ook geschikt zijn voor het schilderen van behang.

Histor is ook een populair merk dat bekend staat om zijn uitgebreide assortiment verven en goede dekkingskracht. Het is belangrijk om te kiezen voor een verf die specifiek geschikt is voor behang, zodat u de beste resultaten kunt behalen.

Het is aan te raden om de instructies op de verpakking te volgen voor het beste gebruik en de beste hechting op het behangoppervlak.

Wat is beter: behang verven of spuiten?

Dit hangt af van de situatie en het gewenste resultaat. Het schilderen van behang met een roller is over het algemeen gemakkelijker en sneller dan het spuiten van verf op het behang.

Spuiten kan echter handig zijn als u een groot oppervlak moet bedekken of als u een zeer gladde afwerking wilt bereiken.

Of het beter is om behang te verven of te spuiten, hangt af van verschillende factoren. Als het gaat om gemak en snelheid, is het schilderen van behang met een roller over het algemeen de eenvoudigere en snellere optie.

Met een roller kunt u gelijkmatig en precies verf aanbrengen op het behang, en het is een techniek die voor de meeste mensen gemakkelijk te beheersen is.

Aan de andere kant kan het spuiten van verf handig zijn in bepaalde situaties. Spuiten is vooral geschikt wanneer u te maken hebt met een groot oppervlak dat snel moet worden bedekt.

Het kan dan efficiënter zijn om met een spuitpistool te werken dan met een roller, omdat u met spuiten in één keer een groter gebied kunt bestrijken.

Bovendien kan spuiten leiden tot een zeer gladde afwerking, vooral op behang met een structuur of reliëf. Dit kan voordelig zijn als u een strakke, egale uitstraling wilt bereiken.

Het is belangrijk om op te merken dat het spuiten van verf meer vaardigheid en ervaring vereist dan het schilderen met een roller.

Het vereist ook zorgvuldige voorbereiding en afplakwerk om te voorkomen dat de verf op ongewenste plekken terechtkomt. Daarnaast is het nodig om de juiste apparatuur te hebben, zoals een spuitpistool en een geschikte verf voor het spuitproces.

Kortom, het beste is om de keuze tussen behang verven en spuiten te baseren op de specifieke behoeften van uw project, de grootte van het oppervlak en het gewenste resultaat.

Het kan handig zijn om advies in te winnen bij een professionele schilder om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor uw situatie.

Hoeveel vraagt een schilder om behang te schilderen?

De vraagprijs van een schilder voor het schilderen van behang kan variëren, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de ervaring van de schilder, de regio waarin u woont en de omvang van het project.

Schilders hanteren vaak een uurtarief voor hun diensten. Het uurtarief kan variëren, maar over het algemeen kunt u rekenen op een prijs van ongeveer €30 tot €50 per uur voor het schilderen van behang.

Het is belangrijk om te weten dat dit slechts een schatting is en de uiteindelijke vraagprijs kan variëren afhankelijk van de specifieke schilder die u inhuurt.

Het is altijd raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende schilders en de details van het project te bespreken om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Hoe vaak moet ik behang schilderen?

De frequentie waarmee u behang moet schilderen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de kwaliteit van de verf die gebruikt is bij het schilderen van het behang.

Hoogwaardige verven hebben vaak een betere duurzaamheid en kleurvastheid, waardoor ze langer meegaan voordat ze moeten worden bijgewerkt. Daarnaast speelt de staat van het behang een rol.

Als het behang beschadigd raakt, begint af te schilferen of te vervagen, kan het nodig zijn om het eerder opnieuw te schilderen.

Verder is de mate van blootstelling aan zonlicht een belangrijke factor. Zonlicht kan na verloop van tijd de kleur van het behang en de verf vervagen.

Behang in ruimtes die veel zonlicht ontvangen, kan dus vaker een opfrisbeurt nodig hebben dan behang in minder blootgestelde ruimtes.

Over het algemeen wordt aanbevolen om behang om de 3 tot 5 jaar opnieuw te schilderen. Dit zorgt ervoor dat uw muren er fris en levendig uitzien, en helpt eventuele tekenen van slijtage of veroudering te verbergen.

Het is echter belangrijk om te evalueren of uw behang eerder onderhoud of een nieuwe verflaag nodig heeft op basis van de specifieke omstandigheden en de visuele staat van het behang.

Hoe lang duurt schilderen behang?

Hoe lang het duurt om behang te schilderen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de staat van het behang en het soort verf dat wordt gebruikt.

Over het algemeen kunt u rekenen op een tijdsduur van 1 tot 2 dagen voor het schilderen van een kamer.

De frequentie waarmee u behang moet schilderen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de kwaliteit van de verf die gebruikt is bij het schilderen van het behang.

Hoogwaardige verven hebben vaak een betere duurzaamheid en kleurvastheid, waardoor ze langer meegaan voordat ze moeten worden bijgewerkt. Daarnaast speelt de staat van het behang een rol.

Als het behang beschadigd raakt, begint af te schilferen of te vervagen, kan het nodig zijn om het eerder opnieuw te schilderen.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Verder is de mate van blootstelling aan zonlicht een belangrijke factor. Zonlicht kan na verloop van tijd de kleur van het behang en de verf vervagen.

Behang in ruimtes die veel zonlicht ontvangen, kan dus vaker een opfrisbeurt nodig hebben dan behang in minder aan zonlicht blootgestelde ruimtes.

Over het algemeen wordt aanbevolen om behang om de 3 tot 5 jaar opnieuw te schilderen. Dit zorgt ervoor dat uw muren er fris en levendig uitzien, en helpt eventuele tekenen van slijtage of veroudering te verbergen.

Het is belangrijk om regelmatig te evalueren of uw behang eerder onderhoud of een nieuwe verflaag nodig heeft op basis van de specifieke omstandigheden en de visuele staat van het behang.

Hoeveel verflagen heeft behang nodig?

De benodigde hoeveelheid verflagen voor behang kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de staat van het behang zelf.

Als het behang in goede staat verkeert, zonder scheuren, vlekken of andere onvolkomenheden, kan één of twee lagen verf voldoende zijn voor een goede dekking.

Als het behang echter beschadigd, verouderd of van een donkere kleur is, kan het nodig zijn om extra verflagen aan te brengen om de gewenste dekking te bereiken.

In deze gevallen kunnen 2 tot 3 lagen verf nodig zijn om een gelijkmatige en consistente afwerking te verkrijgen.

Daarnaast speelt de kwaliteit van de verf ook een rol. Hoogwaardige verven hebben vaak een betere dekkracht, waardoor u mogelijk met minder lagen toe kunt.

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van de verf te raadplegen, aangezien deze vaak aanbevelingen geven voor het aantal benodigde lagen om een optimale afwerking te bereiken.

Het is altijd verstandig om een proefstukje te schilderen voordat u begint met het schilderen van het hele behangoppervlak.

Op deze manier kunt u beoordelen hoeveel lagen verf nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken en eventuele aanpassingen maken indien nodig.

Wat zijn enkele kleurideeën om behang te schilderen?

Enkele kleurideeën voor het schilderen van behang zijn:

 • Gebruik een neutrale kleur, zoals wit, beige of grijs, voor een tijdloze uitstraling.
 • Gebruik een felle kleur, zoals rood of geel, om een accentmuur te creëren.
 • Gebruik meerdere kleuren om een interessant patroon of ontwerp te maken.
 • Gebruik een gedempte tint van uw favoriete kleur om een rustgevende en ontspannen sfeer te creëren.

Een populaire optie is het gebruik van neutrale kleuren zoals wit, beige of grijs. Deze tinten zorgen voor een tijdloze en veelzijdige uitstraling, waardoor andere elementen in de kamer goed tot hun recht komen.

Neutrale kleuren werken goed in verschillende interieurstijlen en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende accentkleuren.

Voor diegenen die graag iets opvallends willen creëren, kan het gebruik van een felle kleur zoals rood, geel of blauw op een accentmuur een krachtig effect hebben.

Gerelateerde Blog:

👉 Maak uw Kasten Levendig: Ladekasten Verven – Kosten & Prijs per m2, Stapsgewijze Volgorde Schilderen & Praktisch Stappenplan! Ontdek de Beste Verf, Handige Tips en Creatieve Ideeën voor een Gezellige Atmosfeer. Voor en Na!

👉 Creëer een Ontspannen Buitenruimte: Parasols Verven – Kosten & Prijs per m2, Volgorde Schilderen & Gedetailleerd Stappenplan! Ontdek de Beste Verf, Handige Tips en Creatieve Ideeën voor een Verkwikkende Tuinsetting. Voor en Na!

👉 Eettafels Schilderen: Gemiddelde Kosten en Prijs per m2, Handige Volgorde en Creatieve Ideeën voor een Unieke Tafelbeleving!

Dit trekt de aandacht naar de muur en kan dienen als een opvallend kenmerk in de kamer. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen felle kleur goed past bij de rest van het interieur en niet té overweldigend wordt.

Een andere creatieve benadering is het gebruik van meerdere kleuren om een interessant patroon of ontwerp te creëren. Bijvoorbeeld, het schilderen van diagonale strepen, geometrische vormen of kleurblokken op het behang.

Dit voegt visuele dynamiek en persoonlijkheid toe aan de ruimte.

Voor een rustgevende en ontspannen sfeer kunt u kiezen voor gedempte tinten van uw favoriete kleur. Bijvoorbeeld, een zachtblauwe tint voor een rustgevende slaapkamer of een warme pasteltint voor een gezellige woonkamer.

Deze kleuren creëren een kalmerende ambiance en kunnen helpen bij het creëren van een ontspannen atmosfeer.

Het is altijd aan te raden om kleurstalen te testen op het behangoppervlak voordat u definitieve beslissingen neemt.

Op die manier kunt u de kleuren in verschillende lichtomstandigheden bekijken en ervoor zorgen dat ze goed samengaan met de rest van het interieur.

Kan ik behang in de zomer schilderen?

Ja, u kunt behang in de zomer schilderen, maar het is belangrijk om de temperatuur en vochtigheid in de gaten te houden. Vermijd het schilderen van behang op zeer warme of vochtige dagen, omdat dit de droogtijd van de verf kan vertragen of het behang kan beschadigen.

Het schilderen van behang in de zomer is zeker mogelijk, maar het is essentieel om rekening te houden met de omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur en vochtigheid.

Het is het beste om te schilderen op dagen met matige temperaturen en een gematigde luchtvochtigheid. Extreem hoge temperaturen kunnen de droogtijd van de verf verkorten, waardoor het moeilijker wordt om een gelijkmatige afwerking te bereiken.

Bovendien kan intense hitte ervoor zorgen dat de verf te snel droogt, wat leidt tot ongewenste strepen of aanzetten. Aan de andere kant kunnen zeer vochtige dagen ervoor zorgen dat de verf langzamer droogt en niet goed hecht aan het behangoppervlak.

Het is ook belangrijk om het behang zelf te inspecteren en er zeker van te zijn dat het niet gevoelig is voor vocht of kromtrekken. Als het behang al loskomt of beschadigd is, is het wellicht verstandig om het eerst te repareren voordat u gaat schilderen.

Kortom, kies bij het schilderen van behang in de zomer voor dagen met gematigde temperaturen en vochtigheidsniveaus om het beste resultaat te behalen.

Kan ik behang in de winter schilderen?

Ja, u kunt behang in de winter schilderen, maar het is ook dan belangrijk om de temperatuur en vochtigheid goed in de gaten te houden.

Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is en dat de temperatuur niet te laag is, omdat dit de droogtijd van de verf kan vertragen.

Het schilderen van behang in de winter is zeker mogelijk, maar er zijn enkele zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Een van de belangrijkste aspecten is de temperatuur in de ruimte waarin u schildert.

Zorg ervoor dat de temperatuur niet te laag is, omdat dit invloed kan hebben op de droogtijd van de verf. Lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de verf langzamer droogt, wat de uiteindelijke afwerking kan beïnvloeden.

Daarnaast is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren tijdens het schilderproces, ongeacht het seizoen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en versnelt het droogproces van de verf.

Voordat u begint met schilderen, is het ook belangrijk om het behangoppervlak te inspecteren op eventuele vochtproblemen.

Als er vochtigheid of schimmel aanwezig is, is het raadzaam om dit eerst aan te pakken voordat u begint met schilderen. Vocht kan de hechting van de verf op het behang negatief beïnvloeden.

Al met al is het schilderen van behang in de winter mogelijk, zolang u de temperatuur en vochtigheid in de gaten houdt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Zorg voor een goed geventileerde ruimte en vermijd het schilderen bij extreem lage temperaturen om de beste resultaten te behalen.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Wanneer is de beste tijd om behang te schilderen?

De beste tijd om behang te schilderen is wanneer de temperatuur en vochtigheid in de ruimte optimaal zijn. Over het algemeen zijn de lente en herfst de beste seizoenen om behang te schilderen, omdat de temperatuur en vochtigheid dan stabiel zijn.

In de lente zijn de temperaturen meestal aangenaam en gematigd, waardoor de verf goed kan drogen. Bovendien zijn de vochtigheidsniveaus vaak niet al te hoog, wat de droogtijd van de verf niet nadelig beïnvloedt.

Dit zorgt voor een optimale omgeving om behang te schilderen en een mooi resultaat te behalen.

Ook de herfst kan een gunstige tijd zijn om behang te schilderen. In deze periode is de temperatuur meestal mild en consistent, wat bevorderlijk is voor een gelijkmatige droging van de verf.

De vochtigheidsniveaus zijn over het algemeen ook redelijk stabiel, wat een goede hechting en droogtijd van de verf bevordert.

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke klimatologische omstandigheden in uw regio en de temperatuur en vochtigheid in de ruimte waarin u gaat schilderen.

Zorg ervoor dat de omstandigheden ideaal zijn voor het schilderproces en dat er voldoende ventilatie is om de droging van de verf te ondersteunen.

Het is altijd raadzaam om de instructies op de verfpot te raadplegen voor specifieke aanbevelingen met betrekking tot de temperatuur en vochtigheid tijdens het schilderen.

Is het mogelijk om met elk type verf over behang te schilderen?

Ja, in principe is het mogelijk om met elk type verf over behang te schilderen. Behang kan diverse materialen en texturen hebben, zoals vinyl, papier of stof.

Het is echter belangrijk om te weten dat sommige verftypes mogelijk beter geschikt zijn voor bepaalde soorten behang dan andere.

Acrylverf is een veelgebruikte en veelzijdige verfsoort die over het algemeen goed hecht op verschillende behangmaterialen. Het droogt snel en biedt vaak goede dekking.

Daarnaast is acrylverf gemakkelijk schoon te maken met water en heeft het weinig geur, waardoor het een populaire keuze is voor het schilderen van behang.

Andere verftypes, zoals latexverf, kunnen ook worden gebruikt voor het schilderen van behang. Latexverf heeft vergelijkbare eigenschappen als acrylverf, met een snelle droogtijd en eenvoudige reiniging.

Het is belangrijk om te vermelden dat het altijd raadzaam is om het etiket op de verfpot te raadplegen en de instructies van de fabrikant te volgen. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat de verf geschikt is voor het specifieke behangmateriaal dat u wilt schilderen.

Sommige behangsoorten, zoals behang met een sterk reliëf of behang dat niet goed hecht, kunnen mogelijk een speciale primer of voorbereiding vereisen voordat u begint met schilderen.

Welke soorten behang zijn het meest geschikt om te verven?

Glad behang zonder structuur of reliëf is over het algemeen het meest geschikt om te verven. Dit type behang biedt een glad oppervlak dat de verf gelijkmatig kan absorberen en hechten.

Dit zorgt voor een strakke afwerking en maakt het gemakkelijker om een egale dekking te bereiken. Glad behang is vaak gemaakt van papier of vinyl en heeft een vlakke structuur, waardoor het goed reageert op schilderwerk.

Hoewel glad behang de meest geschikte keuze is om te verven, betekent dit niet dat andere soorten behang niet geschilderd kunnen worden.

Behang met een lichte textuur of een subtiel patroon kan nog steeds succesvol worden geschilderd, maar het kan iets meer aandacht en voorbereiding vergen om ervoor te zorgen dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht en het patroon niet verstoort.

Behang met een sterke structuur, reliëf of diepe patronen kan echter moeilijker te schilderen zijn, omdat de textuur het schilderproces kan bemoeilijken.

Het kan lastiger zijn om een gelijkmatige dekking te bereiken, en de verf kan zich ophopen in de groeven en reliëfs van het behang. In sommige gevallen kan het nodig zijn om extra lagen verf aan te brengen of te kiezen voor een spuittechniek om de beste resultaten te behalen.

Het is altijd raadzaam om het behangoppervlak voor te bereiden voordat u begint met schilderen. Zorg ervoor dat het behang schoon en glad is en eventuele reparaties of oneffenheden worden aangepakt.

Hierdoor creëert u een betere basis voor het schilderwerk, ongeacht het type behang dat u hebt gekozen om te verven.

Welke technieken zijn er om het beste resultaat te krijgen bij het schilderen over behang?

Enkele technieken om het beste resultaat te krijgen bij het schilderen over behang zijn:

 • Het gladstrijken van het behang voor het schilderen.
 • Het gebruik van een primer om het behang te verzegelen.
 • Het aanbrengen van verf in gelijkmatige lagen met een roller of kwast.

Er zijn verschillende technieken die kunnen helpen om het beste resultaat te bereiken bij het schilderen over behang. Ten eerste is het belangrijk om het behangoppervlak goed voor te bereiden.

Dit kan onder meer het gladstrijken van het behang omvatten, waarbij eventuele losse randen of bubbels worden vastgezet. Het is ook nuttig om het behang grondig schoon te maken om stof, vuil en eventuele vlekken te verwijderen.

Een andere techniek is het gebruik van een primer voordat u begint met schilderen. Een primer helpt het behang te verzegelen en zorgt voor een betere hechting van de verf.

Dit is vooral nuttig als het behang absorberend is of als het een sterke kleur of patroon heeft. Het gebruik van een primer kan helpen om een gelijkmatige dekking en een duurzamere afwerking te bereiken.

Bij het schilderen over behang is het belangrijk om de verf gelijkmatig aan te brengen. Dit kan worden gedaan met een roller of kwast, afhankelijk van uw voorkeur en het type behang.

Bij het gebruik van een roller is het handig om een verfrooster te gebruiken om overtollige verf af te strijken en een gelijkmatige laag aan te brengen.

Voor precisiewerk of moeilijk bereikbare gebieden kan een kwast nuttig zijn. Het is belangrijk om de verf in gelijkmatige lagen aan te brengen en te voorkomen dat er druipers of strepen ontstaan.

Het is ook aan te raden om geduldig te zijn tijdens het schilderproces. Laat elke verflaag voldoende drogen voordat u een volgende laag aanbrengt. Dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat de verf gaat schilferen of afbladderen.

Door deze technieken toe te passen, kunt u een beter resultaat bereiken bij het schilderen over behang en een mooie, duurzame afwerking creëren.

Hoe kun je problemen zoals blaren of het loslaten van behang tijdens het schilderen voorkomen?

Om problemen zoals blaren of het loslaten van behang tijdens het schilderen te voorkomen, is het belangrijk om:

 • Het behang goed te prepareren door eventuele losse delen vast te zetten.
 • Een geschikte primer te gebruiken om het behang te verzegelen.
 • De verf gelijkmatig aan te brengen en te voorkomen dat er te veel vocht op het behang komt.

Om problemen zoals blaren of het loslaten van behang tijdens het schilderen te voorkomen, is een goede voorbereiding essentieel.

Ten eerste is het belangrijk om het behang grondig te inspecteren en eventuele losse delen of beschadigingen vast te zetten voordat u begint met schilderen.

Gebruik bijvoorbeeld behanglijm of een geschikte lijm om losse randen of bubbels stevig aan de muur te bevestigen. Hierdoor wordt voorkomen dat de verf zich ophoopt onder het behang en blaren veroorzaakt.

Daarnaast is het gebruik van een geschikte primer van cruciaal belang. Een primer helpt het behang te verzegelen en creëert een betere hechting voor de verf.

Het verzegelen van het behang met een primer voorkomt dat de verf te veel in het behang doordringt en voorkomt zo dat het behang loskomt of gaat bladderen.

Bij het aanbrengen van de verf is het belangrijk om gelijkmatige lagen aan te brengen en te voorkomen dat er te veel vocht op het behang komt. Te veel vocht kan ervoor zorgen dat het behang verzadigd raakt en loslaat.

Zorg ervoor dat de verf niet druipt of te nat wordt aangebracht. Werk in gelijkmatige bewegingen en laat voldoende droogtijd tussen de lagen door.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat er te veel druk wordt uitgeoefend op het behang tijdens het schilderen, omdat dit de hechting kan beïnvloeden.

Door het behang goed voor te bereiden, een geschikte primer te gebruiken en de verf zorgvuldig en gelijkmatig aan te brengen, kunt u problemen zoals blaren of het loslaten van behang tijdens het schilderen helpen voorkomen.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Zijn er specifieke merken verf die het beste werken voor het schilderen over behang?

Er zijn verschillende merken verf die geschikt kunnen zijn voor het schilderen over behang, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en budget.

Enkele populaire merken die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid zijn Flexa, Sikkens, Histor en Sigma. Deze merken bieden een breed scala aan verven die geschikt zijn voor binnentoepassingen, waaronder het schilderen over behang.

Het is belangrijk om te kiezen voor een verf van goede kwaliteit die geschikt is voor de specifieke behoeften van uw project. Let op de eigenschappen van de verf, zoals de dekkracht, duurzaamheid en het gemak van aanbrengen en reinigen.

Sommige verfsoorten, zoals acrylverven, kunnen sneller drogen en gemakkelijker schoon te maken zijn, wat handig kan zijn bij het schilderen over behang.

Daarnaast is het raadzaam om de instructies en aanbevelingen van de fabrikant te volgen bij het schilderen over behang. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat u de juiste verf en de juiste technieken gebruikt voor het beste resultaat.

Het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij een verfspecialist of professionele schilder, omdat zij vaak bekend zijn met de verschillende merken en kunnen helpen bij het kiezen van de meest geschikte verf voor uw specifieke situatie.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsrisico’s van het verven over behang?

Hoewel de gezondheidsrisico’s van het verven over behang over het algemeen beperkt zijn, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de blootstelling aan verfdampen te verminderen.

Verfdampen kunnen enigszins irriterend zijn voor de luchtwegen en kunnen hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken bij daarvoor gevoelige personen.

Het is daarom raadzaam om goed geventileerd te werken door ramen en deuren open te zetten, of door gebruik te maken van ventilatoren of afzuigsystemen om de luchtstroom te bevorderen.

Daarnaast is het verstandig om beschermende kleding te dragen, zoals handschoenen en een stofmasker, om direct contact met de verf en het inademen van verfdampen te minimaliseren.

Het is ook aan te raden om een geschikte werkomgeving te creëren, bijvoorbeeld door een aparte ruimte te gebruiken of door het afzetten van het werkgebied met afdekfolie om te voorkomen dat andere delen van het huis worden blootgesteld aan verf- en oplosmiddelgeuren.

Hoewel de meeste moderne verven veilig zijn voor huishoudelijk gebruik, is het altijd verstandig om de instructies op de verfpot te raadplegen en eventuele waarschuwingen of voorzorgsmaatregelen op te volgen.

Als u gevoelig bent voor chemische stoffen of gezondheidsproblemen hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat u aan schilderwerkzaamheden begint.

Hoe onderhoud je geschilderd behang op lange termijn?

Om geschilderd behang op lange termijn goed te onderhouden, is regelmatige reiniging essentieel. Het is aan te raden om het behangoppervlak regelmatig af te stoffen met een zachte doek of spons om stof en vuil te verwijderen.

Als er vlekken of oppervlakkige verontreinigingen zijn, kunt u een mild reinigingsmiddel gebruiken dat geschikt is voor het type verf en behang dat u hebt gebruikt.

Breng het reinigingsmiddel aan op een zachte doek of spons en reinig voorzichtig in een cirkelvormige beweging. Het is belangrijk om schurende materialen of agressieve schoonmaakmiddelen te vermijden, omdat deze het verfoppervlak kunnen beschadigen.

Zorg ervoor dat u na het reinigen het behangoppervlak droogt met een schone doek om overtollig vocht te verwijderen.

Het is ook aan te raden om eventuele gemorste vloeistoffen of vlekken direct te verwijderen om te voorkomen dat ze in het behang trekken.

Door regelmatig en zorgvuldig schoon te maken, kunt u de levensduur van het geschilderde behang verlengen en het er voor een langere periode fris en goed onderhouden laten uitzien.

Hoe kun je het beste een tweede laag verf aanbrengen op behang?

Om een tweede laag verf aan te brengen op behang, is het belangrijk om te wachten tot de eerste laag volledig droog is. Schuur het oppervlak lichtjes met fijn schuurpapier en breng vervolgens de tweede laag verf gelijkmatig aan met een roller of kwast.

Bij het aanbrengen van een tweede laag verf op behang is het belangrijk om een aantal stappen te volgen voor het beste resultaat. Ten eerste is het cruciaal om te wachten tot de eerste laag verf volledig droog is voordat u begint met de tweede laag.

De droogtijd kan variëren, afhankelijk van de gebruikte verf en de omgevingsomstandigheden, dus raadpleeg de instructies op de verfpot voor de aanbevolen droogtijd.

Nadat de eerste laag volledig droog is, kunt u het oppervlak lichtjes schuren met fijn schuurpapier. Hiermee verwijdert u eventuele oneffenheden, zoals stofdeeltjes of kleine bobbels, en creëert u een glad oppervlak voor de tweede laag verf.

Het is belangrijk om zachtjes en gelijkmatig te schuren om het behang niet te beschadigen.

Vervolgens kunt u de tweede laag verf gelijkmatig aanbrengen met een roller of kwast, afhankelijk van uw voorkeur en de grootte van het te schilderen oppervlak.

Werk in gelijkmatige banen en zorg ervoor dat de verf gelijkmatig verdeeld is over het behang. Begin bij de randen en werk naar het midden toe om overlapmarkeringen te voorkomen.

Let erop dat u niet te veel druk uitoefent tijdens het aanbrengen van de verf om te voorkomen dat het behang beschadigd raakt of begint te rimpelen. Breng de verf gelijkmatig en met vloeiende bewegingen aan.

Laat de tweede laag verf volledig drogen volgens de aanbevolen droogtijd op de verfpot voordat u verdere stappen onderneemt, zoals het aanbrengen van een derde laag of het uitvoeren van eventuele afwerkingen.

Door deze stappen te volgen, kunt u een tweede laag verf op behang aanbrengen met een glad en gelijkmatig resultaat.

Welke soorten behang zijn het moeilijkst om over te schilderen?

Behang met een sterk reliëf, zoals vinylbehang met diepe structuren, kan uitdagender zijn om over te schilderen in vergelijking met glad behang. De oneffen oppervlakken en diepe structuren kunnen het moeilijker maken om een glad eindresultaat te bereiken.

Het schilderen van behang met een sterk reliëf vereist vaak extra aandacht en voorbereiding om ervoor te zorgen dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht en dat de structuren niet verloren gaan.

Het kan nodig zijn om meerdere lagen verf aan te brengen om de gewenste dekking te bereiken en om ervoor te zorgen dat de verf in alle groeven en reliëfs doordringt.

Het is ook belangrijk om de droogtijd tussen de lagen in acht te nemen, zodat de verf goed kan uitharden en niet gaat schilferen of afbladderen.

Hoewel het schilderen van behang met een sterk reliëf wat extra inspanning kan vergen, is het niet onmogelijk. Met zorgvuldige voorbereiding en geduldige uitvoering kan een bevredigend resultaat worden behaald.

Hoe kun je verf van behang verwijderen, als dat nodig is?

Als u verf van behang wilt verwijderen, zijn er verschillende methoden beschikbaar, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn om het behang niet te beschadigen:

 • Gebruik van een verfafbijtmiddel volgens de instructies van de fabrikant.
 • Stomen van het behang om de verf los te maken.
 • Mechanisch schuren of krabben van de verf, maar dit kan het behang beschadigen.

Een optie is het gebruik van een verfafbijtmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan helpen om de verf los te maken van het behang, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Het is echter essentieel om het juiste type verfafbijtmiddel te kiezen dat geschikt is voor het specifieke behang en de verf die u wilt verwijderen.

Een andere methode is het stomen van het behang. Met behulp van een stoomapparaat kunt u stoom op het behang aanbrengen, waardoor de verf zachter wordt en gemakkelijker te verwijderen is.

Dit kan handig zijn als het behang bestand is tegen vocht en stoom, maar het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om te voorkomen dat het behang beschadigd raakt.

Een derde mogelijkheid is het mechanisch schuren of krabben van de verf. Dit kan handmatig of met behulp van schuurmachines of krabbers worden gedaan.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij deze methode, omdat het behang kan beschadigen. Het is raadzaam om eerst een klein, onopvallend gebied te testen voordat u de volledige oppervlakte schuurt of krabt.

Het is belangrijk om te vermelden dat het verwijderen van verf van behang een arbeidsintensief proces kan zijn en dat het resultaat afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het type verf en behang, de hechting van de verf en de staat van het behang.

Als u twijfelt of het behang geschikt is om verf te verwijderen of als u niet zeker weet welke methode het beste is, kan het raadzaam zijn om advies in te winnen bij een professionele behanger of schilder.

Zijn er milieuvriendelijke of biologische verven die kunnen worden gebruikt op behang?

Ja, er zijn verschillende milieuvriendelijke of biologische verven beschikbaar die geschikt zijn om te gebruiken op behang.

Deze verven worden geproduceerd met aandacht voor het milieu en bevatten vaak minder schadelijke chemicaliën dan traditionele verven. Ze kunnen bijdragen aan een gezonder binnenklimaat en verminderen de impact op het milieu.

Merken zoals Pure & Original, Amazona en Little Greene bieden milieuvriendelijke of biologische verfproducten aan die geschikt zijn voor binnentoepassingen, inclusief het schilderen van behang.

Deze verven zijn vaak op waterbasis en bevatten een lager gehalte aan vluchtige organische stoffen (VOS). Ze zijn vrij van schadelijke stoffen zoals lood, formaldehyde en oplosmiddelen, waardoor ze veiliger zijn voor zowel de gezondheid als het milieu.

Het is belangrijk om de specificaties en labels van de verfproducten te raadplegen om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de gewenste milieuvriendelijke of biologische normen.

Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij gespecialiseerde winkels of fabrikanten die zich richten op duurzame en ecologische verfoplossingen.

Door te kiezen voor milieuvriendelijke of biologische verven kunt u een bewuste keuze maken om het milieu en je gezondheid te beschermen tijdens het schilderen van behang.

Zijn er specifieke voorbereidingen nodig bij het verven van behang in vochtige ruimtes, zoals een badkamer?

Bij het verven van behang in vochtige ruimtes, zoals een badkamer, is het belangrijk om:

 • Een vochtbestendige verf te gebruiken die geschikt is voor dergelijke omstandigheden.
 • Eventuele schimmel of vochtplekken te behandelen voordat u gaat schilderen.
 • Voldoende ventilatie te hebben om vochtophoping te verminderen.

Bij het verven van behang in vochtige ruimtes, zoals een badkamer, zijn er specifieke voorbereidingen nodig om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht en het behang beschermd blijft.

Ten eerste is het belangrijk om een vochtbestendige verf te gebruiken die speciaal is ontworpen voor dergelijke omstandigheden. Deze verfsoorten bevatten vaak extra eigenschappen die bescherming bieden tegen vocht, schimmel en schimmelgroei.

Voordat u begint met schilderen, is het essentieel om eventuele schimmel- of vochtplekken te behandelen.

Reinig het behang grondig en gebruik indien nodig een schimmelverwijderaar of een oplossing van water en bleekmiddel om de plekken te behandelen. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is voordat u de verf aanbrengt.

Een goede ventilatie is ook van groot belang in vochtige ruimtes. Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is in de badkamer, bijvoorbeeld door een ventilator te installeren of de ramen regelmatig open te zetten.

Dit helpt vochtophoping te verminderen en draagt bij aan de duurzaamheid van de verf en het behang.

Het is ook raadzaam om de instructies op de verfpot te raadplegen en eventuele aanbevelingen of waarschuwingen met betrekking tot het gebruik van de verf in vochtige omgevingen op te volgen.

Dit helpt ervoor te zorgen dat u de juiste verf kiest en de juiste voorbereidingen treft voor een langdurig en goed resultaat in vochtige ruimtes zoals een badkamer.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Kan het verven van behang invloed hebben op de brandveiligheid van het huis?

Het verven van behang heeft over het algemeen geen significante invloed op de brandveiligheid van het huis, zolang de verf zelf brandveilig is. Het is belangrijk om verf te gebruiken die voldoet aan brandveiligheidsnormen en geen ontvlambare stoffen bevat.

Bij het kiezen van verf is het verstandig om te letten op labels of certificeringen die aangeven dat de verf voldoet aan de vereiste brandveiligheidsvoorschriften.

Verf die specifiek is geformuleerd voor gebruik binnenshuis en die wordt verkocht door gerenommeerde merken, zal doorgaans voldoen aan deze normen.

Het is ook raadzaam om de instructies op de verfpot te lezen en eventuele waarschuwingen met betrekking tot brandveiligheid in acht te nemen.

Het is echter belangrijk op te merken dat behang zelf ook invloed kan hebben op de brandveiligheid van een ruimte, afhankelijk van het materiaal en de brandwerendheid ervan.

Als u zich zorgen maakt over de brandveiligheid van het behang, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professionele brandveiligheidsspecialist of bouwkundig expert.

Is er een verschil in de voorbereiding die nodig is tussen het schilderen van glad behang versus textuurbehang?

Bij het schilderen van glad behang is de voorbereiding over het algemeen eenvoudiger in vergelijking met textuurbehang. Bij glad behang is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het behang schoon en vrij is van eventuele stofdeeltjes of vlekken voordat u begint met schilderen.

Dit kan meestal worden bereikt door het behangoppervlak af te nemen met een zachte doek of spons om eventuele oppervlakteverontreinigingen te verwijderen.

Bij textuurbehang daarentegen is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de voorbereiding. Textuurbehang kan groeven, reliëfs of andere oneffenheden hebben die van invloed kunnen zijn op het eindresultaat bij het schilderen.

Het is daarom belangrijk om eventuele losse delen of losse textuur vast te zetten voordat u begint met schilderen. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van een geschikte behanglijm of reparatiekit om de textuur stevig op zijn plaats te houden.

Bij sommige textuurbehangsoorten kan het ook nuttig zijn om het oppervlak lichtjes op te schuren voordat u begint met schilderen.

Dit helpt om eventuele ruwe of ongelijke gebieden glad te maken en zorgt voor een gelijkmatigere afwerking. Het is echter belangrijk om voorzichtig te schuren en niet te veel druk uit te oefenen, zodat het behang niet beschadigd raakt.

Het is altijd raadzaam om de specifieke instructies en aanbevelingen van de behangfabrikant te raadplegen met betrekking tot de voorbereiding voor het schilderen, aangezien deze kunnen variëren afhankelijk van het type behang en de textuur ervan.

Door de juiste voorbereiding te treffen, kunt u zorgen voor een betere hechting van de verf en een mooi eindresultaat bij het schilderen van zowel glad behang als textuurbehang.

Kunnen muurstickers of decoratieve applicaties worden aangebracht op geschilderd behang?

Ja, muurstickers of decoratieve applicaties kunnen over het algemeen worden aangebracht op geschilderd behang. Zorg ervoor dat het geschilderde oppervlak volledig droog is voordat u de stickers aanbrengt, en volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.

Muurstickers of decoratieve applicaties kunnen een leuke en creatieve manier zijn om geschilderd behang verder te personaliseren. Over het algemeen kunnen muurstickers veilig worden aangebracht op geschilderd behang.

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het geschilderde oppervlak volledig droog is voordat u de stickers aanbrengt. Dit helpt om een goede hechting te garanderen en voorkomt dat de stickers loslaten of beschadigen.

Het is aan te raden om de instructies en aanbevelingen van de fabrikant van de muurstickers te volgen. Zij kunnen specifieke aanwijzingen geven met betrekking tot het aanbrengen van de stickers op geschilderd behang.

Zorg ervoor dat het behang glad en schoon is voordat u begint, en breng de stickers zorgvuldig aan volgens de instructies.

Houd er rekening mee dat sommige muurstickers mogelijk een sterke kleefkracht hebben en moeilijker te verwijderen kunnen zijn zonder het behang te beschadigen.

Als u van plan bent om de stickers op een later tijdstip te verwijderen, raadpleeg dan de instructies van de fabrikant om te bepalen of ze geschikt zijn voor tijdelijk gebruik en wat de aanbevolen verwijderingsmethode is.

Over het algemeen kunnen muurstickers een geweldige aanvulling zijn op geschilderd behang en kunnen ze helpen om een persoonlijk tintje aan de ruimte te geven.

Zorg ervoor dat u de juiste voorbereidingen treft en de instructies opvolgt voor een succesvolle en duurzame toepassing.

Conslusie

U hebt nu alle antwoorden die u nodig heeft om vol vertrouwen uw behang te schilderen en uw interieur nieuw leven in te blazen! Stel u voor dat u die oude saaie muur omtovert tot een prachtig canvas vol kleur en stijl.

Of u nu kiest voor een strakke, moderne look met glad behang of een gedurfd statement maakt met reliëfbehang, er zijn genoeg technieken en tips om uw project tot een succes te maken.

Vergeet niet om blaren en loslatend behang te voorkomen door de juiste voorbereiding en zorgvuldigheid te hanteren. Kies de verf die bij uw behang past en geniet van de transformatie.

En als u ooit van gedachten verandert, weet u nu ook hoe u verf van behang kunt verwijderen. Dus ga aan de slag en laat uw creativiteit de vrije loop. Uw huis wordt een persoonlijk meesterwerk!

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ