Behang Verven

Behang Verven: Beste sauzen, muurverf over behang, schilderen tips & Nadelen. Kosten & Prijs per m2. Volgorde & Stappenplan

Nog altijd realiseren veel mensen niet dat je behang verven een optie is. Het is een uitstekende wijze om je behang van een nieuwe look te voorzien. Bovendien voorkomt dit dat je jouw behang hoeft te verwijderen en te vervangen.

Dit is een vervelend klusje, zeker als je een type behang op de muur hebt dat lastiger te verwijderen is dan gemiddeld. Als je uitgekeken bent op je behang, kan je behang verven de oplossing zijn voor jou.

Hierbij maakt de locatie weinig verschil. Van je woonkamer tot aan de slaapkamer, overal kun je behang schilderen. Je kunt er voor kiezen om zelf je behang te verven, maar het is ook mogelijk om je behang te laten verven door een professionele schilder.

Deze keuze is geheel aan jou.

De voordelen van over behang heen verven

Door behang te verven voorkom je dat je het behang moet vervangen en vervolgens weer nieuw behang moet plaatsen. Dit is best een lastige klus, wat nog lastiger gemaakt wordt als er behang hangt dat lastig te verwijderen valt.

Waar je behang van papier veelal zonder moeite weg kunt halen, geldt dit bijvoorbeeld niet voor vinylbehang of glasvezelbehang. Dit levert een hoop gedoe op waar je niet op zit te wachten.

Vaak moet je in zulke gevallen een professional inschakelen om het behang weg te halen. Je kunt jezelf dus tijd, moeite en kosten besparen door over je behang te verven.

Zo voorzie je het behang van een nieuwe kleur en een frisse look. Het overschilderen van behang is de optie die je het minste geld kost.

Je kunt deze klus zelf uitvoeren, maar je kunt hiervoor ook een professionele schilder inhuren.

Kan ik iedere soort behang verven?

Je kunt zelf een check uitvoeren om er achter te komen of je het behang in jouw woning kunt verven of niet. Niet iedere soort behang kun je namelijk van een nieuwe lik verf voorzien.

Je wilt niet halverwege een schilderklus ontdekken dat het niet mogelijk is om je behang te verven. Dit geeft niet alleen een hoop rommel, maar het kan ook leiden tot vlekken op de onderliggende muur.

Gelukkig is het mogelijk om vooraf te testen of het behang beschilderd kan worden of niet. De aanwezigheid van weekmakers is funest voor het kunnen verven van behang.

Weekmakers voorkomen dat papierbehang gemakkelijk scheurt. Check of weekmakers aanwezig zijn door een klein gedeelte vochtig te maken.

Komt het behang los, dan houdt dit in dat je het behang niet kunt schilderen.

Hoe kun je behang verven?

Voorbereidingen zijn essentieel om het beste schilder resultaat te behalen. Voor ieder stappenplan dat we opstellen voor een verfklus vertellen we je hoe belangrijk de voorbereidingen zijn.

Dit doen we niet voor niets. Een slechte voorbereiding zie je terug een het eindresultaat. Om te beginnen zul je behang altijd grondig moeten reinigen.

Zo haal je vlekken en dergelijke weg. Ook kan het lonen om het behang goed te ontvetten. Een vette ondergrond kun je minder goed schilderen.

Check tevens of er eventueel nog reparaties uitgevoerd moeten worden. Als er oppervlakken in de buurt zijn waar je geen verf op wilt hebben, dien je deze af te plakken aan de hand van tape.

Het schilderen van het behang

Voordat je het behang gaat verven, is het een goed idee om een primer aan te brengen. Een primer heeft als doel om de verf beter te laten hechten.

Dit leidt tot een beter eindresultaat. Daarnaast zijn er sommige soorten behang die een sterkere zuigende werking hebben. Primer voorkomt dat de verf wordt opgezogen.

Nadat de primer goed heeft kunnen drogen, kan de bovenste verflaag aangebracht worden. Bespaar niet op de verf, maar kies altijd verf van merken die voor kwaliteit staan. Bekende voorbeelden hiervan zijn Sikkens, Sigma, Histor of Wijzenol.

Je kunt diverse soorten verf hiervoor gebruiken, maar in de praktijk wordt het vaakst gekozen voor latex muurverf. Bij deze verfsoort is het extra van belang dat het behang goed aan de muur zit bevestigd.

Latex muurverf is niet de enige optie die je hebt. Tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor krijtverf. Deze verfsoort creëert een bijzonder effect en geeft je behang een speciale uitstraling.

Voor welke verfsoort je ook kiest, het aanbrengen van de verf zal op dezelfde manier verlopen. Omdat behang vrijwel altijd een groot oppervlak betreft, zul je de verf aanbrengen aan de hand van een roller.

Moeilijk bereikbare plekken en hoeken kun je verven aan de hand van een kwast. De verf doe je in een bak en breng je aan de hand van de roller gelijkmatig aan. Het verven doe je in banen.

Zorg er voor dat de banen goed overlappen. Zo voorkom je dat in het eindresultaat duidelijke banen en strepen zichtbaar zijn.

Ben je klaar met het behang verven? Geef de verf ruim de tijd om goed op te drogen. Hierna volgen enkele afrondende taken. Als je tape hebt aangebracht, kun je de tape nu verwijderen.

In sommige gevallen kan het behang hier en daar wat los komen. Geef in dat geval het behang ruim de tijd om te drogen en hierna werk je de ontstane bobbels weg.

Daarnaast is er speciale behanglijm om plekken die los zijn gekomen weer aan de muur te bevestigen. Als al deze problemen verholpen zijn, is het mogelijk om nog een verflaag aan te brengen.

Het aanbrengen van een tweede laag op het behang zorgt voor het mooiste en best dekkende resultaat.

Het behang laten verven door een professionele schilder

De meeste soorten behang, van vinylbehang tot aan glasvezelbehang, kun je voorzien van een nieuwe lik verf aan de hand van latex verf. Het kan zijn dat sommige soorten behang niet geschikt zijn om geschilderd te worden, maar we hebben je hierboven uitgelegd hoe je dit kunt testen.

Laat je deze verfklus toch liever aan een ander over? Het is mogelijk om een professionele schilder in te huren voor het verven van behang.

De gemiddelde kosten van behang laten verven door een professionele schilder komen vaak uit tussen de 30 en 50 euro per uur. De btw hebben we hierbij nog niet meegerekend.

Voor meer info over de prijzen van professionele schilders kun je een offerte aanvragen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten qua prijzen, maar ook qua de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Wil je wat geld besparen op de prijs? Het is mogelijk om meerdere verfklussen tegelijk uit te laten voeren. Naast het verven van behang kun je bijvoorbeeld ook de trap of het plafond laten schilderen.


Kan ik behang zelf verven?

Ja, je kunt behang zelf verven.

Wat is de volgorde en het stappenplan voor schilderen behang?

De volgorde en het stappenplan voor het schilderen van behang zijn als volgt:

 1. Bereid het oppervlak voor door eventuele scheuren en gaten op te vullen en het oppervlak glad te maken met schuurpapier.
 2. Reinig het oppervlak grondig om stof, vuil en vet te verwijderen.
 3. Als het behang nog niet eerder geverfd is, is het raadzaam om eerst een primer aan te brengen.
 4. Gebruik vervolgens een verfroller om de verf aan te brengen.
 5. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts in lange, gelijkmatige bewegingen.
 6. Laat de eerste laag verf drogen voordat je een eventuele tweede laag aanbrengt.
 7. Na het aanbrengen van de laatste laag verf, laat je het oppervlak volledig drogen voordat je het weer gebruikt.

Wat zijn enkele tips voor het verven van behang?

Enkele tips voor het verven van behang zijn:

 • Gebruik verf van goede kwaliteit om het beste resultaat te krijgen.
 • Zorg ervoor dat het behang goed is voorbereid voordat je begint met verven.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte om de dampen te verminderen.
 • Gebruik een verfroller om de verf op het behang aan te brengen.
 • Breng meerdere lagen verf aan voor een betere dekking.
 • Zorg ervoor dat de verf volledig droog is voordat je het oppervlak weer gebruikt.

Wat moet ik doen voordat ik behang verf?

Voordat je behang gaat verven, moet je het oppervlak voorbereiden door eventuele scheuren en gaten op te vullen en het oppervlak glad te maken met schuurpapier. Daarnaast is het belangrijk om het oppervlak grondig te reinigen om stof, vuil en vet te verwijderen. Als het behang nog niet eerder geverfd is, is het raadzaam om eerst een primer aan te brengen.

Is het de moeite waard om behang zelf te verven?

Ja, het kan de moeite waard zijn om behang zelf te verven, vooral als je kosten wilt besparen en het niet erg vindt om zelf aan de slag te gaan.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Wat zijn de voordelen van schilderen behang?

Enkele voordelen van het schilderen van behang zijn:

 • Je kunt de kleur van het behang aanpassen aan je eigen voorkeur.
 • Het is een goedkope manier om een nieuwe look aan een kamer te geven.
 • Je kunt beschadigd of verouderd behang een frisse uitstraling geven zonder het te hoeven verwijderen.
 • Het kan helpen om de levensduur van het behang te verlengen.
 • Het kan een gemakkelijke doe-het-zelf klus zijn.

Wat is het nadeel van schilderen behang?

Een nadeel van het schilderen van behang is dat het resultaat afhankelijk is van de kwaliteit en de staat van het behang. Als het behang beschadigd of verouderd is, kan het moeilijk zijn om het een mooie, egale uitstraling te geven. Bovendien kan de verf in sommige gevallen het behang doen opkrullen of laten loskomen.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van behang?

Voor het verven van behang kun je het beste acrylverf gebruiken. Acrylverf is snel drogend, heeft weinig geur en is gemakkelijk schoon te maken.

Wat is de beste verf om behang te verven?

Er zijn verschillende merken en soorten acrylverf die geschikt zijn voor het verven van behang. Het beste is om te kiezen voor een verf van goede kwaliteit die geschikt is voor binnengebruik en een goede dekking biedt. Enkele voorbeelden van geschikte merken zijn Flexa, Sikkens en Histor.

Wat is beter: behang verven of spuiten?

Het hangt af van de situatie en het gewenste resultaat. Het schilderen van behang met een roller is over het algemeen gemakkelijker en sneller dan het spuiten van verf op het behang. Spuiten kan echter handig zijn als je een groot oppervlak moet bedekken of als je een zeer gladde afwerking wilt bereiken.

Wat zijn de kosten en prijs voor het schilderen van behang?

De kosten en prijzen voor het schilderen van behang zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de staat van het behang en het soort verf dat wordt gebruikt. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs van €15 tot €30 per m² voor het schilderen van behang.

Hoeveel vraagt een schilder om behang te schilderen?

De vraagprijs van een schilder voor het schilderen van behang kan variëren afhankelijk van de schilder en de omstandigheden. Over het algemeen kun je rekenen op een uurtarief van €30 tot €50 per uur voor het schilderen van behang.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Hoe vaak moet ik behang schilderen?

Hoe vaak je behang moet schilderen, hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de verf, de staat van het behang en de mate van blootstelling aan zonlicht. Over het algemeen moet je behang om de 3 tot 5 jaar opnieuw schilden.

Hoe lang duurt schilderen behang?

Hoe lang het duurt om behang te schilderen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de staat van het behang en het soort verf dat wordt gebruikt. Over het algemeen kun je rekenen op een tijdsduur van 1 tot 2 dagen voor het schilderen van een kamer.

Hoeveel verflagen heeft behang nodig?

Hoeveel verflagen behang nodig heeft, hangt af van de staat van het behang en de kwaliteit van de verf. Over het algemeen zijn 2 tot 3 lagen verf voldoende om een gelijkmatige dekking te bereiken.

Wat zijn enkele kleurideeën om behang te schilderen?

Enkele kleurideeën voor het schilderen van behang zijn:

 • Gebruik een neutrale kleur, zoals wit, beige of grijs, voor een tijdloze uitstraling.
 • Gebruik een felle kleur, zoals rood of geel, om een accentmuur te creëren.
 • Gebruik meerdere kleuren om een interessant patroon of ontwerp te maken.
 • Gebruik een gedempte tint van je favoriete kleur om een rustgevende en ontspannen sfeer te creëren.

Kan ik behang in de zomer schilderen?

Ja, je kunt behang in de zomer schilderen, maar het is belangrijk om de temperatuur en vochtigheid in de gaten te houden. Vermijd het schilderen van behang op zeer warme of vochtige dagen, omdat dit de droogtijd van de verf kan vertragen of het behang kan beschadigen.

Kan ik behang in de winter schilderen?

Ja, je kunt behang in de winter schilderen, maar het is ook dan belangrijk om de temperatuur en vochtigheid goed in de gaten te houden. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is en dat de temperatuur niet te laag is, omdat dit de droogtijd van de verf kan vertragen.

Wanneer is de beste tijd om behang te schilderen?

De beste tijd om behang te schilderen is wanneer de temperatuur en vochtigheid in de ruimte optimaal zijn. Over het algemeen zijn de lente en herfst de beste seizoenen om behang te schilderen, omdat de temperatuur en vochtigheid dan stabiel zijn.

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ