Schilderen Voorbereiden: Kosten & Prijs per m2, Verven Tips, Volgorde Schilderen, Stappenplan en List met Minimale Materialen

Schilderwerk voorbereiden is een belangrijk onderdeel van het verven van een oppervlak. We zullen eerlijk zijn: het is niet het meest leuke onderdeel om uit te voeren.

Vele mensen kiezen er dan ook voor om deze voorbereidingen over te slaan. Dit is een slecht idee, want schilderwerk voorbereidingen zijn van groot belang voor het resultaat.

Als je deze voorbereidingen niet goed uitvoert, zie je dit meteen terug. In dat geval kunnen er in de verflaag vieze deeltjes te zien zijn, maar het kan ook zijn dat de verf niet optimaal hecht.

Dat wil je voorkomen, waardoor schilderwerk voorbereiden van nog meer belang is. Hieronder vertellen we je meer over hoe je jezelf op schilderwerk kunt voorbereiden.

Schilderwerk laten voorbereiden door een professionele schilder

Natuurlijk is het mogelijk dat je helemaal niet zelf aan de slag gaat met een verfklus. In dat geval hoef je geen schilderwerk voor te bereiden.

Dit is nog wel een optie, want door de voorbereiding zelf uit te voeren kun je op de kosten voor een schilder besparen. Die keuze is geheel aan jou.

Met het inschakelen van een professionele schilder gaan kosten gepaard, daar ontkom je niet aan. Vele mensen kijken hierbij naar de laagste prijs, maar wij raden altijd aan om te letten op de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Een lage prijs en toch de garantie hebben dat een goed resultaat behaald wordt, dat is wat je wil bereiken.

De beste manier om prijzen tussen bedrijven te vergelijken is door de door hen opgemaakte offertes te vergelijken.

Zo vind je een goede prijs.

✅ TIP ( Vergelijk altijd voordat u koopt )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio en bespaar tot 40% in slechts 2 minuten tijd!

Hoe kun je schilderwerk voorbereiden?

Schilderwerk is van groot belang. Dit is iets wat we niet vaak genoeg kunnen benadrukken. Iedere professionele schilder is zich hiervan bewust.

Probeert je bij deze taak de bocht af te snijden, dan snij je alleen maar jezelf in de vingers. Een gladde ondergrond heeft een positieve impact op de hechtende werking van verf.

Als er elementen van stof en vet aanwezig zijn op een ondergrond, kan de verf dus minder goed hechten. Bovendien kunnen deze deeltjes te zien zijn in de verflaag, wat een minder mooi resultaat oplevert.

Schilderwerk voorbereiden is van essentieel belang voor het eindresultaat. Naast reinigen en ontvetten bedoelen we hier ook het fixen van kleine beschadigingen mee.

Ook zul je vooraf loslatende verflagen moeten verwijderen. Ook schuren behoort vaak tot het schilderwerk voorbereiden.

Laten we de boel duidelijk samenvatten. Er zijn een aantal vaste stappen die behoren tot het schilderwerk voorbereiden.

Het schoonmaken van de ondergrond is een belangrijke stap. Hiermee bedoelen we niet alleen reinigen met een vochtige doek, maar ook het ontvetten van de ondergrond.

Het ontvetten van de ondergrond moet je in alle gevallen uitvoeren. Dit geldt ook voor schoonmaken. Voor het repareren van de ondergrond geldt dit niet.

Dit hoeft alleen te gebeuren als er kleine beschadigingen aanwezig zijn. Daarnaast is het verwijderen van een oude verflaag ook niet altijd nodig.

Dit is alleen een stap binnen de voorbereiding als het niet meer mogelijk is om hier overheen te verven. Schuren is vaak een belangrijke stap, vooral bij houten oppervlakken.

Voordat je de definitie verflaag aan gaat brengen, zul je over het algemeen ook een grondverf aan moeten brengen. Hieronder vertellen we je in meer detail over deze stappen als je schilderwerk gaat voorbereiden.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Vergelijk 4 Schilders in uw regio & bereken uw prijs binnen 2 minuten!

Schilderwerk voorbereiden door reparaties uit te voeren

Op een ondergrond kunnen er kleine beschadigingen aanwezig zijn. In dat geval is het een goed idee om reparaties uit te voeren.

Zo maak je het oppervlak meer egaal en glad, wat de hechting van de verf verbetert en leidt tot een mooier resultaat. Er kunnen meerdere soorten schade zijn.

In een betonnen muur kunnen er bijvoorbeeld butsen en kleine scheuren zijn. In dat geval gebruik je een vulmiddel om deze kleine oneffenheden weg te werken.

Maar het kan ook zijn dat je een houten oppervlak van verf wilt voorzien, maar dat de oude verflaag aan het afbladderen is. In dat geval zul je als eerste de oude verflaag weg moeten halen.

Bij grote vormen van schade zal een simpele reparatie zoals hierboven vaak niet volstaan. In dat geval kan een renovatie nodig zijn. Maar dit hangt af van de mate van schade.

Hoe verwijder je een oude verflaag?

Bij een oude verflaag die niet in goede staat is zal het vaak nodig zijn om deze laag compleet weg te halen. Herstellen is in sommige gevallen ook een optie, maar dat is afhankelijk van de staat van de verflaag.

Zie je blazen, verkleuringen of andere vormen van schade? In dat geval zal de verflaag niet meer te redden zijn en is verwijdering van de laag je enige optie.

Verflagen kun je op meerdere manieren verwijderen. Je kunt een afbijtmiddel gebruiken, maar ook het afbranden van de laag is een optie.

Je kunt ook kiezen voor een loogbad waarin je een houten ondergrond onderdompelt. Bij een buitengevel kan een hogedrukspuit gebruikt worden.

Een bekend voorbeeld hiervan is zandstralen.

✅ TIP ( Snel een prijsindicatie? )
Gratis Schilder Offertes – 4 Gratis Offertes in 2 Minuten

Grondverf aanbrengen als schilderwerk voorbereiding

Bij vrijwel geen enkele verfklus ontkom je er aan: grondverf aanbrengen. Grondverf vergroot de kans op een mooi resultaat. Het zorgt voor een betere hechting.

Na de andere schilderwerk voorbereidingen is het aanbrengen van grondverf de laatste stap die ondernomen moet worden voordat de definitieve verflaag wordt aangebracht.

Bovendien kan grondverf zelf ook nog kleine oneffenheden weg werken. Zo ziet het resultaat er ook nog eens meer egaal uit.

Bij oppervlakken met een flink zuigende werking voorkomt grondverf dat alle verf wordt opgezogen. Als grondverf kun je kiezen voor een voorstrijkmiddel of een primer.

Schilderwerk voorbereidingen door een vakman

De voorbereidingen op schilderwerk zijn dus van groot belang. Zelfs als je zelf niet het schilderen gaat uitvoeren, kun je er voor kiezen om de voorbereiding uit te voeren.

Zo bespaar je op de kosten die je kwijt bent. Maar dat hoeft dus niet. Professionele schilders snappen het belang van een goede voorbereiding en voeren dit dan ook naar behoren uit.

Zij weten precies welke stappen ze moeten ondernemen en welke middelen hiervoor nodig zijn. Daarom kun je schilderwerk voorbereiden prima aan hen overlaten.

BESPAAR TIJD EN GELD: ONTVANG NU TOT 4 OFFERTES VAN SCHILDERS BIJ U IN DE BUURT!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit uw regio en bespaar tot 40% binnen twee minuten.
Scroll to Top
Snel een prijsindicatie? Bespaar tot wel 40%
Bereken uw prijs
Snel een prijsindicatie?
Bereken uw prijs ᐅ