Is je huis wit schilderen een optie?

Zowel de binnenkant als de buitenkant van je huis wit schilderen is een mogelijkheid. Het kan zijn dat je jouw woning opnieuw wit schildert, maar het kan ook zijn dat je de kleur van je huis naar wit verandert. Zo geef je jouw woning een geheel nieuwe uitstraling. Bovendien kleven er ook extra voordelen aan het kiezen voor de kleur wit. Als je jouw woning van binnen van een witte kleur voorziet, lijkt het visueel alsof je woning groter is. Daarom hebben binnenmuren en plafonds vaak een witte kleur. Daarnaast is wit een geliefde optie voor de buitenzijde van je woning. Dit ziet er goed uit. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over je huis wit schilderen.

Er zijn namelijk diverse factoren die bij het wit schilderen van je huis komen kijken. De factor waar jij waarschijnlijk het meest nieuwsgierig naar bent zijn de kosten van je huis wit schilderen. Vragen die geregeld de revue passeren zijn onder meer wat de prijs van een huis wit schilderen is en wat dit kost voor zowel binnen als buiten. Schilderwerk kan best betaalbaar zijn, als je de juiste aanbieder vindt. Tevens moet je hierbij opletten op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Daarom vertellen we je hieronder alles wat je moet weten over de kosten van je huis wit schilderen.


Waarom de buitenkant van je huis wit schilderen?

Als je denkt aan je huis wit schilderen, denk je waarschijnlijk aan de buitenzijde van je woning van deze kleur voorzien. In veel gevallen is dit ook correct, alhoewel de binnenzijde van je woning wit verven natuurlijk ook een optie is. De kleur van de muren van je woning bepalen de uitstraling die je woning heeft. Een mooie witte kleur kan hier een hoop aan bijdragen. Bij het verven van muren buiten moet er gekozen worden voor verf die om kan gaan met de externe omstandigheden waar een verflaag buiten te maken mee kan krijgen. Denk hierbij aan regen en sneeuw bijvoorbeeld. Tevens moeten de oppervlakken buiten beschermd worden tegen slijtage. Je zoekt daarom een duurzame buitenverf die vuil en vocht afstoot. De buitenkant van je woning wit schilderen is een taak die uitgevoerd moet worden op een droge dag.Je huis wit schilderen van binnen

Verven binnen en buiten is een wereld van verschil. Ten eerste zul je voor binnen een andere verfsoort nodig hebben. Buitenverf moet tegen veel meer invloeden van buitenaf bestand zijn. Binnenverf moet ook beschermen, maar op een andere manier. De meest gekozen opties voor verf binnen is latex verf en acrylverf. Verven binnen doe je aan de hand van een kwast of roller. Deze twee benodigdheden kunnen ook in combinatie met elkaar gebruikt worden. Naast handmatig verven is ook spuitwerk een optie. Hierbij breng je de verf op een snelle wijze aan. Dankzij spuitwerk minimaliseer je de kans op strepen en banen. Tegelijkertijd levert handmatig verven het mooiste resultaat op. Je kunt je huis ook van binnen wit schilderen. Of een voorstrijk nodig is, zal afhangen van de zuigende werking van je muren.


Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor elke schilderklus geldt dat een goede voorbereiding leidt tot een beter en mooier eindresultaat. Er zijn vaste stappen die je moet ondernemen voordat je een ondergrond van verf gaat voorzien. Deze stappen onderneemt een professionele schilder ook, want het belang hiervan op het eindresultaat is groot. Daarom moet je ten eerste altijd een oppervlak vrij maken van vuil en vet. Kleine deukjes kun je repareren. Check tevens of de voorheen aangebrachte verflaag voorzien kan worden van een nieuwe laag verf, of dat deze verf eerst verwijderd moet worden. Als je muren eerst zwart waren en nu wit, kunnen meerdere verflagen vereist zijn voor een goed resultaat.Huis wit schilderen tips

De ondergrond zal voor een groot deel bepalen welke verf nodig is. Het kan best lastig zijn voor iemand zonder ervaring om de juiste verf te kiezen. Natuurlijk kun je altijd het internet raadplegen, maar de verkeerde verf kan leiden tot een desastreus eindresultaat. Vakmensen weten het beste wat een ondergrond nodig heeft. Voor buiten heb je sowieso een duurzame verf nodig die bestand is tegen vocht. We wonen immers in Nederland, een land waar het geregeld regent. Ook het afstoten van vuil is een eigenschap die een buitenverf behoort te bezitten. Bij de gemiddelde verfwinkel zal er een hoop te vinden zijn voor deze klus.

De buitenkant van je huis wit schilderen is een klus waarbij ook gekeken moet worden naar het weer. Deze verfklus kan, zeker bij grotere woningen, meerdere dagen in beslag nemen. Daarom is het aan te raden om te verven op dagen waarop het droog is. Het liefst voer je deze schilderklus dan ook uit in de zomer, want tijdens dit seizoen is de kans het grootst dat het meerdere dagen op rij droog is. De ideale temperatuur om buiten te schilderen ligt tussen de 10 en 25 graden Celsius. Regen, sneeuw, wind, mist en de vrieskou kunnen spelbreker zijn. Naast de niet ideale temperaturen en omstandigheden kunnen deze elementen er ook voor zorgen dat er vocht onder de verf terecht komt. Met alle gevolgen van dien.Wat zijn de gemiddelde kosten van je huis wit schilderen?

Meerdere factoren zijn dus van invloed op de prijs van het wit schilderen van je huis. Het zal je niet verbazen dat je huis wit schilderen van buiten meer kost dan van binnen. Laten we zeggen dat je voor een gemiddelde schilder kiest. Het gemiddelde uurtarief van een dergelijke vakman komt uit tussen de 30 en 40 euro. Hierbij zit de btw nog niet inbegrepen. Er kan ook gekozen worden voor een prijs per vierkante meter. Veelal wordt dit gedaan als er sprake is van een groot oppervlak dat geschilderd moet worden.


Heb je een vergunning nodig als je jouw huis wit wilt schilderen?

Over het algemeen geldt dat je jouw gevel met verf van de kleur wilt voorzien die jij voor ogen hebt. Let hierbij wel op dat er uitzonderingen zijn op deze regel. Ten eerste mag je jouw gevel niet voorzien van een andere kleur als er sprake is van een monument of een beschermd dorpsgezicht. Daarnaast kunnen buren bezwaar aantekenen als je bijvoorbeeld in een buurt vol zwart gekleurde huizen wordt en jij als enige je woning wit gaat schilderen. Daarom is het een goed idee om even bij de gemeente langs te gaan om er zeker van te zijn dat het wit schilderen van je huis goed wordt gekeurd. Maar over het algemeen is er dus geen vergunning nodig. Een check bij de gemeente kan desalniettemin geen kwaad.