Buitenschilderwerk: Gemiddelde Kosten & Prijs per m2, Hoe vaak? Wat kost het? Hoeveel lagen?

Buitenschilderwerk is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je huis. In dit artikel bespreken we de gemiddelde kosten en prijs per m2 voor buitenschilderwerk, evenals de frequentie van schilderbeurten, de totale kosten en het aantal benodigde verflagen.

Als je wilt weten wat je kunt verwachten bij het schilderen van de buitenkant van je huis, lees dan verder voor waardevolle inzichten.

Wat zijn de kosten en prijs voor het schilderen van buitenschilderwerk?

Over het algemeen liggen de kosten voor het schilderen van buitenschilderwerk tussen de €25 en €45 per vierkante meter.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇
SchilderwerkGemiddelde prijsPrijs m2Prijs per uur
Buitenschilderwerk€700 – €900€30 – €50€35 tot €55

Buitenschilderwerk: Wat kost het?

Vanzelfsprekend gaat u voor de beste kwaliteit als u de buitenkant van uw woning laat schilderen. U wilt tenslotte wel kunnen rekenen op een mooi en langdurig resultaat en niet over een jaar weer terug bij af zijn.

Laat uw woning daarom schilderen door een buitenschilder met jarenlange ervaring en een uitgebreide vakkennis. Bent u benieuwd naar de kosten voor het inhuren van een buitenschilder?

Voor het schilderen van de totale buitenkant van uw woning is het het makkelijkst om een totaalprijs met uw buitenschilder af te spreken.

De buitenschilder kan dit vaak tegen een scherpe prijs voor u doen omdat dit een grote klus is.

In onderstaand overzicht krijgt u inzicht in de gemiddelde kosten voor het uitbesteden van uw volledige buitenschilderwerk:

Buitenschilderwerk: Wat kost het?Prijs
Vrijstaand huisGemiddelde totaalprijs buitenschilderwerk inclusief btw: € 6000
 
Hoekhuis of 2 onder 1 kap
Gemiddelde totaalprijs buitenschilderwerk inclusief btw: € 3000
TussenwoningGemiddelde totaalprijs buitenschilderwerk inclusief btw: € 1500
AppartementGemiddelde totaalprijs buitenschilderwerk inclusief btw: € 1000

Is uw woning slechts gedeeltelijk toe aan nieuw schilderwerk, bijvoorbeeld alleen uw gevel of kozijnen?

Dan kunt u rekening houden met de onderstaande gemiddelde prijzen voor een buitenschilder:

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Buitenschilder: Prijs

Per uur: € 35 – € 40
Per m²: € 40 – € 50

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Zoals u ziet in bovenstaand schema berekent een schilder een prijs per uur of een prijs per m2.

Voor arbeidsintensieve schilderklussen zoals bijvoorbeeld het schilderen van uw kozijnen hanteert een schilder meestal een tarief per uur.

Voor minder arbeidsintensieve klussen als het schilderen van uw gevel of schutting hanteert een schilder meestal een tarief per m2.

Dit schilderwerk is relatief snel en makkelijk uit te voeren en daarom rekent men hierbij een tarief per m2.

Hoe vind ik een goedkope buitenschilder?

Heeft u enig idee hoeveel buitenschilders in uw buurt werkzaam zijn? Dit kunt u waarschijnlijk niet eens op 2 handen tellen.

U kunt hier uw voordeel mee doen door niet gelijk voor de eerste schilder die u tegenkomt te kiezen.

Het is beter om een aantal buitenschilders in uw buurt te vergelijken om zo te ontdekken wie u de scherpste prijs biedt.

U kunt tot wel 40% besparen op de kosten van uw buitenschilderwerk door vooraf de prijzen te vergelijken. Maak het uzelf gemakkelijk en vraag bij ons snel en simpel offertes aan van tot wel 6 kwalitatieve buitenschilders bij u in de buurt.

Binnen 2 werkdagen heeft u deze geheel vrijblijvende en gratis offertes al in huis.

Vergelijk de prijzen, kies voor de vakman met de beste prijs-kwaliteitverhouding en geniet binnen een mum van tijd van uw voordelige én mooie buitenschilderwerk.

Waarom altijd zorgen voor een goed buitenschilderwerk?

U heeft het mis als u denkt dat goed buitenschilderwerk geen groot effect heeft op uw woning. Goed buitenschilderwerk is onmisbaar, omdat het zorgt voor:

 • goede bescherming
 • nette afwerking

Goede bescherming

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat het Nederlandse klimaat een verscheidenheid aan weersomstandigheden kent.

Genieten we de ene dag nog van een tropische dag met 32 graden, binnen een mum van tijd kan het weer omslaan in een onweersbui met veel regen, harde windstoten en misschien zelfs wel hagel.

U begrijpt dat de buitenkant van uw woning hierdoor dus ook behoorlijk wat te verduren krijgt.

U kunt uw woning een handje helpen door tijdig te zorgen voor nieuw buitenschilderwerk. Door te zorgen voor goed buitenschilderwerk beschermt u de onderdelen van uw woning.

Vocht kan minder goed uw woning binnendringen als uw buitenschilderwerk goed onderhouden is.

Maar ook zullen bijvoorbeeld uw houten kozijnen een stuk langer meegaan, doordat houtrot minder snel zal optreden als de kozijnen zijn voorzien van een goede verflaag.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Nette afwerking

De eerste indruk die mensen krijgen van uw huis is de buitenkant van uw woning.

Behalve dat een goede bescherming van de onderdelen van uw woning een goede reden is om uw buitenschilderwerk goed te onderhouden, draagt goed buitenschilderwerk er ook aan bij om een positieve indruk van uw woning achter te laten op uw buren, visite en passanten.

Scheuren in uw schilderwerk, afbladderende verf of verkleurde onderdelen zijn dan uit den boze. Een buitenschilder brengt weer een perfecte verflaag aan op uw woning, waardoor uw woning weer zal stralen als nooit tevoren.

Gun uw woning deze transformatie en schakel de buitenschilder op tijd in.

Buitenschilderwerk: Welke onderdelen?

Bent u benieuwd naar voor welke klussen u een buitenschilder kunt inschakelen?

Voor vrijwel ieder onderdeel dat zich aan de buitenkant van de woning bevindt en geschilderd moet worden kunt u een buitenschilder inschakelen.

Denk dan bijvoorbeeld aan het schilderen van de:

Als u ervoor kiest om voor deze klussen een buitenschilder inschakelt, dan bent u ervan verzekerd dat alles van a tot z goed verloopt.

Dit begint al met het geven van professioneel advies en de voorbereiding van het buitenschilderwerk, gevolgd door de schilderklus en niet te vergeten de nazorg. De buitenschilder neemt u al deze zorg graag uit handen!

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Een buitenschilder: Wanneer schakelt u hem in?

Eens in de 5 jaar is buitenschilderwerk toe aan vervanging. Is het bij uw woning alweer een paar jaar geleden dat u uw buitenschilderwerk voor het laatst heeft bijgewerkt?

Controleer dan regelmatig de staat van uw buitenschilderwerk.

Van buitenschilderwerk kan de levensduur namelijk per woning verschillen. U weet dat uw buitenschilderwerk vernieuwd moet worden wanneer:

 • de verf loslaat of verpoedert
 • het schilderwerk scheurtjes of blaasjes vertoont
 • u houtrot of andere beschadigingen ziet
 • u ziet dat uw buitenschilderwerk verkleurd is

Wacht zeker niet te lang met het inschakelen van een schilder indien u beschadigingen heeft geconstateerd aan uw buitenschilderwerk.

Niet alleen zijn de onderdelen van uw woning dan extra kwetsbaar, het vergroot de kans ook nog eens aanzienlijk dat de beschadigingen groter worden. U bent dan nog veel verder van huis.

Buitenschilderwerk: Wat is de beste periode?

Niet iedere periode is door de verschillende weersomstandigheden even geschikt om in te schilderen. Is het buiten warm? Dan wordt het eindresultaat streperig, doordat de verf te snel droogt.

Maar ook kou heeft een negatieve invloed, omdat de verf dan juist lang nodig heeft om goed te drogen.

Daarom is de beste periode om uw buitenschilderwerk onder handen te laten nemen tussen april en oktober.

In deze maanden zijn de luchtvochtigheid en temperatuur ideaal voor een buitenschilder. De maximale luchtvochtigheid ligt op 75% en de perfecte temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt ) ᐅ Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd! 👇

Een buitenschilder gaat nooit aan het werk bij een te hoge luchtvochtigheid. Dit omdat uw buitenschilderwerk dan slechter hecht en droogt.

Wilt u uw buitenschilderwerk toch graag in de wintermaanden onder handen laten nemen door een buitenschilder? U kunt dan een winterschilder inschakelen.

Deze gebruikt een speciale verfsoort voor buiten die extra snel droogt als de temperatuur laag is.

Daarnaast beschikt een winterschilder over afdekkingsmaterialen om het buitenschilderwerk mee af te kunnen schermen en over een verwarmingsinstallatie waarmee hij de verf sneller kan laten drogen.

Door deze maatregelen komt het alleen bij extreme weersomstandigheden voor dat een winterschilder de klus toch moet uitstellen.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Omdat schilders in de winter minder klussen hebben, geven winterschilders vaak een speciale korting.

Deze korting kan zelfs oplopen tot wel 30% op de kosten. U kunt dus een hoop geld besparen door een winterschilder in te schakelen voor uw buitenschilderwerk.

Buitenschilderen: Waar moet u op letten?

Goed buitenschilderwerk vereist wel wat kennis. Zonder de juiste kennis is een fout zo gemaakt. Houd u bij goed buitenschilderwerk rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Kleur: Voor buitenschilderwerk zijn lichte kleuren het meest geschikt, omdat deze het zonlicht reflecteren. Dit in tegenstelling tot donkere kleuren, die juist warmte en zonlicht absorberen.

  De verflaag kan sneller uitzetten of krimpen, doordat het schilderwerk met donkere kleuren onderhevig is aan meer temperatuurwisselingen.
 • Vermijd plamuren: Plamuren heeft een negatief effect op de duurzaamheid van uw buitenschilderwerk, doordat plamuur nauwelijks elastisch en bovendien vochtgevoelig is. Doe dit dus maar liever niet.
 • Extra verflaag voor liggende onderdelen: Het buitenschilderwerk is op deze punten, bijvoorbeeld bij uw kozijnen, kwetsbaarder door de regenval hierop. Deze kunnen daarom beter voorzien worden van een extra verflaag.

Wilt u graag meer handige tips voor uw buitenschilderwerk?Vraag het uw buitenschilder. Hij kan u uitgebreid informatie geven over de do’s en dont’s voor een goed eindresultaat.

Uw buitenschilderwerk voordelig uitbesteden

Bij buitenschilderwerk moet u niet willen besparen op de kwaliteit. Dit zou uiterst onverstandig zijn.

U wilt tenslotte wel dat een grote klus als het schilderen van de buitenkant van uw woning in 1 keer goed gebeurt en dat u niet over een jaar alweer de eerste gebreken ziet. Daar wordt niemand vrolijk van.

Besteed deze tijdrovende klus daarom liever uit aan een professionele buitenschilder.

Wij helpen u graag bij uw zoektocht naar de juiste schilder, zodat u daarop een hoop tijd kunt besparen: Vraag bij ons geheel vrijblijvend en gratis offertes van tot wel 6 betrouwbare schilders in uw regio aan.

U ontvangt dan de offertes van meerdere schildersbedrijven, waarna u in een oogopslag direct ziet welke schilder u de beste prijs-kwaliteitverhouding kan bieden.

Bespaar zo tot wel 40% op de kosten van uw buitenschilderwerk.

Gerelateerde Blog:

👉 Huis Schilderen Kosten: Prijzen per m2 voor Appartementen, Tussenwoningen, 2 onder 1 Kap en Vrijstaande Woningen!

👉 2 Onder 1 Kap Huis in het Nieuw: Schilderen met Beste Verf, Stappenplan, Prijs per m2, en Kleurrijke Ideeën voor en na!

U kunt de offertes geheel vrijblijvend en gratis bij ons opvragen. U zit nergens aan vast en kan probleemloos besluiten om de schilderklus toch niet uit te besteden.

Kiest u ervoor om de klus wel uit te besteden, dan profiteert u van hoge kortingen. Dat is snel en makkelijk verdiend!


Kan ik buitenschilderwerk zelf verven?

Ja, het is mogelijk om buitenschilderwerk zelf te verven.

Gerelateerde Blogs:

👉 Kozijnen Laten Schilderen: beste Schilderen verf, tips en Ideeën. Gemiddelde Kosten & Prijs per m2!

👉 Patio Verven: Kosten & Prijs per m2, Volgorde Schilderen & Stappenplan! Beste Verf, Tips en Ideeën. Voor en Na!

👉 Buitenkozijnen schilderen: Kosten & prijs per m2, tips, kleurideeën, beste verf & hoe u het zelf kunt doen. Volgorde & Stappenplan

👉 Dakkapel Schilderen: Prijs, Kosten en Tips om Het Veilig Zelf te Doen Zonder Steiger

Wat is de volgorde en het stappenplan voor buitenschilderwerk?

De volgorde en stappenplan voor buitenschilderwerk zijn:

 • Reinig het oppervlak grondig.
 • Schuur het oppervlak lichtjes op om de verf beter te laten hechten.
 • Repareer eventuele beschadigingen aan het oppervlak.
 • Breng een laag primer aan om de verf beter te laten hechten.
 • Breng de verf in meerdere dunne lagen aan, waarbij je tussen elke laag voldoende tijd laat om te drogen.

Gerelateerde Blog:

👉 Kosten van Gevelschilderwerk: Prijs per m2, Voorzorgsmaatregelen en Waardevolle Adviezen voor een Mooie Afwerking

👉 Kozijnen Verven als een Pro: Kosten en Prijs per m2, Stap-voor-Stap Schilderplan en Topadvies voor een Verbluffend Effect!

👉 Bespaar Geld op Kozijnen Laten Schilderen: Kosten, Prijs per m2, Expertadvies over Verfselectie en Handige Tips voor een Professioneel Resultaat!

👉 Gevel Schilderen: Kosten, Prijs per m2 en Uurtarief – Alles Wat je Moet Weten voor een Prachtige Transformatie!

Wat zijn enkele tips voor het verven van buitenschilderwerk?

Enkele tips voor het verven van buitenschilderwerk zijn:

 • Kies een verf van goede kwaliteit die geschikt is voor buitenschilder.
 • Werk op een droge dag en vermijd schilderen in direct zonlicht.
 • Bescherm de omgeving met afdekfolie en tape om verfspatten te voorkomen.
 • Gebruik geschikte kwasten en rollers voor de klus.
 • Werk van boven naar beneden en werk in kleinere delen om de verf gelijkmatig aan te brengen.

Wat moet ik doen voordat ik buitenschilderwerk verf?

Voordat je buitenschilderwerk verft, moet je het oppervlak grondig reinigen, eventuele beschadigingen repareren en een primer aanbrengen om de verf beter te laten hechten.

Gerelateerde Blog:

👉 Hoe om te Gaan met Afbladderende Verf op het Plafond: Oorzaken, Oplossingen en Slimme Adviezen voor een Prachtige Thuisomgeving!

👉 Kleuren binnenschilderwerk: beste Schilderen verf, tips en Ideeën. Gemiddelde Kosten & Prijs per m2!

👉 Winterschilder: Kosten en prijs per m2 / uurtarief met btw! Buiten Schilderen in de Winter tips, period en best verf!

👉 Buitenmuur Schilderen: beste Schilderen verf, kleur tips en Ideeën. Gemiddelde Kosten & Prijs per m2!

Is het de moeite waard om buitenschilderwerk zelf te verven?

Dit hangt af van je eigen vaardigheden en ervaring met schilderen. Het zelf verven van buitenschilderwerk kan kosten besparen, maar het kan ook tijdrovend en moeilijk zijn als je niet veel ervaring hebt.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Wat zijn de voordelen van schilderen buitenschilderwerk?

Enkele voordelen van het schilderen van buitenschilderwerk zijn:

 • Het verbetert de uitstraling van je woning.
 • Het beschermt het oppervlak tegen weersinvloeden en vermindert de kans op beschadigingen.
 • Het kan de waarde van je woning verhogen.

Gerelateerde Blog:👉 Buiten Schilderen Tips: Tips & Ideeën, veelvoorkomende fouten, do’s en don’ts. Kosten & Prijs per m2, Voor en Na

Wat is het nadeel van schilderen buitenschilderwerk?

Een nadeel van het schilderen van buitenschilderwerk is dat het een tijdrovende klus kan zijn die veel voorbereiding en zorgvuldigheid vereist.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van buitenschilderwerk?

Voor het verven van buitenschilderwerk kun je het beste gebruik maken van verf die speciaal geschikt is voor buitentoepassingen, zoals acrylaatverf of alkydverf.

Wat is de beste verf om buitenschilderwerk te verven?

De beste verf voor het verven van buitenschilderwerk is afhankelijk van de specifieke situatie en het oppervlak dat je wilt verven. Over het algemeen zijn er verfsoorten beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende ondergronden en omstandigheden. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige verf die geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Wat is beter: buitenschilderwerk verven of spuiten?

Het is afhankelijk van je situatie en persoonlijke voorkeur of het beter is om buitenschilderwerk te verven of te spuiten. Het spuiten van verf kan sneller en efficiënter zijn, maar het verven met een kwast of roller kan nauwkeuriger zijn en beter geschikt zijn voor kleinere oppervlakken of moeilijk bereikbare plekken.

Hoeveel vraagt een schilder om buitenschilderwerk te schilderen?

De kosten die een schilder in rekening brengt voor het schilderen van buitenschilderwerk zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak, de staat van het oppervlak en het type verf dat wordt gebruikt. Over het algemeen kan de prijs per vierkante meter variëren tussen de €25 en €45.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Hoe vaak moet ik buitenschilderwerk schilderen?

Hoe vaak je buitenschilderwerk moet schilderen, hangt af van verschillende factoren, zoals het type verf dat wordt gebruikt en de weersomstandigheden in jouw regio. Over het algemeen moet buitenschilderwerk eens in de vijf tot tien jaar opnieuw geschilderd worden.

Hoe lang duurt schilderen buitenschilderwerk?

Hoe lang het schilderen van buitenschilderwerk duurt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak, de staat van het oppervlak en het type verf dat wordt gebruikt. Over het algemeen kan het schilderen van buitenschilderwerk enkele dagen tot enkele weken in beslag nemen.

Hoeveel verflagen heeft buitenschilderwerk nodig?

Het aantal verflagen dat buitenschilderwerk nodig heeft, hangt af van de staat van het oppervlak en het type verf dat wordt gebruikt. Over het algemeen worden er twee tot drie verflagen aangebracht voor een goede dekking en bescherming.

Wat zijn enkele kleurideeën om buitenschilderwerk te schilderen?

Enkele kleurideeën voor het schilderen van buitenschilderwerk zijn:

 • Wit
 • Crème
 • Zandkleurig
 • Lichte grijstinten
 • Aardetinten zoals bruin, terracotta en groen
 • Blauw en grijsblauw
 • Donkergroen of donkerblauw als accentkleur

Kan ik buitenschilderwerk in de zomer schilderen?

Ja, je kunt buitenschilderwerk in de zomer schilderen, maar het is belangrijk om te schilderen op een dag zonder direct zonlicht en hoge temperaturen. Verf bij voorkeur op een bewolkte dag of ‘s ochtends vroeg voordat de zon opkomt.

Kan ik buitenschilderwerk in de winter schilderen?

Ja, je kunt buitenschilderwerk in de winter schilderen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de temperatuur en vochtigheid. Bij temperaturen onder de 5 graden Celsius zal de verf minder goed drogen en kan het uitharden worden vertraagd.

Wanneer is de beste tijd om buitenschilderwerk te schilderen?

De beste tijd om buitenschilderwerk te schilderen is wanneer de temperaturen mild zijn, meestal in het voorjaar of najaar. Vermijd het schilderen tijdens periodes met veel neerslag of extreme temperaturen. Raadpleeg ook de verffabrikant voor de ideale weersomstandigheden om de verf aan te brengen.

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ