Keuken en Badkamer Tegels Verven: Nadelen & Voordelen, Tips om Zelf te Schilderen en Kosten & Prijs per m2

Veel mensen weten nog altijd niet dat tegels verven gewoon een mogelijkheid is.

We zien nog te vaak dat mensen er voor kiezen om de tegels binnen hun woning, bijvoorbeeld in de badkamer of in de keuken, geheel te vervangen.

Als je tegels nog in een goede conditie verkeren, is dit helemaal niet nodig. Tegels verven is in dat geval een goede manier om de tegels van een strak nieuw uiterlijk te voorzien.

De tegels zien er weer zo goed als nieuw uit en ze kunnen weer jaren mee. Je hoeft dus niet per se voor nieuwe tegels te kiezen. Tegels verven is bovendien een goedkopere optie dan tegels vervangen.

Je kunt tegels zelf verven, maar je kunt je tegels ook laten verven door een professionele schilder. Die keuze is geheel aan jou.


De voordelen van tegels laten verven

Tegels verven is een prima optie als je jouw tegels weer zo goed als nieuw eruit wilt laten zien zodat ze nog jaren er mee vooruit kunnen. Als je tegels nog in een goede staat zijn, is dit een prima optie.

Je kunt er voor kiezen om de tegels zelf te verven, maar dit hoeft niet. Een professionele schilder zal graag deze klus voor je uitvoeren.

Het voordeel van het inhuren van een professional is dat deze vakman jaren aan ervaring heeft met diverse verfklussen, waaronder het schilderen van tegels.

Hierdoor weten zij precies hoe zij deze klus moeten aanpakken. Of het nu gaat om tegels in je badkamer of keuken, een professional helpt je graag.

Gebruik maken van de services van een professionele schilder is goedkoper dan de tegels vervangen. Ook dat is een groot voordeel van je tegels laten verven.

Bovendien bespaar je jezelf tijd en moeite, want tegels verven is best een uitdagende klus.

Gemiddelde kosten van tegels laten verven

Waar veel mensen nog kiezen voor het vervangen van de tegels, blijkt in de praktijk dat het verven van tegels een veel goedkopere optie is. Zeker wanneer je tegels nog in goede conditie verkeren, is dit een goede optie.

Je kunt je tegels laten verven door een professionele schilder. Hiermee gaan logischerwijs wel kosten mee gepaard.

Zaken zoals het kopen van materialen, bijvoorbeeld tegelverf, zijn hier een groot onderdeel van. Laten we zeggen dat er grondverf gekocht moet worden. Deze grondverf kost tussen de 20 en 30 euro per liter.

Daarnaast moet de tegelverf gekocht worden. Deze verf kost tussen de 35 en 45 euro per liter.

Je kunt ook kiezen voor tegel- en grondverf in één. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de 40 en 50 euro per liter.

Let hierbij wel op dat je met grondverf en tegelverf individueel meer vierkante meter kunt bedekken dan de tegel- en grondverf in één, want dit is een verf met twee lagen.

Wat zijn enkele van de nadelen van het schilderen van tegels?

Enkele nadelen van het schilderen van tegels zijn:

  • De verf kan na verloop van tijd gaan afbladderen
  • De verf kan minder duurzaam zijn dan de oorspronkelijke tegels
  • De verf kan krassen en beschadigingen vertonen
  • Het schilderen van tegels kan arbeidsintensief zijn en veel tijd kosten
  • De verf kan duurder zijn dan het vervangen van de tegels.

Kan ik zelf tegels verven?

Veel mensen weten nog altijd niet dat het mogelijk is om tegels te verven. Zonde, want deze klus voorziet je tegels van een mooi nieuw uiterlijk en is goedkoper om uit te voeren dan het vervangen van tegels.

Bovendien kun je tegels prima zelf verven. Hierbij maakt de locatie weinig uit.

Van de badkamer tot aan tegels in de keuken, je kunt het allemaal zelf. Een groot pluspunt is als je een fervente doe-het-zelver bent die vaker verfklussen heeft uitgevoerd.

Hoe meer ervaring je hebt met schilderen, hoe beter de kans op een mooi resultaat is.

Heb je dit niet of heb je weinig vertrouwen in je schilder vaardigheden, dan is het inhuren van een professionele schilder de beste optie voor jou.


Hoe kun je het verven van tegels het beste zelf uitvoeren? Net als iedere verfklus begint het schilderen van tegels met de nodige voorbereidingen.

Zorg ten eerste dat je alle juiste materialen in huis hebt. Maak het oppervlak goed schoon en schuur deze op.

Hierna ontvet je het geheel en zorg je er goed voor dat de ondergrond geheel stofvrij is. Vergeet niet om de oppervlakken waar je geen verf op wilt hebben af te plakken met tape.

Als je deze voorbereidingen hebt uitgevoerd, kun je de eerste laag grondverf aanbrengen. Geef de grondverf de tijd om te drogen.

Hierna kan er een latex verf aangebracht worden. Let hierbij op dat je kiest voor een verf die vochtwerend is.

Lakverf is ook een optie. Maak je gebruik van speciale tegelverf, dan hoef je veelal geen grondverf aan te brengen aangezien deze verf uit twee componenten bestaat.

Nadat de eerste laag heeft kunnen drogen, schuur je het geheel nog een keer op.

Vervolgens breng je de tweede laag aan. Voorkom dat de badkamer gebruikt wordt tijdens deze klus, anders kunnen er vochtproblemen ontstaan.

De mogelijkheden van je tegels laten verven

Veel mensen kiezen voor latex verf voor hun tegels. Maar wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om ook voor speciale tegelverf te kiezen? Bij vele verfwinkels is deze verfsoort terug te vinden in het assortiment.

Vele tegelverf varianten beschikken over twee componenten. Hierdoor is een grondverf vaak niet meer nodig, maar het kan wel.

Grondverf zorgt namelijk sowieso voor een betere hechting van de verf. Bij menig verfwinkel kun je ook terecht voor voegenreinigers.

Tijdens de voorbereiding op de verfklus zul je sowieso de boel goed schoon moeten maken. Ook de voegen moeten goed schoon zijn.

Dit middel kan je hierbij helpen. Voor mooie voegen die langer meegaan kun je gebruik maken van een product zoals voegenbeschermer. Zo hou je jouw tegels in top conditie.

Je tegels laten verven door een professionele schilder

Je kunt je tegels zelf verven, maar ook het inschakelen van een professional is gewoon een optie. Deze keuze is geheel aan jou.

Een vakman behaalt meestal het beste resultaat. Bovendien bespaar je jezelf op deze manier een hoop tijd en moeite.

Als er iets misgaat tijdens het zelf schilderen van de tegels, zijn deze kosten voor jou. Dit voorkom je door meteen een professionele schilder in te schakelen.

Voor het duidelijkste overzicht van de kosten die hiermee gepaard gaan, kun je een offerte aanvragen via de website van een schildersbedrijf. Dit kan gratis en geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Zo weet je wat je kunt verwachten. Vaak moet je een foto toevoegen, zodat het bedrijf een duidelijker beeld heeft van wat de situatie is. Dit levert ook een duidelijke offerte op.

Het is daarom aan te raden om dit te doen. 

Scroll to Top
BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!
PROFITEER NU!
BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!
PROFITEER NU!