Meubels verven: zelf doen of niet? Kosten & Prijs en Nadelen & Voordelen

Meubels verven is een goede manier om ouder meubilair een tweede leven te geven. Diverse soorten meubilair kun je verven, van kasten tot aan stoelen.

Bovendien zijn er vele soorten hout die je van een nieuwe lik verf kunt voorzien. Bij meubels verven heb je twee opties: of je voert dit zelf uit, of je schakelt een professionele schilder in.

Deze laatste optie kost het meeste geld, maar levert je wel het mooiste resultaat op. Zo kun je jouw interieur een tweede leven geven en ziet het er zo goed als nieuw uit.

Dat is de kracht van meubels verven. Dit maakt je oude meubels duurzamer, zodat je nog langer plezier van ze hebt.

Hieronder vertellen we je alles over meubels verven, hoe je dit doet en waarom je hiervoor ook een professional kunt inschakelen.


Kun je meubels verven zelf doen?

Eén van de pluspunten van meubels verven is dat je het relatief gemakkelijk zelf kunt doen. Alhoewel je deze verfklus op je kunt nemen, moet je wel opletten dat deze klus soms bijzonder intensief kan zijn.

Het verven van keukenkastjes is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast scheelt het een slok op een borrel als je al vaker dergelijke klusjes hebt ondernomen.

Hoe meer ervaring je hebt met het schilderen van meubels, hoe beter deze klus zal verlopen. Natuurlijk kun je alsnog er voor kiezen om een professionele schilder in te huren.

Zij weten precies welke materialen nodig zijn en hoe ze de klus moeten aanpakken voor het beste resultaat. Maar het is dus prima mogelijk om meubels zelf te verven.

Welke meubels kun je verven?

Het mooie aan meubels verven is dat je vele soorten meubilair een tweede leven kunt geven hierdoor. Er zijn diverse soorten hout die je een nieuwe look kunt geven door ze te schilderen.

Hierbij heb je de keuze uit vele soorten meubels om te schilderen. Een optie waar men vaak voor kiest is het verven van keukenkastjes.

De gehele keuken opnieuw schilderen is tevens een optie. Ook het pimpen van oude houten stoelen is bijzonder populair.

Daarnaast worden eettafels en nachtkastjes geregeld van een nieuwe lik verf voorzien. Hiermee geef je niet alleen de meubels zelf een tweede leven, maar het kan een flinke impact hebben op je gehele interieur.


Hoe kun je meubels verven het beste aanpakken?

Stel dat je er voor kiest om zelf je meubels te verven. Alhoewel je de optie hebt om hiervoor een vakman in te schakelen, hoeft dit natuurlijk niet.

Het verven van hout is een klus die je prima zelf uit kunt voeren. Let hierbij wel op dat dit je wel wat tijd en moeite gaat kosten, en dat je de juiste materialen in huis moet halen om deze klus naar behoren af te ronden.

Hierbij kun je denken aan houtverf, maar ook een beits kan nodig zijn. Daarnaast kan het nodig zijn dat je een oude verflaag verwijderd.

Hiervoor kan een afbijtmiddel nodig zijn. Dit zal afhangen van de klus. Ga dus vooraf goed na wat je nodig denkt te hebben en haal dit in huis.

Je wilt niet in het midden van je klus ontdekken dat je toch niet alles in huis hebt wat je nodig hebt.

Voor elke verfklus geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dit zeggen we bij letterlijk iedere beschrijving van een verfklus, maar het is simpelweg waar.

Hoe beter de voorbereiding, hoe beter het eindresultaat. Hiermee bedoelen we niet alleen dat je de juiste benodigdheden in huis moet halen, maar ook zaken zoals ontvetten en reinigen.

Sommige ondergronden kunnen nog wat vettig zijn. Dit maakt het moeilijker om een ondergrond te schilderen en het vermindert de hechtende werking van de verf.

Daarom is ontvetten van belang. Stof en andere vuiligheden kunnen het ook moeilijker maken om een oppervlak te verven. Bovendien kun je sommige deeltjes nog zien in de verflaag, wat zonde is.

Daarom zijn ontvetten en schoonmaken zo enorm van belang.

Ook het opschuren van de meubels is een stap die je vrijwel altijd moet ondernemen. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van middelfijn schuurpapier.

Na het schuren moet je er tevens op letten dat je de ondergrond stofvrij maakt. Als je dit gedaan hebt, kan er begonnen worden met het schilderen.

Ten eerste breng je een grondverf aan op het meubelstuk. Dit verbetert de hechting van de verf. Nadat je de grondverf de tijd hebt gegeven om goed te kunnen drogen, kun je het meubilair aflakken.

Hierbij heb je ruim de keuze, want verf kun je inmiddels bij menig winkel in alle kleuren laten mengen. Zo creëer je de meubels die je voor ogen hebt.

Waar moet je nog meer op letten als je meubels gaat verven?

Voor het verven van meubels kun je zowel gebruik maken van kwasten en/of rollers (afhankelijk van de ondergrond) als van een spuit. Spuitwerk is mogelijk voor deze ondergronden.

Spuitwerk heeft als voordeel dat het sneller uitgevoerd kan worden, maar over het algemeen leidt handmatig verven tot het mooiste resultaat.

Daarnaast raden we af om gebruik te maken van latex verf voor bijvoorbeeld een tafel of een ander meubelstuk waarop je geregeld een glas zet.

Het vocht hiervan kan namelijk de verf doen lopen, aangezien latex verf op waterbasis is. Wil je jouw meubilair van een uniek wit of grijs effect voorzien, dan is white wash of grey wash een optie.

Tegenwoordig heb je meer opties dan ooit als je zelf je meubels gaat verven.

Meubels laten verven

Meubels verven is een taak die je zult kunt uitvoeren. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je jezelf wat tijd en moeite wilt besparen, dan kun je er voor kiezen om een professionele vakman in te schakelen.

Dit kost misschien wat meer geld, maar de praktijk leert ons dat een professional je het beste resultaat oplevert.

Deze vakmensen weten precies hoe je dergelijke klussen moet aanpakken, welke materialen er nodig zijn en hoe je de boel moet verven.

De kosten van het laten verven van meubels vind je terug in de schilder offerte van een bedrijf. Door offertes te vergelijken ontdek je de beste prijzen, en kun je dus voor relatief lage kosten je meubilair van een nieuwe lik verf laten voorzien.

Als je niet zo’n doe-het-zelver bent, kan dit een interessante optie zijn.

Scroll to Top
BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!
PROFITEER NU!
BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!
PROFITEER NU!